Hazırlayan: Pınar Yıldız
5 Temmuz akşamı ünlü piyanist Tuluyhan Uğurlu’nun konserine davetliydik. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin avlusunda, tüm konuklar muhteşem bir konsere tanıklık etmeye hazırdık. Bu gece piyanist ve besteci Tuluyhan Uğurlu’nun konseri, ölümünün 100. yılında anılan ünlü ressam ve arkeologumuz Osman Hamdi Bey için…
TULUYHAN UĞURLU KONSERİNDEN KARELER…
Arkeoloji Müzesi‘nin bahçesinde büyülü bir atmosfer var. Tarih boyunca pek çok medeniyete tanıklık etmiş olan İstanbul, o gece de geçmişin bütün izlerini Tuluyhan Uğurlu’nun nağmeleri eşliğinde hafızasından tekrar geçiriyor. Ve biz bu hatıraların gönüllü misafirleriyiz. Konser organizasyonunda misafirler için hemen her şey düşünülmüş. Alana yerleştirilen projeksiyonlarla yansıtılan görüntüler, dinleyicilere Anadolu toprakları üzerinde yaşamış medeniyetler hakkında bilgi veriyor. Katılanların tarihî bilgilerini de güncelleyen konserde tek eksiklik, görüntülere eklenen yazıların sadece Türk dinleyicilerin düşünülerek hazırlanmış olması… Oysa konser alanında pek çok turist de bulunuyordu. En azından İngilizce altyazılı olarak hazırlanmış görsel sunumlar da bulunmalıydı. Önümüzde oturan turistlerin de bu istekte olduğunu aralarındaki konuşmadan anladık. Tabii zaman ilerledikçe Tuluyhan Uğurlu’nun muhteşem performansı ve seçilen görüntülerin yazısız da olsa kendilerini açıklayan nitelikte olması, onları bu büyülü atmosfere itmeye yetmişti.
TULUYHAN UĞURLU KONSERİNDEN KARELER…
‘GÜNEŞ ÜLKE ANADOLU’
Tuluyhan Uğurlu Anadolu topraklarında yaşayan uygarlıkları anlattığı "Güneş Ülke Anadolu" isimli eserini seslendirerek, medeniyetlerin farklı yüzyıllarda da olsa ortak bir paydada nasıl birleşebileceğini gözler önüne serdi. Tarih sahnesinden geçen medeniyetler; farklı kültürler ve inançlara sahip olsalar da insanî kaygıları hiç değişmiyordu. Ortak paydanın insan olduğu bu sahnede en önemli öğelerden biri de sanattı. Tıpkı o gece, modern çağ insanını tarihteki diğer medeniyetlerle buluşturduğu gibi…
TULUYHAN UĞURLU KONSERİNDEN KARELER…
Medeniyetlerin ihtişamlı durağı; İstanbul Arkeoloji Müzesi, burayı dünyanın sayılı müzeleri arasına taşıyan Osman Hamdi Bey ve bunlardan ilham alan Tuluyhan Uğurlu… Hepsi o gece, o avluda dipdiri ve tüm ihtişamlarıyla duruyorlardı.
Tarih sahnesinde pek çok kültüre ev sahibi olmuş 2010 Kültür Başkenti İstanbul’da, “tema”sı barış ve sanat olan bu tür konserlerin konserlerin daha sık yapılması dileğiyle…
TULUYHAN UĞURLU KONSERİNDEN KARELER…