‘Alo Sanat İstiyorum’

Etkinlikler
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Türk halkının pek klasik müzik dinlemediğini açıklamasının ardından Kültür Bakanlığı tarafından kurulan Anadolu Filarmoni Orkestrası, köy köy gezerek müzikte ...
EMOJİLE

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Türk halkının pek klasik müzik dinlemediğini açıklamasının ardından Kültür Bakanlığı tarafından kurulan Anadolu Filarmoni Orkestrası, köy köy gezerek müzikte yetenekli çocukları eğitecek

Köy köy gezerek müzikte yetenekli çocukları eğitecek

Vatan’ın haberine göre; Anadolu Filarmoni Orkestrası Kurucu Müdürü Kenan Gökkaya, orkestranın ulusal müzik kültürü ile Batı müziğini bir araya getirdiğini söyledi.

Orkestranın Türk sanat müziği, halk müziği ve tasavvuf müziğini yücelteceğini belirten Gökkaya, "Ulusal müzik kültürümüzü ulusaldan evrensele taşıyarak dünya çapında dinlenen bir müzik haline getireceğiz. Bugüne kadar sanatı ulaştıramadığımız başta köylerimize, köydeki çocuklarımıza, Anadolu’nun en ücra köşesine varana dek Anadolu insanını güzel sanatlarla buluşturacağız" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurulan orkestranın gezici bir kültür merkezi niteliğini taşıdığını ifade eden Gökkaya, şunları kaydetti, "Kültür Bakanımızın talimatları çerçevesinde orkestranın altına yürüyen bir kültür merkezi konuldu. Yaklaşık 55 kişilik bir otobüs TÜRSAB tarafından yürüyen kültür merkezi haline getirildi.

Kültür ve Milli Eğitim Bakanlıkları işbirliğiyle başta okullar olmak üzere, hayal bile edemedikleri sanatı, çocukların ayaklarına kadar götürüyoruz. O köylerde gizli kalmış, Beethoven, Pavarotti, Mozart ve Aşık Veysel’leri ortaya çıkarmak için köy köy gezeceğiz.

O çocukları eğitmek biz sanatçıların en büyük hayali. Bizler bu hayali gerçekleştirmek için salonların dışına çıkarak halkın arasına karışıyoruz. Birebir ilişkiler kurarak kültürümüzün, müziğimizin sesini daha da duyulur hale getireceğiz."

Hedefimiz evrensellik

Anadolu Filarmoni sanatçılarının, gittikleri yerlerde vatandaşlarla bire bir ilişkiler kurarak, sanatla ilgili sorularını da yanıtlayacaklarını belirten Gökkaya, en büyük hedeflerinin halkın, özellikle de çocukların estetik beğeni düzeyini geliştirmek ve hayal dünyalarını zenginleştirmek olduğunu söyledi.

Müzikle, sanatla uğraşan bir çocuğun kötü alışkanlılar edinmesinin olanaksız olduğunu dile getiren Gökkaya, "Çocuklarımızın gelecekte müzisyen, ressam, opera, halk sanat müziği sanatçısı olabileceklerini öğretmek istiyoruz.

Kısacası aradaki gizli yetenekleri çıkartarak topluma kazandırmak istiyoruz" diye konuştu. Her kültürün, ancak kendi toprakları üzerinde yükselebileceğini dile getiren Gökkaya, şunları söyledi, "Bu orkestrada yok, yok. Ud, kanun, keman, ney, tanbur, kemençe, santur, kudüm, def, zil var. İlk defa Batı müziği sanatçıları ile Türk müziği sanatçıları bir araya geldiler.

Türk müziğinin unutulmuş isimlerini, eserlerini dünyada en çok dinlenen müzikler haline getirmek istiyoruz. Böylelikle barışı sağlamış olacağız, duvarları yıkmış olacağız. Hedefimiz yerelden ulusala, ulusaldan evrensele. Biz aynı zamanda derleme görevi de yapacağız."

‘Alo sanat istiyorum’ hattı da kuruluyor

Yakın zamanda "Alo Sanat İstiyorum" telefonunun da hizmete gireceğini bildiren Gökkaya, "Yakın bir zamanda ‘155 Polis İmdat’, "156 Jandarma’, ‘110 İtfaiye’ hatları gibi bir sanat hattı oluşacak. Bize gelen bütün istekler incelenecek ve o doğrultuda sanat isteyen insanlarla bir araya geleceğiz. Sanat elektrik, su, hava kadar bir ihtiyaç. Vatandaşın bu ihtiyacını da karşılamış olacağız. Böylelikle sanatın gitmediği köy, yayla kalmayacak" diye konuştu.

Zulüm değil sanat sevgisi

bakanlığın kurduğu 55 kişilik onrkestra hem köylerde konser verecek hem de buralardaki yetenekli çocukları sanata kazandıracak. Bu da klasik müzik dinleyip "Böyle zulüm görmedik" diyen köylülerin efsane söylemini tarihe gömecek.

Sabah