Eğitim-Bir-Sen 2015’i Mehmet Akif İnan yılı ilan etti. 9-10 Ocak tarihlerinde Başkent Öğretmenevi’nde yapılacak sempozyumun (küçük bir hatırlatma sempozyuma giriş için davetiye gerekmiyor ve Nuri Pakdil ve Rasim Özdenören bu sempozyumda olacak) yanı sıra Eğitim-Bir-Sen 6 Ocak’ta Şanlıurfa’da bir panel düzenlemişti.
Bu kapsamda Mehmet Akif İnan’ın bugüne kadar yazmış olduğu kitapları ve şiirlerini, köşe yazılarını, röportajlarını 3 ciltlik bir kitapta toplayan sendika, ayrıca Ali Haydar Haksal’ın yazdığı ‘Bir Medeniyet Şairi Mehmet Akif İnan’ kitabı, Yusuf Turan Günaydın ve Selma Günaydın’ın kaleme aldığı ‘Mehmet Akif İnan Bibliyografyası’ kitabını, Yedi İklim Dergisi Mehmet Akif İnan özel sayısını çıkardı.
Mehmet Akif İnan’ın hayatının anlatıldığı belgesel ve şiirlerini klip haline getiren sendika, Türkiye’nin kültürüne, sanatına, edebiyatına katkı yaparak önemli bir işe imza attı.
MEHMET AKİF İNAN ESERLERİ
Mehmet Akif İnan’ın vefat ettiği 2000 yılından bu yana her yıl ocak ayında Türkiye’nin yüzlerce farklı noktasında Mehmet Akif İnan anıldı, duruşu, mücadelesi, eserleri kavranılmaya çalışıldı. Vefatının 15. yılında ise Eğitim-Bir-Sen’in organize ettiği “Doğumunun 75. Vefatının 15. Yılında Mehmet Akif İnan Sempozyumu” ile Mehmet Akif İnan tüm yönleriyle ele alınıyor. Mehmet Akif İnan’ın Eğitim-Bir-Sen tarafından 2009 yılında yayımlanan toplu yazılarının sağlığında yayımlanan diğer eserleriyle birlikte “Doğumunun 75. Vefatının 15. Yılında Mehmet Akif İnan Sempozyumu” vesilesiyle tekrar basılması düşüncesiyle 3 ciltlik özel baskı kitaplar yayımlandı.
MEHMET AKİF İNAN BİBLİYOGRAFYASI
Eğitim-Bir-Sen, Mehmet Akif İnan’ın doğumunun 75. vefatının 15. Yılında birçok eseri basarak kültür dünyamıza çok önemli katkı yaptı. Bu çerçevede, bu eserlerden birisi de Mehmet Akif İnan Bibliyografyasıdır. Mehmet Akif İnan’la ilgili çalışmalara kaynaklık etmek üzere Mehmet Akif İnan nerede, ne zaman, ne yazdı, Mehmet Akif İnan hakkında nerede, ne zaman, kim tarafından ne yazıldı, sorularına cevap verebilmek ve araştırmacıların, Mehmet Akif İnan’la ilgili çalışma yapanların işlerinin kolaylaştırılmasına yönelik bir öncülük olmak üzere Yusuf Turan Günaydın ve Selma Günaydın tarafından hazırlanan Mehmet Akif İnan Bibliyografyası edebiyat ve kültür dünyamıza önemli bir hizmet.
BİR MEDENİYET ŞAİRİ MEHMET AKİF İNAN
Mehmet Akif İnan, Müslüman bir aydın nasıl yetişir, nasıl mücadele eder, ardında nasıl tertemiz bir ad bırakır, gibi önemli soruları cevaplandıracak bir hayat yaşamıştır. Onun ailesini, yetiştiği çevreyi, etkilenmelerini, etkilemelerini, mücadelesinin safahatını ortaya koymak ve Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen ‘Bir Medeniyet Şairi M. Akif İnan’ kadrolarının bu yaşanmışlıklardan yararlanmasını sağlamak için bir Mehmet Akif İnan monografisi yazdırılması gençliğimize ve geleceğimize ışık tutması açısından çok önemli bir eser. ‘Bir Medeniyet Şairi Mehmet Akif İnan’ kitabı medeniyetin yeniden inşasında önemli bir mihenk taşı.
YEDİ İKLİM DERGİSİ “MEHMET AKİF İNAN ÖZEL SAYISI”
Yeniakit’in haberine göre Eğitim-Bir-Sen ve Yedi İklim Dergisi işbirliğiyle hazırlanan derginin 298. sayısı “Mehmet Akif İnan Özel Sayısı” olarak okuyucuyla buluştu. Derginin “Mehmet Akif İnan Özel Sayısı”nda Akif İnan şiiri usta isimler tarafından inceleme altına alınıyor. İnan’ı yakından tanıyan isimler onu ve şiirini masaya yatırarak tahlil ediyor. Akif İnan şiirini karakterinden bağımsız düşünmememiz gerektiği özellikle vurgulanıyor. Nurettin Durman Mehmet Akif İnan Şiirinde Hayatın Vazgeçilmez Unsurları Üzerine Bir Güzelleme: Mescid-i Aksa Şiirini Anlama Denemesi, tam bir inanmış insan tipi olan Akif İnan’a ve onun şiirine farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Mehmet Özger, İnan Şiirinde Göksellik adıyla kaleme aldığı yazısında Akif İnan’ın modern şiirde Divan Edebiyatının form ve unsurlarını yeniden diriltmeyi amaçladığına vurgu yapıyor.
Serdar Kacır ise Bilge Bir Şiir adlı yazısında Akif İnan şiirinin bilge bir şiir olduğunu, bilgelik taslamadan hikemî bir dille hakikate ayna olduğunu, çağın saldırısına boyun eğmeyip direnen, onu alt etmeyi isteyen yapısına ve söylemine dikkat çekiyor. İslam Milleti Yolunda Bir Halka: Mehmet Akif İnan adlı yazıyı kaleme alan İsmail Demirel, Akif İnan’ı imanlı bir şair olarak tanımlıyor ve mücadele alanını edebiyattan siyasete, siyasetin bir şubesi olan sendikacılığa genişlettiğine vurgu yapıyor. Kurduğu ve başkanlığını yaptığı sendika sayesinde İslam milleti olma yolunda toplumun farklı katmanlarını bir araya getirmesinin önemini gözler önüne seriyor.