“100 Entelektüel Projesi” kapsamında Nisan ayından bu yana gruplar halinde ülkemizi ziyaret eden heyetlerin sonuncusu Ağustos ayında Türkiye’deydi.
Kasım ayına kadar grup ziyaretlerinin süreceği projenin sürpriz iki ismi var. Ekim ayında programlarına uyması durumunda Türkiye’ye gelecek konuklar arasında dünyaca ünlü sinema yıldızı Jackie Chan ve Nobel Edebiyat Ödülüne sahip yazar Mo Yan’ ın yer alması planlanıyor.
Ve Türkiye’nin tarihini solurken modern yüzünü yaşayan Ağustos ayı konukları… Onlar gerçek Türkiye imajına hakim olarak yurtlarına döndüler.
“ÇİNLİ ENTELEKTÜELLERİN TÜRKİYE MASALI”
Proje fikir olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in Mart 2013’te Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiği ziyaret sırasında ortaya çıktı. Bakan Çelik’in talimatıyla Çinli entelektüellerin “Türkiye Masalı” başladı.
Türkiye’yi farklı tarihlerde birkaç grup şeklinde ziyaret eden Çin heyetinde edebiyatçı, ekonomist, köşe yazarı, genel yayın yönetmeni, rektör gibi önemli statülere sahip isimler ve Çin’in en çok takip edilen kanaat önderleri gibi etkili kişiler yer alıyor.
Bugüne dek toplamda 55 kişi Türkiye’nin büyülü havasında keşiflerde bulundu, programlarında ağırlıklı olarak İstanbul’un yer aldığı heyetin kalan bölümünün Eylül ve Ekim aylarında gelmesi bekleniyor.
“KONFÜÇYÜS’UN TORUNU TÜRKİYE’YE HAYRAN KALDI”
Son olarak ülkemizi ziyaret eden Çin heyetinde öyle isimler var ki ünü Çin ötesinde dünyanın gündeminde. Filozof Konfüçyüs’ün 73. kuşaktan torunu Prof. Kong Qingdong Kültür ve Turizm Bakanlığının projesi kapsamında İstanbul’da.
Prof Qingdong Türkiye ziyaretini bir anda küresel barış mesajına çeviriveriyor: “Entelektüeller ve düşünürler farklı coğrafyalara gidip kültür etkileşimine girdiğinde günümüz siyasetçilerine fazla bir iş kalmayacak”.
Çin ve Türkiye’nin birbirini çok az tanıdığına dikkat çeken Prof. Qingdong, “Kitaplardan ve genel olarak toplumda duya geldiğimiz şeylerden Türkiye hakkında bilgi sahibiydim, bizzat kendi gözlerimle gördükten sonra Türkiye hakkında çok daha zengin bir bilgi birikimi edindim.” diyor gitmeden önce geziyi değerlendirirken.
“TÜRKİYE’DEN ESİNLENDİLER BAHAR BAYRAMINDA OTOYOLLARI ÜCRETSİZ YAPTILAR”
Konuklar arasında yer alan Prof. Tang Shizeng’i, Türkiye’ye ilk gelişinde dini bayramlarda otoyolların ücretsiz olması çok etkilemiş ve 2013 yılı Bahar Bayramında Çin’de tüm otoyolların ücretsiz olmasını sağlamış. “Karşılıklı öğreneceğimiz çok şey var” diyen Prof. Shizeng, bu kez fotoğraf makinasını bir dakika elinden bırakmıyor ve çektiği fotoğraflar eşliğinde blogunda sayfalarca Türkiye başlıklı yazı yayınlıyor ve ayrılırken “Sanırım 5-6 sayfa tanıtım yeterli olmayacak, geri dönünce mutlaka bir kitap yazmalıyım, zaten elimde bir çok malzeme birikti.” sözcükleri dökülüveriyor ağzından. Kitap öncesinde blogundaki Türkiye başlıklı yazıların ziyaretçi sayısı: 63 milyon.
Türkiye’deki insan, doğa ve tarih zenginliğine bakıldığında Çincedeki Türkiye sözcüğünün yeniden tanımlanması gerektiğini vurguluyor Profesör, ilk çalışmayı kendisi yapıveriyor; “Te-ar-qi” anlamı “benzersiz ve etkileyici ülke”…
“TÜRKİYE DEĞERLENDİRMELERİNİ 19 MİLYON KİŞİ OKUDU, 30 BİN 855 KİŞİ BEĞENİ YORUMU YAZDI“
“Bugünkü devletlerin bile savaşlarda pek kıymetli sanat eserlerini yıkarak tozu dumana katmasına karşılık 15. yy’da henüz 21 yaşında gencecik bir padişahın fethettiği bir medeniyet şehrine dokunmadan medeniyet inşa etmesi takdire şayandır.” Sözleriyle dile getiriyor Fatih Sultan Mehmet’e hayranlığını, İstanbul’a bakarken Zhang Hongli.
Pekin Halk Radyosunda sabah akşam haberlerini sunan Pekin Haber Kanalının Başkan Yardımcısı Hongli; “Türkiye Hakkında Bilmediğiniz 10.000 Şey” adında bir kitap yazmayı ve kanallarında bir Türkiye programı yapmayı planlayarak dönüyor ülkesine.
Çin’in en büyük TV kanalı CCTV sunucusu, program yapımcısı ve Çin’in sevilen yüzlerinden Cui Yongyuan’ın ziyareti boyunca kişisel blogunda Türkiye ile ilgili yayınladığı yorumları 19 milyon kişi okumuş ve 30 bin 855 kişi beğenerek olumlu yorum yazmış. Yongyuan, ziyaret öncesinde kafasında “futbol ve döner” ile sınırlı olan Türkiye’nin artık sayısız zenginlikleriyle zihninde yer aldığını belirtiyor.
İstanbul’da Tarihi Yarımadayı nefeslerini tutarak gezen konuklar, Boğazın insanı diyar diyar gezdiren sularındaki tekne turunun ardından meslektaşları ile sanattan siyasete, bireysel düşünceden küresel hareketlere birçok konuyu konuşma fırsatı da buluyorlar.
Bir grup uğurlanıp yenisi için hazırlıklar tam hız sürerken “100 Entelektüel Projesi” onlarca projenin tohumlarını serpiyor yüreklere ve beyinlere…
Star Gazete