Erzurumlu olan ve Erzurum Atatürk Üniversitesi tarafından kendisine fahri doktora unvanı verilen Hattat Hasan Çelebi, TİKA’nın sponsorluğunda Kenya’ya gidip hastaları tedavi eden gönüllü doktorlarla görüştüklerini ve Kenya’daki yetim çocukların ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak maksadıyla Hat Sergisi açmaya karar verdiklerini söyledi.
Sanat hayatı boyunca yaklaşık 100 talebesine Hat sanatında icazet verdiğini hatırlatan Çelebi, ‘Oradaki okullardaki talebelere Elif Ba Cüzü gönderilmiş olsa bile yapacağımız bu sergi buna kifayet bile etmez. Çünkü birçok televizyonda gördük. Kalem yok, defter yok, kitap yok. Ellerine geçirdikleri tahta parçalarına yazma ile İslamı öğrenmeye çalışıyorlar. Bizim bunlara yardım etmemiz gerekiyor’ dedi.
Çelebi, sergi hazırlıklarının devam ettiğini ve şu ana kadar 40 talebesinin sergiye 55 eser verdiğini belirterek, şöyle konuştu:
‘Kasım ayının 27’sinde Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde önce 4 talebemize icazet vermek üzere tören yapılacak, daha sonra da sergimizi açacağız. Sergilenen eserlerin satışından elde edilen gelirin tamamı Kenyalı yetim çocuklara bağışlanacak. Biz bu sergide henüz icazet almamış, yazılarını beğendiğimiz talebelerimizin eserlerine de yer vereceğiz. Hayra nerden bir kuruş gelecek, beş kuruş gelecek onun peşindeyiz.’
‘Ben elli senedir bu işe emek veriyorum. Bugünkü profesör dediğin kişilerden hiçbirisi kendi mesleği hakkında bu kadar emek vermemişlerdir’ diyen Hattat Hasan Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘Her hafta iki defa talebelerimize bunu anlatıyorum. Hem fiili, hem ameli, hem de şifahi olarak. Burası başlı başına bir üniversitedir. 50 senede 100 kişiye icazet vermişimdir. Bu bir üniversitenin yetiştireceği bir şeydir. Her seneye 2 öğrenci düşer. Bir senede 2 öğrenci yetiştirmek nadir olan bir iştir. Hat sanatı herhangi bir ilim değildir.’