Muğla’da 1700 Yıllık Kilise Bulundu

El Sanatları
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, antik kenti ziyaret eden Muğla Valisi Fatih Şahin ile gazete...
EMOJİLE

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, antik kenti ziyaret eden Muğla Valisi Fatih Şahin ile gazetecilere, Eskihisar köyündeki Stratonikeia antik kentinde 2008 yılından beri süren arkeolojik kazı, araştırma, koruma ve onarım çalışmalarında ciddi anlamda ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Daha önceki dönemde de şehrin giriş kapısının bulunduğu bölümde çalışmalar yapıldığını ifade eden Söğüt, "Bölgede yapılan kazı çalışmalarında bulunan eserler bizi her geçen gün daha çok heyecanlandırıyor. Yeni bulunan kilise bu bölgenin en önemli kiliselerinden birisi. Kilisenin bir kısmı tahrip olmuş fakat çoğu bölümleri halen kendi özelliğini koruyor. Biz, tahrip olan bölümü sağlamlaştırarak, ziyaretçiler için daha da anlaşılabilir hale getireceğiz" dedi.

Antik Kentte bulunan ve yaklaşık 1700 yıllık olduğu düşünülen kilisenin önemine işaret eden Söğüt, "Burası bizim için çok önemli, çünkü bu kiliseler M.S 325 yılında, ilk kiliseler serbest olduğu dönemde inşa edilmiş ve büyük bir ihtimalle 360 yıllarındaki depremde yıkılmıştı. Bu yıkıntıdan sonra yeni ve daha büyük kiliseler inşa edilmişti. Burası il turizmi ve inanç turizmi açısından son derece önemli. Bu dönemde İslamiyet yoktu. Tüm Semavi dine inanlar, gelip burada toplanıyor ve ibadet ediyorlardı" diye konuştu.

"TURİZMİ 12 AYA YAYMAK İÇİN ÇABA HARCIYORUZ"

Muğla Valisi Fatih Şahin de Muğla’da kültür turizmini 12 aya yaymak için uzun süreli çalışmalar yürütüklerini hatırlatarak, "Stratonikeia Antik Kenti’nde kazı çalışmaları çok hızlı ilerliyor. Buraya ne zaman gelsek yeni bulunmuş çok değerli eserler ve birçok yeni kazı ile karşılaşıyoruz. Bizler de turizmi çeşitlendirmek, 12 aya yaymak ve iç kesimlere çekmek için ‘Kültür Yolu’ projesi başlattık. Bu proje önümüzdeki günlerde hayata geçecek. Amacımız burayı daha çok tanıtıp yerli ve yabancı turistin ilgisini bölgeye çekmek" dedi.

Stratonikeia Antik Kenti’nin çok daha fazla bilinen ve ziyaret edilen bir yer olması amacıyla değişik çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Şahin, şunları söyledi:

"Ben inanıyorum ki, yakın zamanda bunu başaracağız. Çünkü bu antik kent bunu fazlasıyla hak ediyor. Turizmi 12 aya yaymak amacıyla burada yürütülen çalışmaların faydalı olacağı inancındayız. Bu çalışmalar aynı zamanda turizme de çeşitlilik kazandırmış oluyor. Böylelikle farklı kitlelere ulaşarak bu kitlelerin ilimize olan bakış acısını değiştirme çabası içerisinde oluyoruz. Çalışmalarda emeği geçenleri kutluyorum." [aa]

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/