Fiyatlar Değil, Hikâyeler Konuşulacak

El Sanatları
Portakal Sanat ve Kültür Evi’nin 2 Mayıs Pazartesi günü gerçekleştireceği ‘Büyük Ustalardan Tablolar’ isimli Gece Müzayedesi’nde satışa çıkacak 46 eser arasında Hüseyin Zekai P...
EMOJİLE

Portakal Sanat ve Kültür Evi’nin 2 Mayıs Pazartesi günü gerçekleştireceği ‘Büyük Ustalardan Tablolar’ isimli Gece Müzayedesi’nde satışa çıkacak 46 eser arasında Hüseyin Zekai Paşa’nın ‘Meyveli Natürmort’u, son Halife Şehzade Abdülmecid Efendi’nin ‘Süvariler’i ve annesi Celile Hanım’ın fırçasından Nâzım Hikmet portresi var.

Müzayedeyi gerçekleştiren Rafi Portakal, önemli koleksiyonlardan topladığı her bir eserin hikâyesi olduğunu söylüyor.Müzayede öncesinde yapılan toplantılarda; en değerli eserin hangisi olduğu, onun ne kadara satışa çıkacağı ve fiyatının ne kadar yükseleceği konuşulurdu. Bu defa öyle değil, başrolde hikâyeler yer alıyor. "Böyle bir seçkiyi ilk kez bir araya getirdim. Gelen pek çok eseri de geri çevirdim. Her bir eserin bir hikâyesi olmasını, bir şey anlatmasını çok önemsedim. 46 eserin 46’sı da çocuğum gibi. Bir de bugüne kadar hiç yapmadığım bir şey denedim. Sadece elinde çok değerli eserler hatta şaheserler olduğunu bildiğim kişileri aradım, onların evlerine gittim." diyor ve ilk hikâyeyi anlatıyor Rafi Portakal: "Eserlerine çok ender rastladığımız Hüseyin Zekai Paşa’nın ‘Meyveli Natürmort’u nadirliği, duygu yoğunluğu, kalitesi, büyüklüğü ve zengin kompozisyonuyla Türk resminin gizli kalmış başyapıtlarından. Osmanlı İmparatorluğu’nda resmin kabul görmediği bir dönemde yaşamasına rağmen pek çok sanatçının yaptığı gibi yurtdışına çıkmıyor Paşa. Gayet yerel, ama buna rağmen öylesine evrensel ki… Satmak için de değil, hani içimizde o arzu var ya -beğenilme arzusu- onun için yapıyor. Bir şey daha: Objeleri ve doğayı tanıyor. Ayrıntıları biliyor, pek çok duyguyu bize hissettiriyor."

Hüseyin Zekai Paşa’nın ‘Meyveli Natürmort’unu epey uğraşarak almış Rafi Portakal: "Eserin nerede, hangi evde olduğunu epeydir biliyordum. Satma gibi bir niyetleri yoktu. Epey kurcaladım. Sonunda ayrılık, miras, işlerin kötü gitmesi gibi sebepleri olmadığı halde kabul ettiler. Esere doymuşlardı artık."

Türk resminin bugünlere gelmesinde çok büyük etkisi olan son Halife Şehzade Abdülmecid Efendi’nin Dolmabahçe Sarayı’ndaki iki tablodan ilhamla yaptığı ‘Süvariler’i müzayededeki diğer bir önemli eser. Yine aynı şekilde Şeker Ahmed Paşa’nın ‘Güller’ natürmortu, Türk empresyonizminin büyük ustası Halil Paşa’nın ‘Bostancı Deniz Hamamı’ ve ‘Göksu’da Gezinti’si, Hikmet Onat’ın Topkapı Sarayı dizisinden ‘Şensar Köşkü / Harem Dairesi’ ve Mübin Orhon’un Paris dönemi ‘Soyut Kompozisyon’u müzayedenin kıymetlileri arasında.

2 Mayıs’ta saat 19.00’da Conrad Otel’de gerçekleşecek müzayedede Nâzım Hikmet’in eşi Piraye Hanım’ın koleksiyonundan parçalar da var. Nazmi Ziya’nın yağlıboya ‘Nazım Hikmet Portresi’ ve Hikmet’in yakın dostları Fikret Mualla, Bedri Rahmi ve Abidin Dino’nun onun için yaptığı desenler yanı sıra şairin annesi Celile Hanım’ın ‘Nâzım Hikmet Portresi’ de bilinen ama çokça ortalarda görünmeyen pahada değil ama hikâyede kıymetli eserler arasında.

Batı resminin ustaları da var

Müzayedenin ikinci bölümünde Batı resminin büyük ustalarından Pablo Picasso, Henri Matisse, Camille Pissarro, Fernando Botero, Andy Warhol, Joan Miro, Sam Francis ve Alexander Calder’in suluboya ve desenleri satılacak.

Zaman