Dede Mesleği Çarıkçılığı Yaşatıyor

El Sanatları
Tokat’ta bir kamu kurumundan emekli olduktan sonra dede mesleği "çarıkçılığı" yaşatmak için çaba gösteren 51 yaşındaki Ayhan Kılıç, çırak bulamamaktan yakınıyor. Kültür ve Turizm Müdür...
EMOJİLE

Tokat’ta bir kamu kurumundan emekli olduktan sonra dede mesleği "çarıkçılığı" yaşatmak için çaba gösteren 51 yaşındaki Ayhan Kılıç, çırak bulamamaktan yakınıyor.

Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden emekli olan Kılıç, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, çarığı insanların yıllar önce kullandığını ifade ederek, "Ayakkabı yokken dedelerimiz bu çarığı giyermiş. Yıllar önce dedemin yaptığı çarıkçılık mesleğini sürdürmeye çalışıyorum" dedi.

Emekli olmadan önce tarihi Taş-Han’da çarıkçılık mesleği üzerine iş yeri açtığını anlatan Kılıç, "Unutulmaya yüz tutmuş bu mesleği yaşatmaya çalışıyorum. 2010 yılında emekli olduktan sonra dükkanımda çalışmaya devam ettim. 39 yıl önce, babam da bu mesleği sürdürürken onun yanına boş zamanlarımda uğrayarak bu mesleğe başladım. Tokat’ta çarıkçılık mesleği ile uğraşan 3 kişi kaldı. Bu mesleğin kaybolmaması ve gelecek nesillere aktarmak için çalışıyorum. Fuarlara giderek mesleğin tanıtımına katılıyorum" diye konuştu.

Tokat’ta 3 çeşit çarık yapıldığını belirten Kılıç, "Tokalı, aynalı ve sırımlı çarık yapıyoruz. Çarığın yapımı 2-3 gün sürüyor. Bu sanatı öğrenecek çırak bulamıyoruz. 2 çocuğum var, onlara bu mesleği boş zamanlarında öğretmeye çalışıyorum" dedi.

Kılıç, ürettiği çarıkların fiyatlarının ise 10 ile 50 lira arasında değiştiğini kaydetti.

AA