Dünyanın dikkatini küresel ısınmaya çekmek için yaratıcı bir yönteme başvuran Hollandalı heykeltraş Ap Verheggen çölde buzdan dev bir heykel yapacak. Verheggen 200 metrekarelik bir alanda güneş pilleri yardımıyla yapacağı, en sıcak şartlarda bile erimeyen karaağaç yaprağı biçimindeki buzdan dev heykelle, durmadan kötüye giden su problemini çözmeyi değil, imkansızmış gibi gözükenin aslında mümkün olduğunu göstermeyi amaçladığını söyledi.
Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan evinin yakınında, Zoetermeer’deki bir laboratuvarda henüz bir eskiz ve bir dizi grafikten ibaret olan dev buzdan heykelin, dünyada hızla büyüyen küresel ısınma sorununa yönelik ”bir tehlike haykırışı” olacağını belirten Verheggen, ”Çölde buz yapmak sınırları yıkmaktır ve bu yeni bir dünya açmaktır” diye konuştu.
Buz pateni alanları ile gıda depolamak amacıyla özel tasarımlı soğutma birimleri üreten Cofely şirketinin yardımıyla yapılacak buzdan dev heykel, adı açıklanmayan bir kuzey Afrika ülkesine yerleştirilecek. Şirketin çölde buz yaratma prensiplerini belirlemek amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Verheggen, heykelin, güneş enerjisiyle çalışan soğutma kondansatörleri yardımıyla çölde oluşan nemden korunacağını belirtti.
Şirketin yaptığı testlerin gelecek yıla kadar tamamlanmasının ardından dev heykeli yapma çalışmalarına başlayacağını anlatan Verheggen, ”Ben ilhamı veriyorum. Bununla ne yapılabileceği ise diğerlerine kalmış. Düşüncenizin sınırlarını açmalısınız” diye konuştu.
Gelişmekte olan ülkelerdeki öğrencilere su ile ilişkili konularda yüksek öğrenim imkanı veren UNESCO Su Eğitimi Enstitüsü’nün rektörlüğü görevini sürdüren bilimadamı Andras Szollosi-Nagi yaptığı yazılı açıklamada, Verhgeggen’in çalışmalarının sanat, çevre ve bilimin sınırları arasındaki bir kavşakta bulunduğunu belirtti.
‘SANAT BİLİMİN ÖTESİNE GEÇEBİLİR’
Szollosi-Nagi, ”Bu, insanı hayrete düşüren bir örnek. Bu, çok az rastlanan bir şey ve onu çok heyecan verici yapan da bu” ifadesini kullandı. Verheggen’in çalışmasının kendi internet sitelerinde ve tanıtıcı filmlerde kullanılacağını anlatan Szollosi-Nagi mesajında şunları kaydetti: ”Bizler, basit mesajları güçlü bir şekilde vermekte başarılı değiliz. Bilimin kendine özgü sınırları var ve sanat bunun ötesine geçebilir. Bu proje tamamen ümitsiz bir ortamda ümit yaratabileceğinizi gözler önüne seriyor ve pek çok kişinin belirgin hale geldiğini söylediği su sorununun kaçınılmaz olmadığı mesajını veriyor. Çözümler var ve bu insan yaratıcılığına bağlı. Her şey bize bağlı”.
Zoetermeer’deki laboratuvarda çalışmalarını sürdüren mühendislerin, 30 santigrat derecede, çöldeki şartların oluşturulduğu nakliye konteyneri büyüklüğündeki bir kutunun içinde, alüminyumdan bir plaka üzerinde 10 santimetre kalınlığında bir buz ürettiği ve ortam sıcaklığını 50 santigrat dereceye çıkarmayı planladığı bildirildi.
AA