Camileri Süslemek Onun İşi

El Sanatları
Hat sanatçısı Mahmut Şahin, meşhur hattat Hüseyin Kutlu’dan icazet almış bir isim. Bugüne kadar Türkiye’nin dört bir yanında sergiler açan Şahin, şimdilerde önemli bir işle meşgul. Kültür ...
EMOJİLE

Hat sanatçısı Mahmut Şahin, meşhur hattat Hüseyin Kutlu’dan icazet almış bir isim. Bugüne kadar Türkiye’nin dört bir yanında sergiler açan Şahin, şimdilerde önemli bir işle meşgul.

Kültür Bakanlığı’ndan gelen teklif üzerine öğrencilerinden oluşan bir ekiple birlikte camileri süslüyorlar. Osmanlı döneminde var olan bir geleneği yaşattıklarını hatırlatan Şahin, Cumhuriyet dönemi camilerinin birçoğunun estetikten yoksun olduğunu belirtiyor. Günümüzde camileri güzelleştirme adı altında mabetlerin ruhuna zarar verildiğini anlatan Şahin, iyi niyetlerle bir araya gelen cami derneklerinin piyasada bulunan ‘ucuzcu’ işçiliklere yöneldiklerini söylüyor. Hattat Şahin, "Bu basit işçilikler camilerin ruhuna zarar veriyor. Aynı zamanda orada ibadet eden ya da ziyarete gelen kişileri de olumsuz etkiliyor." diyor.
 
Bursa’da Veled-i Enbiya Camii ile başlayan bu sevda, Kestel’de bulunan Vani Mehmed Efendi Camii ile devam etmiş. Ekip bugünlerde Bursa-Eskişehir-Kütahya-Kocaeli hattındaki bakıma muhtaç camiler ile İznik Ayasofya Camii’ndeki süslemeleri yapıyor. Camileri inceleyen ekip, öncelikle duvarların durumuna göre hangi yazının uygun olup olmayacağına karar veriyor. Buna göre, kalem, kesim, tezhip ve hat işlerini yerine getiriyorlar. Şahin ve arkadaşları, camiye gidecek hat tarzını yoğun araştırma ve incelemeler sonucunda buluyor. Bunun sonucunda da talik ya da sülüs tarzını seçerek camileri aslı gibi güzelleştiriyorlar. Hattat Şahin’in kamışla kâğıda döktüğü yazılar, ahşap yazı kesen naht ustaları tarafından kesilip işleniyor. Bu yazılar, son olarak altın varaklarla kaplanıp ahşap zemine yerleştiriliyor.
 
Hattat Şahin, özellikle tarihî ibadethanelerin dikkatle korunması gerektiğini dile getiriyor. Tezyin (süsleme) işini ehil kişilerin yapması gerektiğine dikkat çeken Şahin, böylelikle orijinalitenin yakalanabileceğini söylüyor. Camilerde yer alan her hattın bir anlam taşıdığını hatırlatan Şahin, günümüz camilerinin bazılarını duvarlarına alakasız hatların işlendiğine dikkat çekiyor. Mahmut Şahin ve arkadaşları, ortalama bir ayda bir camiyi güzelleştirmek adına gayret gösteriyor. Herkesin bu işi gönüllü olarak yaptığının altını çizen Şahin, geleneğin devam etmesi için mesailerinin yoğun olduğunu belirtiyor. Şahin’e göre cami süsleme bir hattat için büyük bir şeref. Ülke içinden başka şehirlerden de teklif aldıklarını kaydeden Şahin, yurtdışından ise ABD’nin Texas eyaletinde bulunan bir camiye de gideceklerini anlatıyor.

Zaman