10 bin TL maaşla mühendis aranıyor

Meslek Kursları
Gürsan Teknik Genel Müdürü Sadi Yalçın, ”İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile gerçekleştirecekleri işbirliği ve sertifika programlarıyla öncelikle yönetici mühendis ihtiyaçlarını karşılayacakl...
EMOJİLE

Gürsan Teknik Genel Müdürü Sadi Yalçın, ”İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile gerçekleştirecekleri işbirliği ve sertifika programlarıyla öncelikle yönetici mühendis ihtiyaçlarını karşılayacaklarını belirterek, bu şekilde çalışacak mühendislerin aylık maaşlarının yapacakları işe göre 3 bin-10 bin lira arasında değişeceğini bildirdi.

Yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de henüz yeni bir iş kolu olan binaların ve tesislerin teknik yönetimi konusunda faaliyet gösteren Gürsan Teknik, yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliğine giderek sertifika programı başlattı.

Sertifika programında, tesis ve binaların teknik yönetim esasları, teorik ve uygulamalı olarak katılımcılara aktarılırken, hizmet sektörüne, tesislerin teknik bakım işletme departmanlarının yönetilmesi hususunda kalifiye yönetici, planlamacı ve organizatör mühendislerin yetiştirmesi amaçlanıyor.

Toplam 150 saatlik sertifika programı 6 ay sürerken, Türkiye’nin her yerinden teknik alanda yüksek öğrenim görmüş mezunlar ya da son sınıf öğrencileri, özellikle makine, elektrik, elektronik, işletme ve endüstri mühendisliği bölümlerin tamamlamış adaylar bu kursa katılabiliyor. Kurs yaz ve kış dönemi olmak üzere yılda iki dönem düzenleniyor. İlki mart ayında başlayacak kurs için kayıtlar başladı.

ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde teknik üniversitelerde, tesis teknik yönetimiyle ilgili bölümlerin olduğunu, Türkiye’de ise ilk sertifika programı fikrini hayata geçirmek için Gürsan Teknik olarak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile görüştüklerini belirten Gürsan Teknik Genel Müdürü Sadi Yalçın, üniversite yönetiminin konuya çok sıcak yaklaştığını ve işbirliğinin kısa sürede kabul gördüğünü bildirdi.

Yalçın, ”Biz öncelikle yönetici mühendis ihtiyacımızı bu programdan karşılayacağız. Bu arkadaşların aylık maaşları yaptıkları işe göre 3 bin lira ile 10 bin lira arasında değişecek” değerlendirmesinde bulundu.

Binaların ve tesislerin teknik yönetimi konusunda da bilgi veren Yalçın, firma olarak 25 yıldır binaların inşaat süreçlerinde teknik taahhüt işleri yaptıklarını, son 5-6 yıldır da yeni bir iş kolu olan ve binaların teknik bakım süreçlerini kapsayan ”Binaların ve tesislerin teknik yönetimi” konusunda uzmanlaştıklarını söyledi.

Yalçın şöyle devam etti:

”Eskiden firmalar kendi güvenliğini kendileri sağlardı sonra güvenlik sektörü gelişti. Firmalar kendi yemeğini kendisi yapardı şimdi catering sektörü gelişti. Temizlik, hukuk ve gayrimenkul eksper hizmetlerinde de aynı gelişmeler yaşandı. Binaların teknik yönetimi konusunda da bir boşluk vardı. Biz 25 yıllık elektrik taahhüt firması olarak bu boşluğu görerek bu sektörün ilklerinden olduk. Teknik Bina Yönetimi, bir tesisin faaliyete geçtikten sonraki aşamasında devreye giriyor. Tesis Teknik Yönetimi aşağıda başlıkları geçen geniş bir alanda; yaşayanların genel ihtiyaçlarını, güvenliği ve konforunu arttırıcı tüm teknik sistemleri ele almaktadır.”

”En büyük ihtiyaç kamuda”

Sadi Yalçın, arızayı önleyici rutin bakım hizmetleri ile tesislerin ilk yıl yüzde 10, sonraki yıllarda artan oranlarda tasarruf yapabildiklerini kaydederek, ”Binanın ya da tesisin büyüklüğüne göre tesiste en az bir mühendis ve teknisyenler bulunduruyoruz. Bu sayı tesisin büyüklüğüne ve teknik altyapının karmaşıklığına göre değişiyor. Tesis ve bina yönetimi, iş güvenliği konusunda firmaları sıkıntıya sokacak riskleri de sıfıra indiriyor” dedi.

Türkiye’de teknik tesis ve bina yönetimi konusunda en büyük ihtiyacın kamu binalarında olduğunu söyleyen Yalçın, ”Devlet bu ihtiyacını firmalardan teknik eleman kiralamak suretiyle çözmeye çalışıyor. Hastaneler, adalet sarayları, cezaevleri, milli saraylar, üniversiteler, yurtlar, metro ve demiryolları, otoyollar, köprüler, termik santraller, bakanlık binaları, spor tesisleri, kültür merkezleri, özel sektörde ise bankalar, siteler, plazalar, AVM’ler, GSM operatörleri ve endüstriyel tesisler tesis yönetimi konusunda ihtiyacı olan kurumlar olarak öne çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Yalçın, bir zihniyet değişimine öncülük ettiklerini vurgulayarak, ”Şu anda Avrupalı ve Amerikalı firmalar yer edinmeye başladı. Bu hizmeti alan ülkemizde bina ve tesis oranı yüzde 5 civarındadır. Daha gidilecek çok yol var ve çok fazla eleman ihtiyacı olacak. Bizim şu anda Gürsan Teknik olarak 150 teknik elemanımız var. Bu sayı yıl sonuna kadar 400’e çıkacak. 100’e yakın firmadan ürün ve servis hizmeti alıyoruz. Bu sayıyı ve ulaşılan yüzde 5 potansiyel dikkate alındığında önümüzdeki dönemde yüz binlerce eleman açığı ortaya çıkacak” dedi.

”Yeni Galata Köprüsü’nün bakımını üstlendik”

Gürsan Teknik olarak daha önce THY hangarlarına kısmen hizmet verdiklerini, şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kontrolünde olan Yeni Galata Köprüsü’nün teknik bakımı hizmetini yürüttüklerini, özel şirketlerle birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki 40’a yakın kültür merkezi ve başkanlık binasının bakımlarını yürüttüklerini sözlerine ekledi.

AA