Yeni Neslin Özgüveni Yüksek

İş Dünyası
PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye’nin, Yenibiris.com işbirliği ile ikinci kez gerçekleştirdiği "İş Dünyasının Yeni Nesle Bakışı" adlı araştırmaya göre, yeni neslin öne çıkan özellik...
EMOJİLE

PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye’nin, Yenibiris.com işbirliği ile ikinci kez gerçekleştirdiği "İş Dünyasının Yeni Nesle Bakışı" adlı araştırmaya göre, yeni neslin öne çıkan özellikleri, "değişime açık olması", "hızlı uyum sağlayabilmesi", "iyi eğitimli olması" ve "özgüveni" olarak sıralanıyor.

"Türkiye Yeni Nesil Araştırması" çalışmasının devamı niteliğindeki, 56 farklı firmanın katıldığı araştırma ile, iş dünyasının yeni nesil gençliğe nasıl baktığı, onlardan neler beklediği incelenirken, katılımcılara "1980 yılı sonrasında doğan ve iş hayatına 2000 yılı sonrasında başlayan yeni nesil" ile ilgili görüş ve beklentileri soruldu.

Yeni nesli işe alırken dikkat edilen kriterler ile 2010 istihdam planlarını kapsayan araştırma, iş dünyasının yeni nesille ilgili algısını da ortaya koydu.

Katılımcılara göre, yeni nesli yönetirken "açık ve net iletişim kurmak", "rehberlik etmek" ve "anında geri bildirimde bulunmak" önemli unsurlar olurken, yeni nesil çalışanların, teknoloji kullanımında eski çalışanlara göre de iyi durumda bulunması önemli avantaj sağlıyor.

"Değişime açık olması", "hızlı uyum sağlayabilmesi", "iyi eğitimli olması" ve "öz güveni" yeni neslin öne çıkan diğer avantajlı özellikleri olarak sıralanırken, katılımcılar, yeni nesille çalışırken "yüksek beklentilerinin olması", "sabırsız olmaları" ve "öz güvenin üst noktalara çıkması ile oluşan kendine aşırı güven" nedeniyle zorlandıklarını belirtiyor.

Katılımcılara göre, gelecek 5 yılda istihdam konusunda yaşanması muhtemel en büyük zorluk "beklentilerin farklılığı" oldu. Yeni nesil, sektörleri ve meslekleri tanıma konusunda bilinçsiz sayılmıyor ancak bilinçli olduğu da söylenemiyor.

Yeni nesil için "hızlı yükselebilme", "ücret ve yan haklar" ile "öğrenme ve gelişim fırsatları" şirkette kalma/gitme kararında en etkili faktörler olarak sıralanıyor.

YABANCI DİL, PROJE YÖNETİMİ SERTİFİKALARI ÖNEMLİ KRİTERLER

Araştırmaya katılan şirketlerin büyük bölümü lisans ve yüksek lisans mezunlarını tercih ediyor, bir bölümü üniversite ayırımı gözetmezken, alan/bölüm ayrımını önemsiyor.

Mühendislik, iktisadi ve idari bilimler ile işletme, en çok tercih edilecek alanlar olarak öne çıkarken, yabancı dil bilgisi ile proje yönetimi ve kalite sistemleri sertifikaları da aranan önemli kriterler oluyor.

Şirketler yeni nesile en çok ilanlarla ulaştığını belirtirken, stajlar ve kariyer günleri de yoğun olarak kullanılan yöntemler arasında yer alıyor.

"TEMEL FARK, HIZLI YÜKSELEBİLME KONUSUNDA"

PwC Türkiye İnsan Kaynakları Hizmetleri Bölüm Yöneticisi Murat Demiroğlu, değerlendirmesinde, iş dünyasının bakış açısına göre yeni neslin, bir iş yerinde çalışma kararı verirken ilk önce hızlı yükselebilme olanaklarına baktığını ve bunu ücret, öğrenme ve gelişim fırsatları, markası ve bilinirliği ile şirketin kurumsallığının takip ettiğini anlattı.

Yeni Nesil 2009 Araştırması’na göre gençlerin ilk önce çalışma koşulları ile öğrenme ve gelişim fırsatlarına odaklandığını, şirketin kurumsallığı ve ücretlerin de bunu takip ettiğini aktaran Demiroğlu, ortaya çıkan temel farkın, hızlı yükselebilme konusunda yaşandığını belirtti.

Demiroğlu, iş dünyasının ilk sırada olacağını düşündüğü bu kriterin gençler açısından altıncı sıralarda yer aldığına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Yeni nesil çalışanlar, katılımcı işbirliğine önem veren yönetimi ilk sıraya koyarken bunu açık ve net iletişim ile iş-özel hayat dengesi takip ediyor. Araştırma katılımcılarımızın bakış açısına göre ise açık ve net iletişim ilk sırada yer alırken, katılımcı işbirliğine önem veren yönetim ve iş-özel hayat dengesi daha düşük öneme sahip.

Daha önce yaptığımız araştırmalara göre bakış açıları arasındaki makas daralmış olmakla birlikte yine de var olan bu farklı bakış açısı, şirketlerin özellikle gençleri çalışma hayatına çekerken akıllarında bulundurmaları ve işe alım uygulamaları başta olmak üzere insan kaynakları alanındaki tüm aktivitelerini bu doğrultuda düzenlemelerini gerekli kılıyor."

"OYUNCULAR DEĞİŞİRKEN OYUN DA, OYUNUN KURALLARI DA FARKLILAŞIYOR"

Kurumların yeni nesil çalışanlara ağırlıklı olarak ilanlarla ulaştığını dile getiren Demiroğlu, bu konuda farklı eğilimlerin ağırlık kazandığına işaret etti.

Murat Demiroğlu, staj ve yarı-zamanlı çalışmalar sayesinde okul yıllarında yeni nesille tanışmak ve üniversitelerle işbirliğinin öneminin giderek artacağını, ancak yurt dışında yaygın olarak kullanılan üniversite kariyer merkezlerinin önemli rol üstlenmeye başlayacağını söyledi.

Kurumların, üniversiteden ziyade bölüm tercihlerinin olması ve bunun yanında yabancı dil bilgisi, staj, sosyal aktivite ve çalışmalar, tez ve akademik projelerin yanı sıra proje yönetimi, kalite sistemleri gibi sertifikalara önem vermesini, iş dünyasına girecek olan öğrencilere ve üniversitelere "işaret" olarak yorumlayan Demiroğlu, şu görüşü dile getirdi:

"İş dünyasına sayıları her yıl artarak giren yeni neslin çalışma hayatı üzerindeki etkileri giderek artacak gibi gözüküyor. Oyuncular değişirken oyun da, oyunun kuralları da farklılaşıyor. Karşılıklı beklentileri anlayıp uyumlandırmak daha da kritik hale geliyor."

"AÇIK İLETİŞİM VE ANINDA GERİ BİLDİRİMDE BULUNMAK ÖNEM TAŞIYOR"

Yenibiris.com Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu da, araştırma sonuçlarının, yeni nesli yöneten iş dünyasındaki kişilerin sahip olmaları gereken ve yeni nesilde öncelik verdikleri nitelikleri net olarak ortaya koyduğunu belirterek, "Görüyoruz ki, iş dünyasından katılımcılar yeni nesli yönetirken özellikle iletişim becerilerinin öncelikli olduğuna inanıyorlar. Çünkü bu süreçte açık iletişim ve anında geri bildirimde bulunmak büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Yüksek beklenti, sabırsızlık, kendine aşırı güvenin ise yöneticilerin yeni nesille çalışırken en çok zorlandığı nitelikler olduğunu hatırlatan Kılıçlıoğlu, önümüzdeki dönemde bu konuda yaşanacak en önemli zorlukların beklentilerin farklılığı ile farklı bakış açılarından kaynaklanacağına işaret etti.