Yasaya göre maaş zammının dışında tazminat, harcırah, doğum ve ölüm yardımı gibi 12 ayrı hak masada belirlenecek.
Yaklaşık 2.5 milyon memur ve memur emeklisinin merakla beklediği ‘Toplu Sözleşme Yasa Tasarısı’ tamamlandı. Tasarıyla, memur maaş artışlarının dışında, diğer özlük ve sosyal haklarının da toplu sözleşme masasında belirlenmesi öngörüldü. Tasarıya göre, toplu sözleşme görüşmeleri en geç 10 gün içinde tamamlanacak. Bu süre, en fazla 5 gün daha uzatılabilecek. Anayasa değişikliği çerçevesinde hazırlanan ve kamuoyunda ‘Toplu Sözleşme Yasası’ olarak bilinen, “4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikalar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı” ile milyonlarca memura bir çok özlük hakkını pazarlık masasına getirme imkanı sağlanıyor.
Sendikal üyelik genişliyor
Star’ın detaylarına ulaştığı tasarıya göre, maaş artışlarının yanı sıra, tazminatlar, ek ödemeler, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, doğum ve ölüm yardımı ile aile yardımı, tedavi yardımı, cenaze giderleri ve yiyecek-giyecek yardımları gibi 12 ayrı sosyal hak, toplu sözleşme ile belirlenecek. Söz konusu artışlar, iki yıllık olacak ve emeklilerde de baz alınacak. Böylece memurlar emekli olurken daha yüksek tutarda tazminat alabilecekler. Tasarıda, toplu sözleşme görüşmelerinin uzayarak, memurların mağdur olmaması için süre sınırlamaları getirildi. Düzenlemelere göre toplu sözleşme görüşmeleri en geç 10 gün içinde tamamlanacak. Gerekli görülmesi halinde bu süre en fazla 5 gün daha uzatılacak. Böylece görüşmeler azami 15 gün içinde tamamlanmış olacak.
Hazırlanan tasarı ile sendika üyeliğinin kapsamı da genişletiliyor. Buna göre daha önce sendika üyesi olamayan bürok-ratlar da yeni düzenleme ile üye olma hakkı elde edecekler. Ayrıca özel güvenlik görevlilerine de sendikalı olma yolu açılacak. Cezaevleri, askeri ve emniyet personeli ise yine sendikalı olamayacak. 2011 yılında yapılması gereken ancak yasa çıkmadığı için yapılamayan toplu sözleşme görüşmeleri de yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bir aylık süre içinde tamamlanacak. Örneğin, yasanın Şubat ayı içinde yürürlüğe girmesi halinde memurların toplu sözleşme görüşmeleri Mart ayında tamamlanmış olacak. Ve 2012’ye ilişkin zamlar da 1 Ocak’tan geçerli olarak Mart ayı içinde ödenecek.
Toplu sözleşme nasıl yapılacak?
2 yılda bir yapılacak toplu sözleşme görüşmeleri, Kamu İşveren Heyeti ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti tarafından yapılacak.
Kamu İşveren Heyeti, Devlet Personel Başkanlığı’nın bağlı olduğu bakanın başkanlığında ve ilgili kurumların temsilcilerinden oluşacak.
Kamu Görevlileri Sendikalar Heyeti ise en çok üyeye sahip üç konfederasyonun belirleyeceği altı ve bir başkandan oluşacak. Mevcut üyelikler baz alındığında başkanın dışında, Memur-Sen’in 3, Kamu-Sen’in 2, KESK’in de 1 üye ile heyette yer alması bekleniyor.
Toplam 15 gün içinde toplu sözleşme uzlaşma sağlanamazsa, konu hakem heyetine gidecek. Hakem heyetinin vereceği kararlar ise kesin olacak, itiraz edilemeyecek.
BELEDİYELERE ZAM SINIRLAMASI
Tasarıyla, iki ayrı sözleşme yapılması öngörülüyor. Buna göre kamuda çalışan memur ve memur emeklilerinin maaşlarının genel toplu sözleşme ile belediyelerdeki çalışanların maaşlarını da hizmet kolu sözleşmeleri ile belirlenecek.
İş kolu sözleşmelerinde tespit edilecek zam, toplu sözleşme oranlarını geçemeyecek. 2011 yılında yapılan toplu sözleşmelerde yüksek oranda zam alanların ücretleri ise toplu sözleşme oranlarını yetişinceye kadar dondurulacak.
Milliyet