Terziler Artık Çırak Bulamıyor

İş Dünyası
Türkiye Terziler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Naci Kömültaş, yaşanan ekonomik kriz ve tekstil sektörünün sıkıntı içerisinde olmasının terzileri...
EMOJİLE

Türkiye Terziler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Naci Kömültaş, yaşanan ekonomik kriz ve tekstil sektörünün sıkıntı içerisinde olmasının terzileri olumsuz yönde etkilediğini dile getirerek, “Terzilik artık bitmek üzere. Çırak bile bulamıyoruz” dedi.

Naci Kömültaş, terzilerin artık dükkanlarında kriz nedeniyle iş yapamaz hale geldiğini belirterek, odaya kayıtlı 360 terziden 100’ünün krizden dükkanını kapatmak zorunda kaldığını söyledi. Geçmiş yıllarda kentin seçkin insanlarının, zanaat öğrenmesi için torpille çocuklarını terzilerin yanına çırak olarak sokmaya çalıştığını hatırlatan Kömültaş, “Şimdi gençler okumanın ve kolay para kazanmanın derdine düştü. Baba mesleği olan terziliği ben çocuklarıma yaptıramadım. Onlar okumayı seçti. Birçok usta öldüğünde dükkanı kapanacak. Konfeksiyon terziliği bizim sonumuz oldu. Ayrıca, ucuz ithal kumaşlar da bu işin tuzu biberi oldu. Eskiden işyerlerimize takım dikebilmek üzere kumaşlar koyardık. Şimdi ise ayda gelecek bir iki takım elbise siparişi bekliyoruz. Bayram arifelerinde sabahlara kadar çalışan terziler de kalmadı” diye konuştu.

“EVDE HANIMLA KAVGA ETMEMEK İÇİN”

Şu anda krize direnerek iş yapan terzilerin çoğunun emeklilik yaşı gelenler olduğuna dikkat çeken Kömültaş, “Terzi dükkanıyla çocuklarımı büyüttüm. Şimdilerde en iyi terziler bile ekonomik sıkıntıdan kapattı. Ben de zor ayakta duruyorum. Kahve alışkanlığı kazanmamak, evde hanımla kavga etmemek için dükkanda meşgul oluyorum” dedi.

“SADECE YAMA PAÇA KIVIRMA İŞLERİ”

10 yıl önce odaya kayıtlı üye sayısının 360 olduğunu belirten Kömültaş, “Üye sayımız gün geçtikçe düşmeye başladı. Son ekonomik krizle birlikte kayıtlı olan üye sayısı 260’a kadar geriledi. Bunların üçte ikisi sadece yama ve paça kıvırma işleri yaparak ailelerini geçindirmeye çalışırken, geriye kalan da hazır giyimden hoşlanmayan müşterilerine takım elbise dikerek yaşam savaşı veriyor. Birkaç yıl içinde bunlarda yavaş yavaş kepenk indirmeye başlayacaktır” diye konuştu.

Kömültaş son olarak, hükümetin uygulamaya koyacağı teşvik paketinde tekstil sektörü bünyesinde terzilerin de yer alması gerektiğinin altını çizerek, “Bu teşvik paketinde bizimde yer almamız gerekir. En azından terzilik sektörü canlanırsa, tekstil sektörünün de canlanacağına inanıyoruz” dedi.