Tazminatını alan işçi başka işte çalışabilir

İş Dünyası
Okan Güray Bülbül’ün Akşam gazetesindeki yazısı… 15 yıl çalıştınız, 3.600 prim gününüz de doldu. İstifa edip kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Fakat başka bir yerde çalışmaya başlarsanız, işvereniniz...
EMOJİLE

Okan Güray Bülbül’ün Akşam gazetesindeki yazısı…

15 yıl çalıştınız, 3.600 prim gününüz de doldu. İstifa edip kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Fakat başka bir yerde çalışmaya başlarsanız, işvereniniz bu parayı sizden geri almak için dava açabiliyordu. Tartışmaya son noktayı Yargıtay koydu: İşçi her şekilde kıdemi alabilir.

Yargıtay kamuoyunda “15 yıl 3.600 günle tazminat hakkı” olarak bilinen ve 8.9.1999 tarihinden önce ilk kez sigortalı olanların emeklilik için gerekli yaş dışındaki şartları sağlamış olmaları nedeniyle istifa etmeleri halinde kıdem tazminatı almaları konusunda çok önemli bir karara imza attı. Karar bu durumdaki kişilerin kıdem tazminatı aldıktan sonra yeniden çalışmalarının önünde bir engel olmadığı yönünde.

8.9.1999 TARİHİ ÇOK ÖNEMLİ

15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatı alma hakkını kullanabilmek için çok önemli bir şart söz konusu. Buna göre yalnızca 8.9.1999 öncesinde sigortalı olmuş kişiler bu haktan yararlanabilirler. Bu tarihten sonra ilk kez sigortalı olan kişiler emeklilik için gerekli sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını doldurduktan sonra istifa ederek kıdem tazminatı alabilirler.

Son işteki süreyi alabilir

İşçi 15 yıl 3.600 gün ile kıdem tazminatı alırken yalnızca son işyerinde geçirdiği süre doğrultusunda tazminata hak kazanır. Örneğin işçi 10 yıl bir işyerinde çalıştıktan sonra başka bir işyerine geçmiş ve bu işyerinde 6 yıl çalıştıktan sonra kıdem tazminatına hak kazanmışsa son işvereninden yalnızca 6 yılın karşılığı kıdem tazminatını alabilir.

KARAR EMSAL OLABİLECEK

Karara konu durumda işçi başka şirkette daha iyi menfaatler elde etmiş olmasına rağmen Yargıtay hakkın kötüye kullanımı olmadığı yönünde karar verdi. Bu nedenle işçiler bu hakkı kullandıktan sonra başka bir işyerinde daha iyi koşullarda işe başlasalar bile işveren tazminat talep edemeyecek. Yerel mahkemenini bu yönde bir kararı olması durumunda bile Yargıtay’ın bu kararı emsal olabilecek.

Kıdemi alıp yeniden çalışmak mümkün mü?

Kıdem tazminatını alan kişiler kısa bir süre sonra yeniden çalışmaya başladıklarında tazminatı ödeyen işveren bu kişiler hakkında “hakkın kötüye kullanıldığı” iddiasıyla dava açıp tazminat istiyordu. Diğer yandan çalışma hürriyeti kapsamında bu kişilerin tazminat aldıktan sonra yeniden çalışmasının “hakkın kötüye kullanılması” olup olmadığı konusunda farklı kararlar da söz konusuydu. Tazminatı alan bir işçinin bu hakkını kötüye kullandığı iddiasıyla açılan davada Yargıtay açıkça, bu durumdaki işçilerin yeniden çalışmaya başlamasının “hakkın kötüye kullanılması” olmadığı yönünde karar verdi. Bu karar sonrası 15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatı alan kişilerin yeniden çalışmaya başlamalarının önünde bir engel kalmamış oldu.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107