Tam Gün İçin Dolgun Maaş

İş Dünyası
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasa Tasarısı‘nda yapılan değişikliklerle hekimlere önemli kazanımlar sağlandığını açıkladı. Hekimlerin sabit maaşlarının ve emekli maaşlarının artacağını ifad...
EMOJİLE

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasa Tasarısı‘nda yapılan değişikliklerle hekimlere önemli kazanımlar sağlandığını açıkladı.

Hekimlerin sabit maaşlarının ve emekli maaşlarının artacağını ifade eden Akdağ, bir uzman hekim için bin 625 lira olan aylık gelirin 2 bin 633 liraya, 20 yıl prim yatırması halinde bin 335 lira olan emekli maaşının ise 2 bin 171 liraya yükselmiş olacağını bildirdi.

Üniversite hastaneleri ve devlet hastanelerinde doktorların tam gün çalışmasını öngören yasa tasarısı, alt komisyonda yapılan değişikliklerle yeniden Meclis gündemine geldi. AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl başkanlığında toplanan Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşmelerine başladı.

Geçen hafta kurulan alt komisyonda son şekli verilen tasarıda yapılan değişikliklerle ilgili bilgi veren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığı olarak kendilerinin de katıldığı alt komisyon çalışmalarıyla tasarının bütün taraflar açısından daha verimli bir hale getirildiğini söyledi. Tasarının geneli üzerinde komisyonda yapılan görüşmelerde öne çıkan konulardan birinin hekimlerin sabit maaşlarının ve emeklilik kazanımlarının artırılması olduğunu hatırlatan Akdağ, Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyeleriyle görüştüğünü ve bu konuda belli bir noktaya gelindiğini ifade etti.

Akdağ, bütün hekimlerin arzuladığı kazanımların temin edilmiş olduğunu açıkladı. Tasarıda yapılan bir başka değişiklikle serbest çalışan muayenehane hekimlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında hasta muayene etmesine imkan verildiğini söyleyen Akdağ, serbest meslek icra eden doktorların kendi muayenehanelerinde hizmet ettikleri hastalarını SGK ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında ve SGK ile sözleşmeli çalışan vakıf üniversitelerinde tedavi ve ameliyat edebileceklerini açıkladı. Sosyal güvenlik şemsiyesi altındaki vatandaşları korumak açısından buna bir şart getirildiğini belirten Akdağ, böyle bir irtibatlandırma halinde SGK’nın herhangi bir ödeme yapmayacağını, bedelin hastalar tarafından karşılanacağını ifade etti.

Akdağ, bu hekimlerin hastalarını nerede muayene veya ameliyat edeceklerine dair soru işaretinin giderilmiş olduğunu kaydetti. Hekimlerin kendi döner sermayelerinden, doğrudan sabit maaşlarına aktarılan paylarla sabit maaşlarının artacağını ifade eden Akdağ, hekimlerin döner sermaye ek ödemesi konusunda herhangi bir tahakkuk olmasa bile belirlenen rakamları alabileceklerini bildirdi. Bir pratisyen hekimin bin 450 lira olan aylık sabit geliri 2 bin liraya, bir uzman hekim için bin 625 lira olan aylık gelirin 2 bin 633 liraya, bir klinik şefi için bin 806 lira olan aylık gelirin 3 bin 6 liraya çıkarılacağını açıklayan Akdağ, bu düzenlemenin emekli maaşlarına da yansıyacağını kaydetti.

Emekli olan pratisyen hekim, uzman hekim ve klinik şeflerinin emekli maaşlarının bin 335 lira olduğunu hatırlatan Akdağ, 20 yıl prim yatırılması halinde pratisyen hekimin emekli maaşının bin 784 liraya, 30 yıl prim yatırılması halinde ise 2 bin 76 liraya çıkacağını söyledi. Bir uzman hekimin 20 yıl prim yatırması halinde 2 bin 171 lira, 30 yıl prim yatırması halinde ise 2 bin 714 lira emekli maaşı alacağını bildiren Akdağ, klinik şef ve yardımcılarının ise 20 yıl prim yatırılması halinde emekli maaşlarının 2 bin 358 liraya, 30 yıl prim yatırılması halinde 3 bin 23 liraya yükseleceğini ifade etti. Üniversitelerde görev yapan eczacıların döner sermaye üst limitinin yüzde 250’ye çıkarıldığını kaydeden Akdağ, enfeksiyon hastalıkları servisinde çalışan, özel bakım gerektiren ruh sağlığı hizmetlerinde, organ ve doku nakli ünitelerinde çalışan sağlık personelinin ek ödeme üst sınırının yüzde 200 artırıldığını bildirdi. Belediyeler ve benzeri kuruluşlarla kurum tabipliklerinde çalışan ve döner sermaye ek ödemesi almayan tabiplerin işyeri hekimliği yapabilmesi hükmünün biraz daha net hale getirildiğini belirten Akdağ, radyasyonla çalışan personelin tasarıda 37.5 saat olarak öngörülen çalışma süresinin 35 saate indirildiğini ifade etti. Kamu kurum ve kuruluşlarında memur statüsünde çalışırken son 10 yılda görevinden çekilen uzman tabiplerin, kanunun yayımlanmasını takip eden 6 ay içinde müracaat ettikleri takdirde kamudan ayrıldıkları pozisyona, eğer o pozisyonda ihtiyaç yoksa ihtiyaç bulunan uygun bir pozisyona yeniden tayin edilebileceklerini kaydeden Akdağ, emekli olan tabiplerin de istedikleri zaman kamuya dönüşlerine imkan veren bir maddenin tasarıya eklendiğini söyledi. Akdağ, üniversitelerin biraz daha uzun bir geçiş sürecine ihtiyaçları olduğu varsayılarak alt komisyonun üniversitelerdeki geçiş süresini 1 yıla çıkardığını açıkladı. "Yapılan bütün bu değişiklikleri olumlu buluyoruz" diyen Akdağ, alt komisyon üyelerine teşekkür etti.