Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, turizm sektöründe çalışanların durumlarına ilişkin yeni düzeltmeler yapılacağını açıkladı. Soylu, 4-5 ay çalışanların 12 ay sağlık hizmeti almasının yolunun açılacağını ifade etti. Soylu, turizm sektörüyle ilgili hükümetin eylem planının açıklandığını hatırlatarak bu sektörde çalışanlarla ilgili de çalışma yürüttüklerini söyledi. Bakan Soylu, şunları söyledi:
1-2 DÜZELTME VAR
“Turizm Bakanımızla birlikte Çalışma Bakanlığı olarak 4-5 ay boyunca işsiz kalan veya işten çıkanlarla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Gerek kamuya olan maliyeti gerekse bu konuda nasıl bir süreç ortaya konabileceğine ilişkin çalışıyoruz ama olumlu bir süreç çıkarmak için gayret içindeyiz. Bir iki düzeltmemiz daha var onu da yapacağız turizmcilere yönelik. Aynı zamanda, Meclis’e gelebilecek güvenceli esneklik yasasında Çalışma Komisyonu’nun da aslında değerlendirmesini alarak turizmde bir denkleştirme yaptık. Toplu sözleşmeler için 2+2 olan denkleştirmeyi 4+2’ye çıkardık ve inşallah, TBMM kabul ederse turizmde yaklaşık 4-5 ay işsiz kalan insanlar da hiç olmazsa o denkleştirmeyle beraber 12 ay sosyal güvenlik kapsamında olabilecekler.” Bakan Soylu, emekli maaşları için, 500 milyon dolar için IMF’ye giden Türkiye tablosunun artık olmadığını dile getirdi. Soylu “Sosyal güvenlik sistemindeki kara delikler sona erdi. Yurt dışında yaşayan yurttaşlarımızın emeklilik ve entegrasyon çilesi sona erdi. 2007-2014 arasında 28 AB ülkesinde istihdam oranı azalırken, ülkemizde bu politikalarla birlikte 4 puan artış kaydetmiştir” dedi. Soylu, 2002 yılında 125 bin 71 kişiyi işe yerleştiren İŞKUR’un 2015 yılında 889 bin kişiyi işe yerleştirdiğini, işe yerleşen her 3 kişiden birinin kadın olduğunu söyledi. Soylu, işsizlik sigorta fonunun bugün 94 milyar liraya ulaştığını söyledi.
TAŞERON İŞÇİ MART SONU NETLEŞECEK
Bakan Soylu, taşeron işçilerle ilgili de Maliye Bakanlığı ile bir çalışma yürüttüklerini aktararak, martın sonuna doğru bu konunun netleşebileceğini bildirdi.
KIDEM TAZMİNATI
Soylu kıdem tazminatına ilişkin düzenleme konusunda da, “Sessiz çoğunluğun bizden beklediği, bu problemi çözmemiz. 20 yıl çalışan bir insanın sabahleyin iş yerine gidip iş yerinin kapanmasıyla karşı karşıya kaldığında, evine vereceği cevabın elbette ki sorumluluğu hem siyasi iradededir hem hükümettedir hem de Meclis’tir” dedi.