Geçmişte siyasilerin kamuda kendilerine yakın meslek gruplarının farklı ücretler alması için devlet personel rejiminde oluşturdukları 10 civarında farklı hizmet sınıfı uygulaması artık tıkandı. Bu sınıflar arasındaki farklı ve haksızlık yaratan ücretler, kamu personeli arasında huzursuzluğa neden olurken, birçok meslek grubu da kendilerini daha iyi ücret alacakları hizmet sınıfına geçmeye çalışıyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yaptıkları görevleri gereği teknik hizmetler sınıfında sayılan mühendis, mimar, jeolog, hidrojeolog, hidrolog, jeofizikçi, fizikçi, kimyager, matematikçi gibi meslekler arasına, arkeolog ve dil bilimcilerden sonra şimdi de sosyologlar ve kütüphanecilerin de alınması için yeni bir düzenleme yapılıyor.
YÖK VE MALİYE ONAYLADI
YÖK ve Maliye Bakanlığı‘nın onayladığı düzenleme, Bakanlar Kurulu Kararını bekliyor. Böylece, Arapça’da geometri ile meşgul olan kişi anlamına gelen ve Türk Dil Kurumu’na göre, insanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina, tarım, beslenme, fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik, uçak, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış mühendisler arasına, sadece farklı ücret alabilmek için Adalet Bakanlığı ve SHÇEK bünyesinde istihdam edilen ve toplam sayıları 100 civarında olan sosyologlar ve kütüphaneciler de dahil edilecek.
İNTERNETTEN DUYURULDU
Sosyoloji Derneği’nin internet sitesinden üyelere yapılan duyuruda, YÖK Yürütme Kurulu’nun, Folklor Araştırmacısı, Kütüphaneci, Arşivci, Kitap Patologu ve Sosyolog’un yer aldığı 5 unvanın da 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin Ortak Hükümler (A-4) Numaralı bendi kapsamına alınmasına uygun görüş verdiği kaydedildi.
Özlükte ve mali haktaki kayıplar karşılanmalı
Sitede Sosyoloji mezunlarının Teknik Hizmet Sınıfına alınması konusunda Devlet Personel Dairesi Başkanlığı’nda yapılan toplantının tutanağı yayımlandı. Sitede, bu tutanak çerçevesinde YÖK ve Dernek üyesi Çorum Milletvekili Cahit Bağcı ile yapılan temaslar sonucu, AÜ DTCF Sosyoloji Bölüm Başkanı Aytül Kasapoğlu tarafından AÜ Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ’a sosyoloji mezunlarının durumuna ilişkin bir yazı yazıldığı kaydedildi. Bilgi notunda kamuda görev yapan sosyologların, GİH (Genel İdare Hizmetleri) sınıfında atandıklarından, özlük hakları ve mali haklar yönüyle kayıplarla karşı karşıya kaldıkları belirtildi.
Düzenlemenin müjdesini Facebook üzerinden verdi
"Kütüphaneciler Teknik Hizmetler Sınıfına Dahil Edilmeli" başlıklı sayfa açan Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) Genel Başkanı Ali Fuat Kartal 18 Haziran 2010’da sosyal paylaşım ağı Facebook’ta üyelerine, "Biraz önce Maliye’de idim. Teknik kadro imzalanmış iki saat önce Kültür Bakanlığı’na gönderilmiş. Hayırlı olsun. İnşallah Bakanlık da bir an önce gerekli işlemleri yapar. Konuyla ilgili pazartesi müsteşarla görüşeceğiz" duyurusu yaptı.
Sosyoloğun; sosyal araştırma, inceleme, planlama, sorun analizi, sosyal proje geliştirme ve uygulama vb. görevleri yaptığı vurgulanan bilgi notunda, "Bu bağlamda, sosyologlar saha çalışması yapmakta, veri toplamakta ve istatistiki yöntemleri kullanarak analiz ve yorum yapmaktadır. Sosyolog mesleğinin alanı, konusu, yöntem ve teknik göz önünde bulundurulduğunda, Sosyologların THS sınıfında olmaları gerekmektedir" denildi. Teknik Hizmetler Sınıfında tanımlandığı ve mesleğe atandıkları kaydedildi. Notta, bu meslekler gibi sosyologların da, THS (Teknik Hizmetler Sınıfı) olarak tanımlanması, halen çalışmakta olan ve mesleğe atanacaklar için mesleki, özlük ve mali açıdan adaletsizliğe son verecektir" denildi.