CNBC-E Business Dergisi, Facebook, twitter, FrinedFeed, Youtube, Flickr, Bloglar gibi sosyal paylaşım ağlarını kullanarak müşterileriyle buluşan en iyi 25 markayı 10 kişilik bir jüri ile belirledi.
CNBC-e Business’ın son sayısından yer alan haberde, blog rüzgarının esmeye başlamasından beri sosyal ağları yakından takip eden şirketlerin, özellikle Facebook ve Twitter’da resmi sayfalar açarak sosyal ortamlarda da insanlarla bir araya gelmeye başladıkları kaydedildi.
Son üç yıldır internet reklamlarına önemli bütçeler harcayan Türk şirketlerinin, sosyal ortamları da çok çabuk benimsedikleri, Facebook, Twitter ve Youtube gibi sitelerde yer alan büyük şirket sayısının yüzleri geçtiğine haberde yer verildi. Türk Hava Yolları, Turkcell, Ülker, Mavi Jeans, Avea, Garanti, Akbank gibi yerel büyük şirketlerin yanı sıra, Nike, Starbucks, Microsoft, P&G gibi uluslararası markaların yurt dışındaki faaliyetlerinin de yerelleşerek başarıyla sürdüğüne dikkat çekilen haberde, bu hızlı yükselişin Türkiye sosyal medyasının derinliğinin önemli bir göstergesi olarak kabul edildiği vurgulandı.
Sosyal medyayı yakından takip eden Jüri’nin seçtiği 25 markanın arasında Nike’ın, Nike Football ile ilk sırada yer aldı. Jürinin listesinde yer alan 25 şirket arasında ilk sırada yer alan Nike Football, ”Çizginin Bu tarafına Geç” sloganıyla fanatiklerini sosyal medyadaki platformuna çağırdığı ve 700 bine yakın kişiden davetine karşılık aldı. Nike, Facebook’ta Türkiye’nin en çok kullanıcı sayısına sahip marka unvanını elinde bulunduruyor.
İkinci sırada, TTNet yer aldı. Türkiye’nin Facebook ve Twitter üzerinden kullanıcılarına teknik destek veren bir kaç şirketinden biri olan TTNet, toplamda 500 binden fazla kullanıcısıyla ilişki kurmayı başardı.
Küresel marka olarak kabul gören Türk Hava Yolları (THY) sosyal medyanın da en aktif markalarından biri olarak 3. sırada yer aldı. Facebook ve Twitter’da Türkçe ve İngilizce, iki dilde sıkı bir sosyal medya faaliyeti yürüten THY’nın 100 binin üzerinde Facebook’ta ”hayranı” ve 50 binin üzerinde Twitter’da takipçisi bulunuyor. Markanın Facebook profili üzerinden Turkish Airlines Euroleague, Barcelona ve Manchester United sponsorluklarıya ilgili bilgiler, güncel gelişmeler ve kampanyalar takip edilebiliyor. Şirketin yurtiçi hatlarda faaliyet gösteren markası olan Anadolu Jet’in ”fan”ları da unutulmamış.
Türkiye’nin sosyal medyayı en iyi kullanan markalarını seçerken en dikkat çeken şirketlerden biri de 4. sırada yer alan Ülker oldu. 20 kadar markası için, ayrı ayrı sosyal medya faaliyeti sürdüren şirketin markaları toplam 500 bine yakın kişi tarafından izleniyor.
Efes Pilsen listede 5. sırada yer aldı. Geçen yıl ekim ayında müşterilerine yönelik olarak muzikicinefes.com sitesini açan şirket, internetteki pazarlama faaliyetlerinde önemli bir adım atmıştı. Sitesinin Facebook ve Twitter profilleri dışında müzik blog’u da bulunuyor. Efes Pilsen Spor Kulübu basketbol liginin başarılı takımlarından biri. Klubün internet sitesi, Facebook ve Twitter profilleri bulunuyor.
Kurumsal olarak Facebook, Twitter ve FriendFeed gibi sosyal ortamlarda yer alırken bloglar, özel uygulamalar ve kendi sosyal ağ girişimleriyle dikkat çeken Turkcell jürinin seçiminde 6. sırada yer alıyor.
Listedeki şirketlerin sosyal medya kullanımında örnek vakalardan birini ise Mavi Jeans oluşturuyor. Şirket Facebook ve Twitter’da büyük bir faaliyet içinde. Uluslararası marka imajına uyguna olarak Türkçe ve İngilizce profil sayfalarına sahip. İngilizce versiyon ”mavijeanssocial” adıyla yürütülüyor. Mavi Jeans Facebook üzerinde çalışan dükkan uygulamasıyla sosyal medyayı doğrudan satış için kullanıyor. Dünyada e-ticaretten sonra, f-Ticaret, yani sosyal ağlar üzerinden ticaret en sıcak konulardan birini oluşturuyor.
8. sırada yer alan Avea, ağırlığını Facebook ve Twitter’a veriyor. Şirket ile ilgili her türlü haber ve kampanya takip edilebiliyor. Twitter sayfaları Avea Haber ve Avea Destek olarak iki başlığa ayrılmış. Facebook sayfasında ise Avea Destek uygulamasıyla şirket yenilikçi bir uygulama (app) geliştirmiş.
Starbucks listede 9. sırada yer aldı. Facebook’ta Türkiye’den 170 binin üzerinde hayranı bulunuyor. Facebook üzerinde, Coca Cola’dan sonra 20 milyon üyesiyle dünyanın en iyileri arasında. Twitter’da da 9 bin kişilik takipçisi bulunuyor.
Sıralamada 10. olan Garanti Bankası, hem kurumsal, hem de ürün ve servisleriyle Facebook ve Twitter’da yoğun bir şekilde yer alıyor. Kurumsal profilinde şirketin ürün ve hizmetleriyle ilgili güncel gelişmeler yer alırken, kampanyalar özel bir sayfada bulunuyor. Facebook sayfasının en ilginç tarafı ise Super Trader oyunu. iPhone versiyonu da olan oyun, borsa meraklılarının göre kurgulanmış. Kurumsal profilin dışında Garanti Caz Yeşili, Shop&Miles, Mortgage Uzmanı Garanti, Flexi, Money Card gibi ürün ve hizmetler için özel marka profilleri bulunuyor.
10 kişilik jüri tarafından seçilen diğer şirketler ise sırasıyla şöyle oldu: Oxxo, Avon Türkiye, Eti, Microsoft Türkiye, Akbank, Doğuş Oto, Favori Jewellery, Rocco/ Fritolay, Kızlar Arasında/Orkid, LG Türkiye, Limango, Onur Air, P&G Prima Dünyası, Samsung Türkiye, Pegasus Havayolları.
CNBCE Dergi