Sosyal Girişimciler Yetişiyor

İş Dünyası
Sosyal girişimcilik sadece Türkiye değil dünyanın yeni tanıdığı bir iş türü. Bu amaçla kurulan şirketlerde karı değil sosyal faydayı maksimum düzeye çıkarmak hedefleniyor. Ama bu alanda yeteri kadar o...
EMOJİLE

Sosyal girişimcilik sadece Türkiye değil dünyanın yeni tanıdığı bir iş türü. Bu amaçla kurulan şirketlerde karı değil sosyal faydayı maksimum düzeye çıkarmak hedefleniyor. Ama bu alanda yeteri kadar organizasyon bulunmuyor Türkiye’de. Bu alanın en genç yatırımcıları da Ece Ercel ve Timur Tiryaki. Ece Ercel, Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. Timur Tiryaki ise aynı üniversitenin endüstri mühendisliği bölümünü bitirmiş. Okulu bitirdikten sonra merkezi Amerika’da bulunan bir profesyonel koçluk şirketinin Türkiye temsilciliğini almış ve The Key Başarı Akademisi’ni kurmuş. Arkadaşı Ece de bu Akademi’de koçluk eğitimleri almış. İkili bu sırada topluma yararlı ne yapabiliriz diye kafa yorarken sosyal girişimcilik kavramıyla karşılaşmışlar. Bir yıl süren araştırmalardan sonra Sogla Sosyal Girişimcilik Liderlik Akademisi projesi ortaya çıkmış.

Dünya Bankası’ndan hibe aldı

İşte Genç’in haberine göre, projeyi hemen bir iş fikrine dönüştüren Ece Ercel, Dünya Bankası’na başvurmuş. Uzun bir inceleme döneminden sonra 20 bin TL’lik hibe almayı başarmış Sogla projesi. “ İş planımızdaki bütçe 50 bin TL’yi buluyor. Burada sosyal liderler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Burada yetişen gençler, diğer gençlere koçluk yapacak böylece Sogla öncüleri yaratmış olacağız” diye anlatıyor projeyi Ercel.

Sogla, kar amacı gütmeyen şirketler oluşturmayı kendine hedef koymuş. Ama öyle insanı aç bırakan türden sosyal çabalar değil bunlar. Bu durumu da Timur Tiryaki açıklıyor: “Gelirleri olan ama kar amacı gütmeyen şirketler kuracağız. Bu anlamda Sogla Türkiye’de ilk. Sogla eğitimleri alan öğrenciler bir ücret ödeyecek. Sonra da kendileri sosyal girişimci olarak şirketler kuracaklar. Kurdukları sistemin içinde geçinebilecekleri kadar kazanç sağlayacaklar.”

Sosyal sorumluluk duygusunun son yıllarda üniversite gençliğini meşgul ettiğini ancak geçim ikileminde kalındığını belirten Tiryaki, STK’ların az ücret ödediğini, diğer şirketlerde de bu tür toplum hizmetlerine ayıracak vakit bulunamadığını söylüyor. Bu noktada sosyal girişimcilik bir çözüm. Ancak araştırma yaptıklarında Türkiye’de bu alanda eğitim veren kuruluş olmadığını görüp bu işe soyunduklarını anlatıyor Tiryaki.

Sogla eğitimlerinde öğrenciler 15 günlük profesyonel sosyal girişimcilik eğitimi alıyorlar. Liderlik, koçluk, finans mekanizmaları, girişimcilik, iş planı hazırlama gibi konularda eğitimler veriliyor. Ardından da birer Sogla lideri haline geliyorlar. Bu süreçte bir yıllık Sogla deneyimi yaşıyorlar. Burada bir danışma kurulu var. Onlar sürekli adayları denetliyor ve yol gösteriyor. Kurulda Hülya Denizalp, Eser borak, İbrahim Betil, Erol Bilecik gibi isimler var.

İlk eğitimler Boğaziçi’nde

Sogla eğitimlerinin ilk ayağı bu yıl Boğaziçi Üniversitesi’nde 26 öğrencinin katılımıyla başladı. Önümüzdeki yıllarda farklı üniversitelerde de yaygınlaşması planlanıyor. 10 Nisan’da bu alanı daha iyi anlatmak üzere Sogla Sosyal Girişimcilik Konferansı var. Bu alanda uzman kurum ve kişilerin katılacağı bir konferans organize ediliyor. 300 kişinin katılacağı konferans için başvurular bu ay başlıyor.

Üç adımda Sogla

1. Kişisel gelişim ve koçluk eğitimi. Kişinin önce kendini tanıması, kendini yönetmeyi, insanları dinlemeyi, kendine ve başkalarına koçluk yapmayı öğrenmesi sağlanıyor.
2. Sosyal girişimcilik kavramı ve dünyadaki örnekleri anlatılıyor. Bunu başarmış kişilere ziyaretler düzenleniyor.
3. Öğrencilerin kendi sosyal girişimcilik modellerini kurup uygulamaları sağlanıyor. Türkiye’ye damga vuracak fikirlerin buradan çıkması hedefleniyor.

UNUTMA!

10 Nisan’da gerçekleşecek Sogla Konferansı’na katılabilmen için 28 Mart’a kadar vaktin var. Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Büyük Toplantı Salonu’nda yapılacak toplantıya katılanlara sertifika verilecek. Katılım için: ata.gur@sogla.org adresinden bilgi alınabilir. Katılım formuna ise www.sogla.org adresinden ulaşılabiliyor.