Şirketler Yaşlı CEO’lara Emanet

İş Dünyası
Usta-çırak ilişkisi canlandı. Özellikle finans sektöründe CEO’ların yüzde 18’i yerini kaybetti. Krizde şirketler deneyimli ve görece yaşlı CEO’lara sığındı. Daha önce genç CEO’...
EMOJİLE

Usta-çırak ilişkisi canlandı. Özellikle finans sektöründe CEO’ların yüzde 18’i yerini kaybetti. Krizde şirketler deneyimli ve görece yaşlı CEO’lara sığındı. Daha önce genç CEO’lar tercih edildiği için ortalama CEO yaşı düşerken, son veriler bu gelişmenin tersine döndüğünü, ortalama CEO yaşının 51’den 52.9’a çıktığını ortaya koydu.

Araştırma döneminde krizin adresi olarak gösterilen finans sektöründe her 100 CEO’dan 18’i gitti.
 
Booz & Company’nin Yıllık Global CEO Değişimi Araştırması’na göre; krizden ağır şekilde etkilenen sektörlerde zor zamanları daha olgun ve deneyimli CEO’ların liderliğinde atlatma eğilimi dikkat çekiyor.
 
2008 CEO Değişimi Anketi sonuçları, Büyük Buhran’dan bu yana tarihinin en büyük krizini yaşayan Amerikalı ve Avrupalı şirketlerin liderlik tercihlerini mevcut ve tecrübeli CEO’larından yana kullandığını gösterdi. Bu iki bölgedeki sonuçların, üst düzey yöneticilerin ayrılmasında yaşanan global artışla çelişmesi dikkat çekici olarak nitelendi. Özellikle 2008’in ikinci yarısındaki düşüşten çok etkilenen enerji ve finans sektörlerinde, performansın haricinde devlet müdahalesi ve emtia piyasalarındaki dalgalanmadan kaynaklı görevden ayrılmalarda çok büyük oranda artış gözlendi.
 
2 bin 500 şirkete bakıldı
Dünya çapında en büyük 2 bin 500 halka açık şirkette yaşanan liderlik değişikliklerinin yapısını ve coğrafi dağılımını inceleyen araştırmada; bu yıl ilk defa göreve başlayan CEO’ların kariyer geçmişleri de daha detaylı şekilde incelendi. Araştırma sonuçları, ekonomideki daralmanın Batılı ülkelerde şirket yönetim kurullarını, tanıdıkları liderlerle yola devam etmeye yönelttiğini ortaya çıkardı. CEO ayrılmalarının yüzdesi, 2007 sonuçları ile karşılaştırıldığında Kuzey Amerika’da 0.5 Avrupa’da ise 1.9 puan düştü. Global rakam 0.6 puan arttı.
 
Booz & Company’nin Chicago’daki ortaklarından Gary Neilson, “Yönetimler bu dönemde kumandayı çatışma tecrübesi olan kaptanlarına emanet etmeyi tercih etseler de, bu ekonomik fırtına aynı zamanda bir liderlik testi olarak görülüyor” dedi.
 
Türk CEO’lar daha şanslı
İstanbul Ofisi Yönetici Ortağı Burak Altınbaşak, Türkiye’deki yöneticilerin önceki krizlerde edindiği tecrübelerin büyük avantaj sağlayacağını söyledi. Altınbaşak, “Türkiye’de her beş yılda bir kriz yaşayan Türk CEO’lar, her ne kadar global ve farklı ölçeklerde bir krizden bahsetsek de, daha donanımlı ve daha aşılı vaziyetteler. Bu kriz CEO’ların dünyayla ne kadar bağlantılı olduklarının testi olacak” dedi.
 
Usta-çırak ilişkisi canlandı
Booz & Company’nin raporundaki temel bulgular şöyle:
– Şirketlerde gerçekleşen toplam 361 değişiklikten 180’i planlı (emeklilik, hastalık), 127’si yönetim kurulu kararıyla (performans düşüklüğü, etik problemler); 54’ü birleşmelerden kaynaklandı.
 
-Finansta CEO’ların yüzde 18’i işlerini kaybetti. Zorunlu ayrılmalar yüde 8.8’lik rekor oranla geçmişteki yüzde 3.4’lük oranın iki katı olarak kaydedildi. Enerjide yüzde 5.6’lık zorunlu ayrılma oranı ile rekor kırdı.
 
-Bu yıl göreve yeni başlaya CEO’ların yaş ortalaması 52.9 olarak belirtilirken, bu rakamın son on yılın istikrarlı yaş ortalaması olarak nitelenebilecek 51’den neredeyse 2 yaş daha fazla olduğuna dikkat çekildi.
 
-CEO’lardan yaklaşık yüzde 20’sinin daha önce de CEO pozisyonunda bulunduğu ortaya çıktı. Daha önce bu rakam yüzde 9.8’di. Bu gelişme tecrübeye verilen önemi gösterdi.
 
-Asya’da da zorunlu ayrılıkların yüzde 6.1 ile daha önceki yüzde 3.8’lik oranı ikiye katladı. Japonya’da oran yüzde 0.8’den yüzde 3,1’e yükselerek dört kat arttı.
 
-CEO’ların yüzde 76’sı terfi yoluyla içeriden atandı.
 
-CEO’ların yüzde 52’si daha önce uluslararası bir deneyiminin olduğu gözlendi.
 
-Gelişmiş ülkelerde işgücünün yarısını kadınların oluşturmasına rağmen 361 yeni CEO’dan sadece 4’ünün kadın olduğu tespit edildi.
 
-Usta-çırak modeli canlandı. Atanan CEO’lardan yarısının selefleri yönetim kurulu başkanlıklarına yükseldi. Bu trend özellikle Kuzey Amerika’da geçen yıla göre 20 puanlık artışla çarpıcı şekilde yaygınlaştı.
 
www.milliyet.com.tr
 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107