"You’re Hired! Interview Skills to Get the Job" adlı kitabın yazarı Lorne Epstein‘dan kariyer koçu Cheryl Palmer‘a kadar pek çok uzman iş görüşmelerinde yapılan klasik hataları sıraladı. Listede adayın dağınık evrak çantasından güvenlikle selamlaşmamasına kadar başarısızlığa davetiye çıkartan pek çok ayrıntı var…
Başarılı bir iş hayatına giriş bileti niteliği taşıyan iş görüşmeleri pek çok aday için kâbus anlamına geliyor. Mülakat sırasında gelen sorulardan beden dilini nasıl kullanacağına kadar pek çok konuda yaşanan kafa karışıklığı ise sürece tuz biber eken ayrıntılar. Ancak görüşmenin başarısı her zaman iyi yanıtlardan ya da özgüvenden geçmiyor.
LiveCareer.com‘un bu alanda uzmanlaşmış pek çok yazar ve kariyer uzmanıyla hazırladığı rehber, adaylara farklı bir bakış açısı getirme konusunda oldukça iddialı. İlk bakışta önemsiz gelen küçük ayrıntılara ışık tutan rehbere göre telefon mülakatlarına hazırlıksız yakalanmaktan geç kalmaya, şirketin güvenlik elemanlarına selam vermemekten çanta dağınıklığına kadar uzanan birçok detay kariyerinizi başlamadan bitirebilir…
Telefon görüşmelerine hazırlıksız yakalanmak: Günümüzde pek çok şirketadaylarla yapacağı ilk görüşme için telefonu seçiyor. Yüz yüze yapılan görüşmelereoranla geçilmesi daha zor bir aşama olan bu yöntemle şirketler adayların büyük bir bölümünü eliyor. "Telefon mülakatları rehberi" adlı kitabının yazarı Paul Bailo’ya göre eğer bir şirket sizinle telefonda görüşmek istiyorsa asla cep telefonunuzu kullanmayın. Sesi daha kaliteli iletebilecek sabit bir telefondan konuşun" diyen Bailo, görüşmesırasında yapacağınız duraksamalarda oluşan "eeeeeeeeee" gibi seslerin ceptelefonlarından çıktığında daha itici bir dalga yaydığını belirtiyor. Görüntülü olmayangörüşmelerde dahi kullanılan kıyafetlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bailo, rahat kıyafetin stresi azaltacağını ancak fazla rahatlamanın hanenize negatif puan getireceğinin altını çiziyor…
Geçikme: "İşi almak için mülakat taktikleri", "You’re Hired! Interview Skills to Get the Job" adlı kitabın yazarı Lorne Epstein‘a göre adayların büyük bir bölümü pozisyonauygun olmalarına karşın iş görüşmesinde yaptığı basit hatalar nedeniyle başarısız oluyor. Bu hataların başında ise görüşmeye geç kalmak geliyor. Adayların mutlaka 15 dakikaönce orada olması gerektiğini belirten Epstein, böylece şirkete zaman yönetimikonusunda olumlu sinyaller verileceğinin altını çiziyor.
Diğer çalışanlara kibar davranmak: Adayları zor duruma sokan diğer bir hata ise davranış bozuklukları. Öyle ki iş görüşmesine gelen adayların büyük bir kısmı etkilemesi gereken tek kişinin görüşmeyi yapan yönetici olduğunu düşünüyor. Ancak bu düşünce kariyer koçu Cheryl Palmer’a göre tamamen yanlış. Adayın kapıdaki güvenliğe davranışından yönetici asistanlarıyla olan iletişimine kadar pek çok ayrıntıya dikkat edildiğini belirten Palmer, "Beklediğiniz süre boyunca tüm gözlerin sizi izlediğini unutmayın" diyor.
Araştırma yapmamak: "Başarının anatomisi" adlı kitabın yazarı Ronald Kaufman ise adayın başvurduğu şirketi yeterince araştırmamasının başarısızlığa davetiye çıkardığını anlatıyor. Adaylara şirketin ürün gamı, rakipleri, içinde bulunduğu sektör ve hatta borsadaki durumu hakkında ayrıntılı bir araştırma yapmalarını tavsiye eden Kaufman, "Oşirket içinde sağlam bir kariyer yapmak istediğinizi karşınızdaki kişiye ispat etmelisiniz" diyor…
Eski şirketiniz hakkında ileri geri konuşmak: Unutmayın ki bu görüşmelerdeölçülen en önemli kriterlerden biri de şirkete olan sadakat duygusu. Bu nedenle eskişirketinizde yaşadığınız kişisel sorunları anlatıp sürekli kötülemeye çalışmak hakkınızda olumsuz bir intiba yaratacaktır.
Teşekkür notlarına dikkat: Kariye koçu Jane Cranston’a göre çalışanların ihmal ettikleri konuların başında teşekkür notları geliyor. Jane Cranston, "Görüşmeyi yaptıktan bir gün içinde teşekkür eden bir mektup yollamak şirketi ve o pozisyonu ne kadar dikkate aldığınızı gösterir. Maalesef iş arayan pek çok kişi bu detayın öneminin farkında değil" diyor.
BUNLARA DİKKAT EDİN!!!
•Ceptelefonunuzu açık unutmamaya
•Uygunsuz giyinmemeye
•Nefesinizin kötü kokmamasına
•Taşıdığınız evrak çantasının dağınık olmamasına
•Konuşulan konuyu değiştirmemeye
•Sosyal medya sayfanızda işe ilgili konularda çok sızlanmamaya