Perşembe günü toplanan Kamu Personel Danışma Kurulu’ndan (KPDK) milyonlarca kamu çalışanına müjdeli haberler çıktı. Takvim’de yer alan habere göre iş ve meslek danışmanlarının ek ödenekleri artırılırken, nöbetçi memur uygulaması da kaldırıldı. Başbakanlığa taslak olarak gönderilecek konular arasında yaklaşık 50 bin adliye çalışanına mesai ücreti verilmesi de yer aldı. Taslaktaki konulardan birisi de disiplin affı oldu. Milyonlarca memurun beklediği düzenleme ile disiplin cezası almış çalışanlar afdan yararlanacak. Ayrıca adaylık sırasında uyarma ve kınama cezası alanların da memuriyetten çıkarılması engellenecek.
KİMLER YARARLANACAK
Daha önce teknik çalışması yapılan düzenleme ile görev yapanlar ile birlikte memurluktan çıkartılmış olanlar da görevlerine geri dönebilecek. Ulaşılan bilgilere göre kamu görevlileri hakkında, 14 Şubat 2005’ten itibaren işlenmiş fiillerden dolayı verilen bazı disiplin cezaları affedilecek. Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik gibi suçlardan doğan cezalar af kapsamı dışında bırakılacak. Bunların dışında verilen disiplin cezaları bütün sonuçlarıyla affedilecek. Disiplin affına ilişkin hükümler, Türk Silahlı KuvvetleriPersonel Kanunu, Uzman Jandarma Kanunu, Uzman Erbaş Kanunu ile Askeri Hakimler Kanunu’na tabi personel için geçerli olmayacak. Yetkililer yasalaşma aşamasında düzenlemede değişiklikler olabileceğini belirtti.
TALEPLER YASADA OLSUN
KPDK’da gündemde olmalarına rağmen, ilk hazırlanan taslakta yer almayan kesimler de yasa çalışması sırasında taleplerinin yerine getirilmesini bekliyor. Bu konuda gazetemizi arayan binlerce kamu çalışanıokurumuz, taleplerini şöyle aktardı:
ÜNİVERSİTELİ İŞÇİLER BEKLİYOR
Kamu kurumlarında memur işi yapmalarına rağmen, işçi kadrosunda yer alan üniversite mezunu çalışanlar, “Memur ve sözleşmeli arkadaşlarımız gibi asli ve sürekli görevlerde çalıştığımız halde statümüz farklı. Çalıştığımız kurumlarda birçoğumuz 657 işi yapmakla birlikte, ünvansız (vasıfsız) işçi statüsünde değerlendirilen biz üniversite mezunları, nakil, tayin gibi memur özlük haklarından, faydalanamıyoruz. Bizler diploma meslek unvanlarımızı kullanamıyoruz. Statü değişikliği ile memur olmak istiyoruz” dediler.
‘İŞ DANIŞMANLARI ATANSIN’
Sayıları 7 bine ulaşan iş ve meslek danışmanları (İMD) ise atama bekliyor. Sınavı kazanmalarına rağmen atamalarının yapılmadığını söyleyen, İMD’ler, “2014 KPSS ile 2012’de aldığımız puanlar geçersiz olacak ve bir kez daha mağdur edileceğiz. İşsizlikle mücadele için sertifikası hazır İMD’lerin sahada görev yapması gerekiyor” dediler.
AKADEMİSYENLERİN SORUNU ÜCRET ÜNİVERSİTELERDE
görev yapan akademisyenler ise ücret dengesizliğinin giderilmesini istiyor. Yetkililerin ‘çalışma yapıyoruz’açıklamalarına rağmen sonuç alınmamasına tepki gösteren akademisyenler, “Artık mağduriyetimiz giderilsin” diyor. Akademisyenler Öğretim Elemanları Derneği (ÖGEDER) çatısı altında sorunlarını dile getiriyor.
4C’Lİ KADRO İSTİYOR ÖZELLEŞTİRME
sonrasında kamu kurumlarında görevlendirilen 4C statüsündeki çalışanlar ise kendilerinin de artık kadroya alınması gerektiğini belirterek, “Yıllardır mağdur oluyoruz. Her toplantıda kadro taleplerimiz gündeme geliyorama sonuç çıkmıyor. Artık bizler de 4A ya da 4B olarak kadroya geçerek, normal kamu çalışanı gibi haklarımıza kavuşmak istiyoruz” dediler.