Karaman’da çalışacak 5 bin kişi aranıyor

İş Dünyası
Karaman Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müteşebbis Heyeti Başkanı Kemal Boynukalın, kentte çalıştıracak işçi bulamayan onlarca sanayi tesisinin tam kapasite ile çalışamadığını söyledi. Boynukalın, &ldqu...
EMOJİLE

Karaman Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müteşebbis Heyeti Başkanı Kemal Boynukalın, kentte çalıştıracak işçi bulamayan onlarca sanayi tesisinin tam kapasite ile çalışamadığını söyledi.

Boynukalın, “Bisküvinin Başkenti” olarak bilinen Karaman OSB’de 99 sanayi tesisi olduğunu ve bu tesislerden her yıl milyonlarca dolar ihracat yapıldığını belirtti.
Karaman OSB’de gıda ağırlıklı tesislerden bir çoğunun dünya çapında marka olduklarını ifade eden Boynukalın, “Karaman’da bisküvi ve şekerleme üretimi oldukça fazla. Türkiye’de üretilen her 3 bisküviden 1’i Karaman’da üretiliyor. Bu tesisler kurumsal kimlik kazanmış tesisler. Dünyanın her yerine ihracat yapıyorlar. Türkiye’nin her yerinde bölge müdürlükleri ve bayileri var” dedi.  

“Daha 5 bin işçiye ihtiyaç var”       
   
Karaman OSB’de en büyük sorunun işçi sıkıntısı olduğunu, sanayi tesislerinin çalıştıracak işçi bulmakta zorlandıklarını dile getiren Boynukalın, sözlerini şöyle sürdürdü:  
   
“Şu anda 9 bin işçi çalışıyor. Daha 5 bin işçiye ihtiyaç var. Çalıştıracak işçi bulamıyoruz. İş için başvuran, niyeti gerçekten çalışmak olan bir kişi başvurduğunda mutlaka iş buluyor. ‘İş bulamadım’ diyen mutlaka masa başı iş istiyor. Tesisler şimdi yaklaşık yüzde 70 kapasite ile çalışıyor. Her fabrika kapasitesini artırmak için yeni milyon dolarlık yatırımlar yaptı. Fakat işçi bulamadığı için tam kapasiteye çıkamıyor. Yatırım yapmak istediği halde cesaret edemeyen iş adamlarımız var. İş için başvuranları neredeyse çiçekle karşılayacağız.”

Çevre ilçelerden işçi getiriliyor

İşçi bulabilmek için en uzak köylere bile gittiklerini, her gün onlarca işçi servisinin çevre ilçelerden Karaman’a işçi taşıdığını vurgulayan Boynukalın, şöyle devam etti:

“Mersin’in Mut ilçesinden gelen işçiler var. Mut Karaman’a 70 kilometre. 100 kilometre uzaktaki Konya’nın Ereğli ilçesinden gelen işçilerimiz var. Konya’nın Çumra ilçesinden gelen işçiler var. Karaman’ın en uzak köylerinden servislerimiz işçi taşıyor. Köylere, kasabalara gidip evlerden, kahvelerden çalışacak işçi arıyoruz. 100 kilometre uzaktan gelen bir işçi tam anlamıyla verimli olamıyor. İşe başlamadan yolda yoruluyor. Trafik kazaları oluyor. Dalgınlıktan dolayı iş kazaları oluyor. Maliyeti yükseltiyor. Makineler boş çalışıyor. Tüm dünyada işsizliğin en büyük sorun olarak gösterildiği bir zamanda bu çektiğimiz sıkıntı herhalde ancak fıkralarda olur.”

“Düzenli göçün teşvik edilmesi lazım”

Karaman’a dışarıdan gelecek 5 bin kişinin 15-20 bin kişi demek olduğunu, kentin bu kadar bir artışı birden kaldırmasının zor olacağını vurgulayan Boynukalın, “Şu anda işçi Karaman’a göçüp gelse, en büyük sıkıntı konut… Bu kadar insanı barındıracak konut var mı, bunun sorgulanması lazım. TOKİ yeni konutlar yapabilir. İşçi evleri yapılabilir. Dışardan gelen işçi, iş günlerinde bu işçi evlerinde kalıp hafta sonları memleketine gidebilir. İyi bir organize ile düzenli göçün teşvik edilmesi lazım. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz” diye konuştu.

AA
 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107