İtfaiyecilere meslek standardı geliyor

İş Dünyası
Tek amaçları hayat ve mal kurtarmak, çevreyi korumak olan itfaiyeciler, yangınların yanı sıra deprem, sel gibi doğal afetlerde, her türlü patlama, çökme gibi olağanüstü durumlarda, mahsur kalma olayla...
EMOJİLE

Tek amaçları hayat ve mal kurtarmak, çevreyi korumak olan itfaiyeciler, yangınların yanı sıra deprem, sel gibi doğal afetlerde, her türlü patlama, çökme gibi olağanüstü durumlarda, mahsur kalma olaylarında, arama kurtarma çalışmalarında görev yapıyor. 

İtfaiyecilerin 1714 yılına dayanan tarihleri, Osmanlılar dönemindeki Tulumbacılar Ocağı ile devam ederek, günümüze kadar geldi ve ilerleyen günlerde artık yeni meslek standartlarına kavuşuyor.

Dünyanın önemli şehirleri arasında yer alan New York’ta bulunan ve “New York’un en cesurları (New York’s Bravest)” sloganı ile anılan itfaiyeciler gibi Türkiye’deki itfaiyecilerin de getirilecek yeni kriterlerle artık meslek tanımları olacak.

“İtfaiye hizmetleri hayati bir alandır”

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Bayram Akbaş, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, MYK ulusal meslek standardı ile ilgili bugün itibarıyla 542 ulusal meslek standardının yürürlüğe girdiğini, bu standartlara bağlı olarak 248 ulusal yeterliliğin hazırlandığını ve yetkilendirilen uluslararası akreditasyonu olan 22 sınav ve belgelendirme kuruluşunca sınav ve belgelendirme faaliyetlerinin yürütüldüğünü anlattı.

MYK’nın sektör temsilcileriyle hazırlayarak yürürlüğe koyduğu ulusal meslek standartlarının temel amacının iş piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleki niteliklere sahip ve bu nitelikleri belgelendirebilen işgücünün oluşması olduğunu vurgulayan Akbaş, “Ulusal meslek standartları iş sağlığı ve güvenliği, verimlilik başta olmak üzere ülkemizde yaşam kalitesinin yükseltilmesine yönelik ciddi katkılar sağlamaktadır. Bu kapsamda istihdamda karşılığı olan tüm mesleklerin standartları oluşturulacak, toplam sayının 700-750 aralığında değişmesi öngörülmektedir” diye konuştu.

Akbaş, itfaiye teşkilatlarının yangın, sel, deprem gibi acil durumlar ve doğal afetlerde insanın can ve mal kaybını en aza indirmek üzere faaliyette bulunan köklü müesseseler olduğuna dikkati çekerek, itfaiye mesleğine yeni standartlar geleceğini bildirdi. 

“İtfaiyeci standartlarına son şekli verilecek”

“İtfaiye hizmetleri her an çok değişik vesile ile ihtiyaç duyabileceğimiz hayati bir alandır” diyen Akbaş, şunları söyledi:

“MYK, diğer tüm meslek standardı hazırlama çalışmalarında olduğu gibi itfaiyecilik alanındaki çalışmaları da ilgili tüm tarafların katkı ve desteklerini verebildikleri geniş bir işbirliği platformunda yürüttü. Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği ile protokol yapılarak çalışmalar başlatılmış, bu çalışmalar bünyesinde itfaiye yapılanması bulunduran Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığının, Orman Genel Müdürlüğünün, Devlet Hava Meydanları İşletmesinin ve belediye itfaiye teşkilatlarının katılım ve katkılarıyla yürütülerek tamamlandı. Hazırlanan taslak meslek standartları 162 kişi, kurum, kuruluşun resmi görüşüne sunuldu. Alınacak görüş ve eleştiriler ışığında itfaiyeci standartlarına son şekli verilecek, ulusal meslek standardı olarak Resmi Gazete’de yayımlanacak.”


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107