Ankara Büyükşehir Belediyesi, 330 adet itfaiye eri kadrosunun 132’sine mühendis, mimar, şehir plancısı, iktisat, sosyal çalışmacı ve işletme mezunlarını alacak. Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, "Hala 15-20 yıl öncesinin klasik itfaiye anlayışı gibi düşünülüyor. Oysa bizim yangın yerinde Kimya Mühendisi’ne de, İnşaat Mühendisi’ne de ihtiyacımız var." dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2008 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı sonuçlarına göre 330 adet itfaiye eri alacak. 330 kadronun 70’ine mühendislik, 20’sine mimarlık, 10’una Şehir Plancısı, 12’sine İktisat, 10’una lisans düzeyinde eğitim veren fakülte mezunu olup pedagoji formasyonu olan, 5’ine Sosyal Çalışmacı, 5’ine İşletme , 65’ine meslek yüksek okullları mezunu, 50’sine meslek yüksekokullarının İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği bölümü mezunu, 83’üne ise en az lise, meslek lisesi veya dengi okul mezunlarını alacak.
Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, yaptığı açıklamada 22 Haziran Pazartesi günü başlayan müracaatların 6 Temmuz tarihine kadar devam edeceğini belirtti. İlk dört gün yaklaşık 500 kişinin başvurduğunu söyleyen Kurutuz, "Tamamı itfaiye eri niteliğinde alınacaklar. Kadro cetvelindeki branşlara bakıldığında vatandaşların değişik düşündüğü kanısına varıyoruz. Çünkü bunların içerisinde fakültelerin mimarlık, mühendislik, çevre bölümü gibi bölümler var. Vatandaş diyor ki, itfaiyeci mimar… Hala bundan 15-20 yıl öncesinin klasik itfaiye anlayışı gibi düşünüyorlar." diye konuştu.
Söz konusu kadro türlerinin gelişmiş ülkelerdeki itfaiyelerde bundan 20-30 yıl önce de varolduğuna dikkat çeken Kurutuz, "Bizde de son 7 yıldır, şehirde yeni yapılacak binaların projelerinin onayları, iskan yönünden uygunluğunun kontrolleri tamamen itfaiyemizi tarafından yürütülmeye başladı. Bu branşların tamamı itfaiye içinde ihtiyaç duyulan branş kolları. Bunun için bunların tamamı itfaiye eri statüsünde göreve başlayacaklar." dedi.
Bu kişilerin aktif olarak söndürmeye de katılabileceklerini aktaran Kurutuz, şöyle devam etti: "Buradaki asıl amaç itfaiyenin görevleri içindeki proje, iskan ve benzeri inşaat kollarında ağırlıklı çalışacak. Ancak bunun yanısıra bir inşaat mühendisine bizim yangın yerinde de ihtiyacımız var. Bir kimya mühendisine yangın yerinde ihtiyacımız var. Bir makine, tesisat mühendisine yangın yerinde de ihtiyacımız var. Niye? Bir binanın yangında ısınması sonucu kolonlarının, demirlerinin gevşeyerek açılma aşamasına geldiğini en iyi bilen, inşaat mühendislerimizdir. Bu yangının neşrettiği gazları bilen kimdir, kimya mühendisimizdir. Hangi kimyasal yangına ne şekilde müdahale edilebileceğini bilen kimya mühendislerimizdir. Bizim bunlara yangın yerlerinde de, deprem bölgelerinde de, kanal çökmelerinde de, su baskınlarında da ihtiyaçlarımız var. Bu arkadaşlarımız aynı zamanda büroda proje onayı, iskan aşamasından binaların kontrolü, hem de olayların olduğu yerde bizzat görev yapacaklar."
BÖYLE GİDERSE MÜRACAATIN ÇOK FAZLA OLMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM
İlan edilen kadronun 3 katı aday belirlenerek sözlü sınava çağırılacağını aktaran Kurutuz, "483 kişi başvurmuş. Günde ortalama 100 kişi oluyor. Böyle olursa çok fazla müracaatın olmayacağını düşünüyorum. Tabi, yazılı ve görsel medyada olayın neşredilmesi ile duymayan insanlar da duyacaktır. Böylece sayı biraz daha artabilir." dedi.
Öte yandan başvuru için kuyruk oluşturan itfaiyeci adayları, itfaiyeci olmayı hiç düşünmediklerini ancak okuldan mezun olduktan sonra iş bulamadıklarını belirtiyor. Orman mühendisi bir kişi ise, işe yerleşmesi durumunda başka bir kuruma geçmek istediğini belirtti.
Başvuruda bulunanlar arasında ön lisans elektrik, elektronik, bankacılık gibi alanlardan mezun olan kişiler de bulunuyor. Sağlık Meslek lisesi bir başka vatandaş ise, kendi alanı ile ilgili bir iş bulamadığı için itfaiye eri olmak için başvuruda bulunduğunu söylüyor.
30 yaşındaki bir taksi şoförü ise, "Gece çalışıyorum, taksicilik tehlikeli bir meslek. İtfaiyecilik daha rahat." diye konuşuyor.