İşsiz de Çalışan da İş Peşinde

İş Dünyası
Bir dönemin İş ve İşçi Bulma Kurumu adını Türkiye İş Kurumu olarak değiştireli çok oldu. iskur.gov.tr adresindeki sitesinde personel arayan 232 ilan var (bit.ly/vMvEos). Oysa İstatistik Kurumu’n...
EMOJİLE

Bir dönemin İş ve İşçi Bulma Kurumu adını Türkiye İş Kurumu olarak değiştireli çok oldu. iskur.gov.tr adresindeki sitesinde personel arayan 232 ilan var (bit.ly/vMvEos). Oysa İstatistik Kurumu’nun son verilerine göre Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 8.8 (bit.ly/ucYdgN). Yani iş arayan milyonlarca kişi var.
Peki nerede bu insanlar? Elbette elektronik çağın yarı-resmi iş kurumlarına dönüşen kariyer sitelerinde.
Bu konuda 1999 yılından bu yana hizmet veren uluslararası kariyer sitelerinden ABD kökenli Monster 2008’den bu yana Türkiye’de de hizmet veriyor. Geçen günlerde görüştüğüm Gelişen Pazarlar Başkan Yardımcısı Ebru Çapa istihdam konusunda oldukça çarpıcı veriler paylaştı.

Örneğin 2011 yılında işe alınan her 4 kişiden biri satış, perakende ve iş geliştirme alanında yerleştirilmiş. Hemen ardında mühendislik ve bilişim geliyor. En çok eleman alan sektörlerin ilk üç sırasını bilişim, üretim ve telekomünikasyon oluşturuyor. Bu yıl en çok personel alımını inşaat, telekomünikasyon ve perakende sektörleri yapacak. Şube yaygınlığını arttırma eğilimindeki sağlık ve bankacılık sektörü de yine listenin başını çekecek gibi görünüyor.

Kurumların doldurmakta en zorlandıkları pozisyonlar teknik eleman (yüzde 36), üst düzey yönetici (yüzde 21) ve satış (yüzde 17). Ve sevindirici bir ayrıntı olarak insan kaynakları yöneticileri arasında yapılan araştırmada yüzde 73 büyüme beklentisi var.

Buna rağmen esas çarpıcı sonuçlar mevcut çalışanlar arasında. Örneğin yaptığı göreve uygun çalışan oranı sadece yüzde 20 düzeyinde. Daha da ilginci, çalışanların yüzde 84’ü yeni bir iş için kariyer sitelerinde avlanıyor. Çalıştığı şirkete kendini bağlı hissedenlerin oranı sadece yüzde 35.
Özetle arayanın da, bulanın da, işe alanın da önünde çetrefilli bir gündem var. 

Ahaber