İşkolikler, ‘Hayır’ Diyebilir mi?

İş Dünyası
Dünya çapında üyeleri olan “İsimsiz İşkolikler” programı, 12 aşamalı tedaviyle insanlara daha az çalışmayı öğretiyor. Sam, fazladan çalışmak için pazar sabahı iş yerine şafaktan önce gizli...
EMOJİLE

Dünya çapında üyeleri olan “İsimsiz İşkolikler” programı, 12 aşamalı tedaviyle insanlara daha az çalışmayı öğretiyor.

Sam, fazladan çalışmak için pazar sabahı iş yerine şafaktan önce gizlice girer, kimse görmeden de çıkardı. Charles, işleri teslim tarihine yetiştirmek için bütün gece çalışırdı ve Susan da önerilen gönüllü projelerin hiçbirine ‘hayır’ diyemezdi… Üç Amerikalı şimdi “Workaholics Anonymous” (İsimsiz İşkolikler) programının üyesi.

New York’lu bir mali planlamacının “Adsız Alkolikler” derneğini örnek alarak 1983’te kurma çalışmalarını başlattığı “Adsız İşkolikler”in toplantılarında, üyeler deneyimlerini paylaşıyor. Workaholics Anonymous (WA), takıntılı çalışanlar için hazırlanan 12 aşamalı bir iyileşme programı. Hepsi de kimliklerinin gizli tutulmasını istiyor. Grubun doktor üyesi Mike, “Buna toplumdan onay ve alkış almaya karşı bağımlılık deniyor. İnsanlar genellikle çok çalışma huylarıyla övünür ve ‘ben bir işkoliğim’ derler. Aslında işkolikler aşırı çalışmadan dolayı enerjilerini tükettikleri için çalıştıkları organizasyonlar içinde de fonksiyonsuz ve alaycı insanlar haline gelir" diyor.

12 ADIMDA DAHA AZ ÇALIŞMAYI ÖĞRENİYORLAR
Katılımcıları “bu kötü alışkanlıktan kurtarmak için” 12 adımlık bir program uygulanıyor.
Charles adındaki bir işkolik, “Program ‘Ben ne yapıyorum?’ diye durup düşünmenizi sağlıyor” diyerek işkolikleri toplantılara çağırıyor. Ancak, işkolikler yatağı sayılan New York kentinde haftalık toplantılara yalnızca birkaç kişi katılıyor. Bu durum karşısında, “işkolikler o kadar meşgul ki, toplantılara gelecek zaman bulamıyorlar” şeklinde şaka yapılıyor. Organizatörler, “Buraya gelmesi gereken o kadar çok insan var ki… Çünkü çok çalışmak yaşamlarını mahvediyor” diye konuşuyor.


‘İŞKOLİK’LER TERAPİDE

WA, toplam üye sayısının kaydını tutmuyor ama organizatörler, ABD, Almanya, İsviçre, Avusturya ve Britanya’da her hafta onlarca toplantı düzenlendiğini söylüyor. Grup aynı zamanda, İnternet sitesinden WA ile ilgili ayda yaklaşık 100 kitap satıyor.

MÜKEMMELİYETÇİLİK DUYGUSU ZARAR VERİYOR
Gruba göre işkoliklerin ortak özelliği mükemmeliyetçi olmaları, yaptıkları iş sayesinde kendilerine saygı duymaları, aşırı çalışmaları ve bunu yaparken sağlıklarını ihmal etmeleri, tatillerini hep ertelemeleri…
İşkoliklerin ille de bir işe sahip olmaları gerekmiyor. Bu kişiler yetersizlik hissini defedebilmek için takıntı derecesinde kendilerini işle-güçle meşgul ediyor.

KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ 
WA, işkolikleri, özsaygılarını ancak çalışarak elde eden, sürekli meşgul, sağlıklarını ihmal eden, tatillerini erteleyen, hayatlarını aşırı şekilde programlayan, mükemmeliyetçi ve endişeli insanlar olarak tanımlıyor.
İyileşmelerini, içkisiz geçirdikleri günleri hesaplayarak ölçebilen alkoliklerin tersine işkoliklerin kendilerini sınayabilecekleri bir ölçüt yok.

PATRON “AZ ÇALIŞ” DİYOR…
Kaliforniya’daki Silikon Vadisi’nden eski bir proje baş mühendisi olan Sam, “Patronum benden çalışma saatlerimi haftada 40 saate düşürmemi isterdi ama yapamazdım. Pazar günleri sabaha karşı 05.00’te ofise gizlice girer böylece kimse yokken rahatça çalışır ve insanlar gelmeden sıvışırdım. Kimsenin işime fazladan zaman ayırdığımı bilmesini istemiyordum. Artık girdiğim her işi kusursuz yapmaktansa vasat bir iş çıkarıp sağlığımı korumak istiyorum" diyor.

JAPON İŞKOLİK KOCALAR
Ekonomisi gelişmiş ülkelerde çok sık görülen işkoliklik hastalığına ilişkin farklı türden bir tepki de Atlantik’in öte yakasından geldi. Japonya’da bir grup erkek, hemcinslerini, eşlerine daha iyi davranmaya teşvik etmek için Salı günlerini ‘Sevgili Karım’ günü ilan etti. “Japan Doting Husbands” (Eşlerine Düşkün Japon Kocalar) adlı örgüt, işkolik kocalardan salı günleri eve en geç 8’de gelerek eşlerine minnetlerini sunmalarını istiyor. İşkolik Japon erkekleri daha önce de 18 gün olan yıllık izinlerini kullanmamaları ile gündeme gelmişti.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107