İşçiler de İnternetten İş Arıyor

İş Dünyası
Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, sitedeki 12 milyonu aşkın özgeçmişin 1 milyonunun mavi yakalılara ait olduğunu, son bir yıldaki iş ilanları içinde mavi yaka çalışanlara yönelik olanların oranının...
EMOJİLE

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, sitedeki 12 milyonu aşkın özgeçmişin 1 milyonunun mavi yakalılara ait olduğunu, son bir yıldaki iş ilanları içinde mavi yaka çalışanlara yönelik olanların oranının da yüzde 10 seviyesinde bulunduğunu bildirdi.

Azoz, internetin mavi yaka istihdamında da büyük önem taşıdığını belirterek, her geçen gün hem iş ilanlarında hem de başvurularda artış yaşandığını söyledi.

Azoz, ”Sitemizde 12 milyonu aşkın özgeçmiş bulunuyor. Bunların 1 milyonu mavi yaka çalışanlara ait. Kariyer.net’te son bir yılda yayınlanan toplam iş ilanları içinde mavi yaka çalışanlara yönelik olanların oranı ise yüzde 10. Mavi yaka istihdamı için özel olarak oluşturduğumuz sayfamızda ekim 2010 itibariyle 3 bin 300’e yakın iş ilanı bulunuyor” diye konuştu.
Bu durumun, mavi yakalıların iş arama metotlarının da değiştiğini gösterdiğini söyleyen Azoz, yakın zamana kadar mavi yaka istihdamında internet çok etkin kullanılmazken artık tablonun değiştiğini kaydetti. Azoz, mavi yaka istihdamının internet üzerinde yaygınlaşmasının, bilgisayarların ve internetin yaygınlaşma hızına bağlı olduğuna işaret etti.

EN ÇOK ŞOFÖR İLANLARI İLGİ GÖRDÜ

Kariyer.net’in mavi yaka istihdam endeksine göre, 2010’da en çok talep garsonlara oldu. Geçtiğimiz yıla göre garson talebinde yüzde 35 artış görülürken, güvenlik görevlisine talep yüzde 35 azaldı.

2010 yılı içinde 125 bin başvuru ile şoför ilanları en fazla ilgiyi görürken, onu 70 bine yaklaşan güvenlik görevlisi ve güvenlik elemanı ilanları izledi. Diğer ilgi görenler ise 41 bin ile üretim elemanı, 39 bin ile depo elemanı, 18 bin ile dağıtım elemanı, 17 bin ile market görevlisi ve 15 bin ile garson ilanları oldu.

Bu sene içerisinde en çok aranan ilk 20 meslek garson, depo elemanı, güvenlik görevlisi, kurye, temizlik görevlisi, üretim elemanı, aşçı, forklift operatörü, elektrik teknisyeni, şoför, CNC operatörü, depo sevkıyat sorumlusu, güvenlik elemanı, üretim işçisi, makine operatörü, makam şoförü, elektrik bakım elemanı, elektrik elektronik teknisyeni, bakım onarım teknisyeni ve mekanik teknisyeni olarak sıralandı.

Bilgi işlem teknikeri, alüminyum doğrama ustası, proje teknikeri, imalat ustası, mutfak şefi, kamyon şoförü gibi pozisyonlara talep azalırken, servis elemanı, kaporta ve boya teknisyeni, teknik servis elemanı, alakart garson, barmen/barmaid, mobilya kurulum elemanı, imalat operatörü, yatılı bakıcı, harita teknikeri, elektrik ustası gibi pozisyonlara talep artışı yaşandı.
En çok mavi yaka çalışana ihtiyaç duyulan iller ise İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Antalya, Kocaeli, Konya, Adana olarak sıralandı.