İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray, 2009 yılında 1500 yeni personel alan bankanın şubeleşmeye devam ederek 2010’da da 1000 personel alacağını söyledi. İş Bankası’nın geçen yıl 66 yeni şube açtığını söyleyen Demiray, bankanın en son Ağrı Patnos’da şube açtığını belirterek, Kürk açılımıyla birlikte Doğu illerinde yaşanan gelişmelere rağmen bankanın şube kapatmadığını, aksine önemli görülen yerlerde şube açacağını iletti.
İş Bankası’nın mevduatta sektörde birinci sırada olduğunu söyleyen Aykut Demiray, kârlılık ve bilanço büyüklüğünde bankaya yakışan bir sonuçla yılı kapattıklarını bildirdi. 2009 bankacılık sektöründe genel olarak kredi talebinde düşüş yaşandığını ifade eden Demiray, geri ödenmeyen kredilerde kuvvetli bir artış yaşandığını söyledi.
Demiray, İş Bankası için ise şu ifadeyi kullandı: “Biz banka olarak kötü alacaklar için yüzde 100 karşılık ayırdığımız için bu konuda rahatız. Dolayısıyla bankanın aktif kalitesinde bir bozulma olmadı.”
Aykut Demiray, sektör genelinde geri dönmeyen kredilerde en büyük artışın küçük ve orta ölçekli şirketler ile bireysel kredilerde yaşandığını söyledi.
Mısır’da temsilcilik açılacak
İş Bankası’nın Rusya ve Kazakistan’da banka alma hedefinde aşama kaydettiğini aktaran Aykut Demiray, “Ciddi temaslarımız var. Bu konuda aşama kaydediyoruz. 2010’da bu görüşmeler sonuçlanmış olacak” dedi.
Bankanın bu yılın ülk üç ayında Mısır temsilciliğini faaliyete geçireceğini bildiren Demiray, İş Bankası’nın bölgesinde 10 yıl içinde büyük bir güç olma planı yürüttüğünü ifade etti. Demiray, bankanın bu çerçevede İş Bankası Almanya kanalıyla Romanya ve Bulgaristan’da şube açacağını söyledi. Bankanın aynı hedeflerinin Arnavutluk, Yunanistan ve Makedonya için de bulunduğunu ileten Aykut Demiray, Halep’te de temsilcilik açılacağını söyledi.
Azerbaycan’da temsilcilik açmak için resmi başvuru yapıldığını kaydeden İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray, Yunanistan’a yönelik çalışmalarının bu ülkenin yaşadığı finansal sıkıntıyla bir bağlantısının olmadığını, Türkiye’de faaliyet gösteren Yunan bankalarının Türkiye pazarından çıkmalarını beklemediğini söyledi. Demiray, İş Bankası’nın dışarıda büyüme politikasının elindeki kaynağı bir tek bölgeye yatırma şeklinde değil, farklı ülkelerde yatırım yapıp büyüme üzerine inşa ettiğini belirtti.