İnşaat Sektöründen İstihdam Atağı

İş Dünyası
2010’u büyümeyle kapatan inşaat şirketlerinde işe alımlar, son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. 2011’e de yatırım kararıyla giren sektör, yeni projelerde çalıştırılmak üzere binlerce ...
EMOJİLE

2010’u büyümeyle kapatan inşaat şirketlerinde işe alımlar, son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. 2011’e de yatırım kararıyla giren sektör, yeni projelerde çalıştırılmak üzere binlerce mavi ve beyaz yakalıyı istihdam edecek

“Ekonominin dinamosu” olarak tanımlanan inşaat sektöründe eylül ayıyla birlikte başlayan hareketlenme, sektördeki istihdamı da son yılların zirvesine taşıdı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre istihdam endeksi 2010 yılının ikinci döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 3.1 arttı. Buna göre Bina İnşaatı İstihdam Endeksi 75.4’ten 75.9’a, Bina Dışı İnşaatı Sektörü İstihdam Endeksi de 108.9’dan 115.4’e yükseldi. Sektörde çalışılan saat ise yine bir önceki yıla oranla yüzde 2.3 oranında artarak 75.5’e ulaştı.

Kasım ayında yayınlanan ve dünya inşaat sektörüyle ilgili bilgiler veren Global Construction 2020 raporuna göre inşaat sektörü, dünya ekonomisinden daha hızlı büyüyerek 2020 yılında 12.7 triyon dolarlık bir hacme ulaşacak. Bu rakam, dünya ekonomisinin yüzde 14.6’sına işaret ediyor. Rapora göre Türkiye inşaat pazarının da önümüzdeki on yılda, dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından biri olması bekleniyor.

Türkiye’deki inşaat sektörünün yüzde 7.3’lük bir büyüme göstermesi bekleniyor. Öngörülen bu rakam, sektörün yarattığı toplam değerin iki katına ulaşacağı anlamına geliyor. Şu anda toplam 17 milyon konut bulunan Türkiye’de 2023’e kadar beş milyon adet daha inşa edileceği hesaplanıyor. Bu da, gelecek yıllarda istihdamda inşaat sektörünün yine ön planda olacağının göstergesi.

İstihdamda lokomotif İstanbul

2010’un ikinci yarısında büyük projelere start veren inşaat sektöründe hem yurt içi hem yurt dışı projelerde ciddi istihdam açığı doğdu. Benzer bir hareketliliğin en son 2007’de yaşandığını söyleyen Yapı Koordinasyon Merkezi İnsan Kaynakları Müdürü Melda Kirişçi’ye göre bu durum sektör çalışanları için ciddi iş fırsatları yaratıyor.

Yurt dışında -özellikle Libya, Cezayir, Afganistan, Irak ve Türk Cumhuriyetleri, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere- büyük ve önemli inşaat ve alt yapı projeleri üstlenen Türk firmaları on binlerce kişiye iş sağlıyor. Örneğin sektörün önde gelen firmalarından Rönesans İnşaat, her ay ortalama 500 kişiyi yurt dışındaki projelerinde görevlendiriyor. Alarko Şirketler Grubu ise 2011’de yurt dışına iki bin işçi götürmeyi planlıyor.

Yurt içinde de Ağaoğlu, Dumankaya, Kullar, Ukra İnşaat, Sur Yapı, Varyap, Teknik Yapı gibi şirketler yeni başladıkları projelerle binlerce sayıda kişiye istihdam yaratıyor. Yurt içinde en çok istihdam yaratan il ise İstanbul. Ankara, Antalya ve İzmir’de de inşaat sektöründe yoğun alımların gerçekleştiğini söyleyen Melda Kirişçi, İstanbul’da ayda 200 personeli, diğer illerde ise 70 kişiyi işe yerleştirdiklerini söylüyor. Bu hareketliliğin kaynağını ise hem İstanbul’daki firmaların bütçelerinin istihdam yapmaya uygun olmasına hem de Anadolu’daki şirketlerin insan kaynaklarına çok sıcak bakmaması olarak açıklıyor.

Yedi aydır artış var

Peki istihdamın arttığı inşaat sektöründe en çok hangi pozisyonlar için eleman aranıyor? Hem beyaz hem mavi yaka pozisyonlarının tamamı için son yedi aydır inşaat şirketlerinden ciddi talep geldiğini söyleyen Melda Kirişçi, teknik ofis mühendisleri, saha mimarı gibi pozisyonlarda nitelikli eleman sayısının az olması nedeniyle işe alımlarda sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor.
 
Bu yüzden de maaş dengeleri bozuluyor. Her ay yaklaşık 50 proje için 200 pozisyona eleman yerleştirdiklerini söyleyen Kirişçi, son zamanlarda mevut yasaların daha da sıkılaştırılması nedeniyle en çok İş Sağlığı ve Güvenliği mühendislerinin talep edildiğine dikkat çekiyor.

En çok istihdam ise yurt dışı projelerinde gerçekleşiyor. Bunun en önemli sebepleri arasında yurt dışındaki projelerin imkanlar açısından daha esnek olması, rekabetin fazlalığı ve maaşların firmadan firmaya değişiklik nedeniyle sirkülasyonun çok fazla olması gösteriliyor.

Şirketlerin 2011 istihdam planları

Varyap

Taşeronlarla birlikte yaklaşık 6 bin 500 kişiye iş imkanı sağlayan Varyap, 2011’de Ataşehir’de GAP İnşaat’la birlikta başlayacağı yeni projeleri için 2 bin 500 kişiyi daha istihdam edecek. Bunun haricinde planlama aşamasında olan ya da ihalelerine katıldıkları yeni projelerle de bu sayının artması bekleniyor.

Ofton İnşaat

Özellikle İstanbul’da Taksim – Şişli bölgesine odaklanan Ofton İnşaat şu an bin kişiye istihdam sağlıyor. 2011’de başlayacak yeni proje için ise 200 kişinin daha istihdam edilmesi planlanıyor. Sektörün durgun olduğu ekonomik kriz döneminde bile kimseyi işten çıkarmadıklarını söyleyen Ofton İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Altun, önümüzdeki beş yıl için yeni projelerinin tamamının planladıklarını, ihtiyaca göre sürekli olarak istihdam yaratacaklarının altını çiziyor.

Sur Yapı

Çamlıca’da başladığı İstanbul’un en yüksek projelerinden biri olacak Exen İstanbul projesi bin 38 konuttan oluşacak. Şu anda doğrudan çalışan sayısının 205 olduğu şirket, taşeronlarla birlikte ise iki bin kişiye istihdam sağlıyor. Yeni başlayan ve başlayacak projeleri için 2011’de 70 kişiye doğrudan, bin kişiye de dolaylı olarak istihdam sağlayacaklarını söyleyen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, uzman yönetici ve koordinasyonu sağlayacak pozisyonlara ihtiyaç duyacaklarını söylüyor. Çalışacak personelde en çok girişimci, gelişim ve değişime açık olmasına dikkat ediliyor.

Kullar İnşaat

2011 yılındaki en iddialı projelerinin Lavinya City olacağını söyleyen Kullar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kul, bu yeni projeyle şu anda istihdam sağladıkları bin 500 kişiye 200 kişi daha ekleyeceklerini söylüyor. Her düzeyde yönetici ve teknik eleman alınacağını söyleyen Kul, inşaat sektöründe özellikle satış temsilcileri, satış müdür yardımcısı, proje müdürü, mimar ve mühendislere ihtiyaçları olduğunu belirtiyor.

Ağaoğlu İnşaat

Şu anda bin 900 personeli bulunan Ağaoğlu, 2011’de 350 kişi daha istihdam etmeyi planlıyor. Proje müdürü, şantiye şefi, takım şefi gibi teknik pozisyonlar dışında iç denetim uzmanı, bütçe raporlama uzmanı gibi idari pozisyonlar için de alım yapacaklarını söyleyen Ağaoğlu İnsan Kaynakları Müdürü Yasemin Öndeş, kurumda çalışacak kişilerde en çok eğitim ve gelişime açık olmasına dikkat ettiklerini vurguluyor.

Teknik Yapı:

Kartal’da yapımı devam eden ve Kadıköy’deki butik projelerinde toplam bin 500 kişiye istihdam sağlayan Teknik Yapı’da en çok mavi yakalı istihdam ediliyor. 2011 yılında başlayacak üç yeni proje için 500 kişi istihdam edilmesi planlanıyor. Mimar, mühendis kadrosunun her zaman korunduğu şirkette, yeni projelere bağlı olarak mavi yakalı personel işe alınıyor. Çalışacak kişilerde aranan en önemli özelliklerin başında ise özgüven geliyor. Beyaz yakalılarda ise yaratıcılık ve olaylara farklı bakabilme yeteneği ön plana çıkıyor.

Ukra İnşaat

2011’de İstanbul Beylikdüzü, Esenyurt ve Başakşehir’de olmak üzere toplam 14 bin konutluk projeye başlayacak olan Ukra Group, bu projelerde görev almak üzere bin kişiyi istihdam etmeyi planlıyor. Şu anda var olan 140 kişilik idari kadroya, yeni projelerle birlikte 25 kişiyi daha eklemeyi planladıklarını söyleyen Ukra Group Yönetim Kurulu Başkanı Atila Yavuz, beyaz yakalı çalışanlar için referansın ve deneyimin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.

 
İŞTE İNSAN / Eylem AKTAY


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107