Toplam 2.5 milyon memuru ilgilendiren ‘rotasyon’ uygulamasında kafalar karıştı. Geçtiğimiz gün Meclis’e gönderilen Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören tasarıda ‘rotasyon’ yer almadı. Bu durum ‘rotasyon tamamen kalktı’ yorumlarına yol açtı.
Fakat dün Çalışma Bakanı Faruk Çelik, dar rotasyon sinyali verdi. Çelik, "İhtiyaç duyulan meslek memurları ile ilgili bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Taraflarla görüşüyoruz ve çıkış arıyoruz" dedi. Bütün bu gelişmeler yaşanırken, Aile Bakanlığı’nda 13 bin memur için rotasyon başlatıldığı açıklandı.
Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre; İstanbul, Ankara, İzmir’de çalışan memurlar, doğu bölgelerinde farklı illere gönderilecek. Aile Bakanlığı, yeni yönetmelikte Türkiye’yi 4 çalışma bölgesine ayırdı. Müdürler, daire başkanları ile üst yöneticiler hariç tüm memurlara, her bölgede çalışma zorunluluğu getirildi.
HER İLİN SÜRESİ AYRILDI
Yönetmelikle çalışma süresi Siirt, Şırnak, Tunceli gibi 15 ilin yer aldığı 4’üncü bölgede 3 yıl olurken, Diyarbakır, Mardin, Van gibi 24 ilin bulunduğu 3’üncü bölgede 4 yıl, Giresun, Rize, Amasya, Tokat gibi 18 ilin bulunduğu 2’nci bölgede 5 yıl ve Ankara, İstanbul, İzmir gibi 24 ilin bulunduğu 1’inci bölgede 7 yıl olarak belirlendi. Bu arada Aile Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, rotasyon yönetmeliğinin personel lehine birçok yenilikler getirdiği ve ihtiyaç halinde uygulanacağı belirtildi.
YER DEĞİŞİMİ SİSTEMİ
Rotasyon, belirli sürelerde görev yeri değişikliği anlamına geliyor. Şu an da asker ve polisler için uygulanıyor. Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK, rotasyona karşı çıktıklarını açıklamış, bunun yerine teşvikli çalıştırma gibi çeşitli öneriler getirmişti.
Rotahaber