Gençsen İşini Kurarsın!..

İş Dünyası
İstanbul Ticaret Üniversitesi‘nin, öğrencileri üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre gençlerin üçte biri kendi işini kurmak istiyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi, öğre...
EMOJİLE

İstanbul Ticaret Üniversitesi‘nin, öğrencileri üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre gençlerin üçte biri kendi işini kurmak istiyor.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi, öğrencilerinin girişimcilik eğilimleri ve mesleki tercihlerinde fiziksel, sosyal ve ekonomik çevrenin önemini belirlemek amacıyla bir araştırma yaptı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Nur Ersun ve Yrd. Doç. Dr. Kahraman Arslan tarafından gerçekleştirilen ve İstanbul Ticaret Odası‘nın (İTO) aylık yayını İTOVİZYON dergisinde yer alan araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerin yüzde 36,5’lik bölümü, geleceğinin bağımsız olarak çalışmada olduğunu düşünüyor.

Öğrencilerin yüzde 34,1’lik kısmı ise okudukları bölümün arzu ettikleri para ve statüyü kazandıracağına inanıyor.

Öğrencilerin, mezun olduktan sonra çalışmak istedikleri alan incelendiğinde yüzde 51,7 ile özel sektör ilk sırada yer aldı.

Araştırmada, ”yüksek kazanç sağlama” isteği ve ”bağımsız çalışma” arzusunun yüksek oranda çıkmasının, öğrencilerin girişimcilik eğilimleri ile doğrudan ilişkilendirilmesi ve girişimcilik eğilimlerinin bir yansıması olarak kabul edilebileceği, bu sonuçların, öğrencilerin iş bekleyen değil, iş yaratan konumunda olmayı arzuladıklarının bir göstergesi olduğu vurgulandı.

KIZLAR DAHA GİRİŞİMCİ

Cinsiyet unsurunun girişimcilik eğilimi üzerinde önemli bir etkisinin olması beklendiğine işaret edilen araştırmada, ancak araştırma sonuçlarının bu beklentileri doğrulamadığı, girişimcilik eğilimlerinin belirlenmesi ile ilgili sonuçlar incelendiğinde kız öğrencilerin puanlarının daha yüksek olduğunun görüldüğü bildirildi.

Girişimcilik eğiliminin kentsel alanda doğan ve yetişenlerde daha yüksek olacağı beklentisinden hareketle yapılan araştırmada, öğrencilerin üniversite öncesinde yaşadıkları yerin ve mezun oldukları lise türünün önemli olmadığı sonucuna ulaşıldı.

Araştırma sonuçlarına göre aile gelir seviyesi yüksek gelir grubunda yer alan öğrencilerin girişimcilik eğilimlerinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Ailesinin gelir seviyesi düşük olan gençler ise sabit ve düzenli bir işte çalışmak istiyor.