Genç Girişimciler Çözüm Arıyor

İş Dünyası
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ”İşsizlikle mücadele için Türkiye’de genç girişimciliğin güçlendirilmesi” hedefinden yola çıkarak, TOBB Genç Girişimciler Kurulu ile bütün illerin...
EMOJİLE

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ”İşsizlikle mücadele için Türkiye’de genç girişimciliğin güçlendirilmesi” hedefinden yola çıkarak, TOBB Genç Girişimciler Kurulu ile bütün illerin Genç Girişimciler Kurullarını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde bir araya getirdi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde başlayan 1. TOBB Genç Girişimciler Kurulu Kongresi‘ne Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen bini aşkın genç girişimci katıldı.

Genç girişimciler, kendilerine verilen uzaktan kumandalı elektronik bir cihazla ankete interaktif olarak katıldılar. Genç girişimciler kendilerine monitörden sunulan soruları ellerindeki cihazın düğmelerine basarak yanıtladılar ve sonuçlar da monitörlerden katılımcılara anında sunuldu.
Buna göre ankete katılan genç girişimcilerin yüzde 26,6‘sının sanayi, yüzde 5,1‘inin turizm, yüzde 15,4‘ünün inşaat, yüzde 1,2‘sinin finans yüzde 17,1’isinin tarım ve yüzde 34,6’sının da diğer hizmetlerde faaliyet gösterdikleri belirlendi.

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Kongresi’ne katılan yaklaşık 650 genç girişimcinin yüzde 36,3’ü, 2010 yılında ekonominin iyiye gideceğini, 33,2’si de kötüye gideceğini düşünüyor. Gelecek yıl ekonominin aynı kalacağını düşünen girişimcilerin oranı ise yüzde 33,2 oldu. Genç girişimcilerin yüzde 51,4’üne göre iç pazarda toparlanma belirtileri gözlenmiyor.

GENÇ GİRİŞİMCİLERİN YARIDAN ÇOĞU AİLEDEN

Ankette sorulan ”Nasıl genç girişimci oldunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 57,5’i ”Ailemin mevcut işlerini devam ettiriyorum”, yüzde 15,1’i ”Ailemden kaynak sağlayarak yeni bir alanda faaliyet gösteriyorum”, yüzde 20,7’si ”Kendi öz kaynaklarımı kullandım” şeklinde yanıt verdi. Katılımcıların yüzde 5,3’ü kredi, risk sermayesi gibi dış kaynaklardan yararlanarak, yüzde 1,4’ü de kamu desteklerinden yararlanarak işletmesini kurduğunu belirtti.

Genç girişimcilerin yüzde 23,2‘si, girişimciliğe yönelik en büyük engeli, finansmana erişim ve finansmanın maliyeti olarak değerlendirdi. Ankete katılanların yüzde 21,4‘ü vergi oranlarının yüksekliğini, yüzde 14,6’sı ise mevzuattaki ve mevzuatın uygulanmasındaki belirsizlikleri, yüzde 14,1’i rekabet dışı uygulamaları, yüzde 12,3‘ü istihdam üzerindeki yükleri, yüzde 8,1‘i makro ekonomik belirsizlikleri, yüzde 6,2′si de mevcut çalışanların vasıf ve eğitim seviyelerini girişimciliğe yönelik en büyük engel olarak gördü.

”TOBB Genç Girişimciler Kurulu’nun önümüzdeki dönemde en çok hangi alanda faaliyet göstermesini istiyorsunuz” şeklindeki soruya da katılımcıların yüzde 40,5’i genç girişimcilere yönelik kamu desteklerinin artırılması, yüzde 26,3’ü finansmana erişimin kolaylaştırılması, yüzde 20,2’si de genç girişimcilere yönelik eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi olarak yanıt verdi.

”2009 yılında yaşanan ekonomik sıkıntılar küresel ekonomik krizden mi kaynaklandı” sorusuna genç girişimcilerin yüzde 27’si, ”Evet, küresel kriz tek nedendir” yanıtını verirken yüzde 73’ü de ”Hayır, Türkiye’deki ekonomik problemler krizi derinleştirmiştir” görüşünde oy kullandı.

”SİYASİ KUTUPLAŞMA RİSKİ ARTIRIYOR”

Ankete katılanların yüzde 42‘si ekonomide riski artıran faktörlerin başında ”artan siyasi kutuplaşmaların” etkili olduğu yönünde görüş bildirdi. Genç girişimcilerin yüzde 16,8‘si ekonomide riski artıran faktörlerin başında bütçe açığının, yüzde 14,4‘ü işsizliğin, yüzde 14,4‘ü finansmana erişim zorluğunun, yüzde 12,5‘i de bürokratik engellerin geldiğini düşünüyor.
”Ekonomik krizle mücadele politikalarında hangisi en etkili olacaktır” sorusuna katılımcıların yüzde 34,5’i vergi yüklerinin azaltılması, yüzde 34’ü iç tüketimin desteklenmesi, yüzde 14,7’si finansmana erişimin kolaylaştırılması, yüzde 9,6’sı kamu harcamalarının ve yatırımlarının arttırılması, yüzde 4,9’u döviz kuru politikasının değiştirilmesi, yüzde 2,4’ü de IMF ile anlaşma imzalanması yanıtını verdi.

Ankete göre genç girişimcilerin yüzde 38,4‘ü kriz süresince ayakta kalabilmek için maliyetlerini düşürme veya çalışan sayısını azaltma yoluna gitti. Bu süreçte hem çalışan sayısını azalttıklarını hem de maliyetleri düşürdüklerini belirten girişimci oranı yüzde 33,3; sadece maliyetlerini düşürdüklerini belirten girişimci oranı yüzde 26, çalışan sayısını azaltmadıklarını ve maliyetleri düşürmediklerini ifade eden girişimci oranı ise yüzde 2,4 olarak belirlendi.

ÜRÜN VE PAZAR ÇEŞİTLEMESİNE GİDİLDİ

”Kriz süresince ayakta kalabilmek için ürün çeşitlendirme veya yeni pazarlara açılma yoluna gittiniz mi” sorusuna da katılımcıların yüzde 39,7’si ”Hem ürün çeşitlemesine gittik, hem de yeni pazarlara açıldık” yanıtını verirken, yüzde 33,8’si ”İkisini de yapmadık”, yüzde 14,2’si ”Yeni pazarlara açıldık”, yüzde 12,3’ü de ”Ürün çeşitlemesine gittik” yanıtı verdi.

Ankete katılanların yüzde 51,4‘ü iç pazarda toparlanma belirtilerinin gözlenmediğini, yüzde 38,2’si kısmen gözlendiğini, yüzde 10,4’ü de gözlendiğini kaydetti.

İhracat pazarlarında toparlanma belirtilerinin gözlenip gözlenmediğine ilişkin soruya da katılımcıların yüzde 48,5’i ”hayır gözlenmiyor”, yüzde 41,6’sı ”Kısmen gözleniyor”, yüzde 10’u da ”Evet gözleniyor” yanıtını verdi.

Genç girişimcilerin yüzde 49,5‘i 2010 yılında şirketlerindeki istihdamın değişmeyeceği, yüzde 37,5‘i artacağı, yüzde 12,9′u da azalacağı görüşünde.

Anketin son sorusu, ”2010 yılında ekonominin iyiye gideceğini düşünüyor musunuz” oldu. Bu soruya ”evet iyiye gidecek” diyen girişimcilerin oranı yüzde 36,3, ”aynı kalacak” diyenlerin oranı yüzde 33,2, ”Hayır kötüye gidecek” yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 30,4 oldu.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107