Gelecekte popüler olacak 10 meslek

İş Dünyası
Meslek ve kariyer seçimi, tüm öğrencilerin yanı sıra aileler için de oldukça streslidir. Aileler, çocuklarının iyi bir geleceğe sahip olmasını ve kolayca iş bulmasını isterler. Gençler ise hayallerind...
EMOJİLE

Meslek ve kariyer seçimi, tüm öğrencilerin yanı sıra aileler için de oldukça streslidir. Aileler, çocuklarının iyi bir geleceğe sahip olmasını ve kolayca iş bulmasını isterler. Gençler ise hayallerindeki gibi çalışmayı ve sevdikleri bir işe sahip olmayı seçerler. Yine de hayaller, gerçek dünyanın gerektirdikleri ile birleşince gençler de aileleri gibi daha kolay iş bulup para kazanacakları bir işi yapmaya doğru yönelirler. Peki, bugünü değil de, geleceği düşünmeye ne dersiniz?

Paratic’te yer alan habere göre, teknolojinin gelişmesiyle birlikte iş kollarında da değişiklikler meydana geldi. Bilgisayar ve internet sektörünün, hemen her sektörde ön plana çıkması da bu alandaki meslekleri popüler hale getirdi. Bilgisayar ve internet dendiği zaman birçok kişinin alına bilgisayar mühendisliği gelebilir. Oysa bu alanda belki de daha önce duymadığınız yepyeni meslekler bulunuyor. Geleceğin popüler olacak meslekleri arasında da bu meslekler yer alıyor.

Gençler ve kariyer seçimini yapacak olacak öğrenciler için geleceğin popüler mesleklerini sizlerle paylaşmak istiyoruz:

1-Sosyal Medya Uzmanlığı

Sosyal Medya UzmanlığıSosyal ağları artık küçük – büyük hemen herkes tanıyor. Elbette herkesin bildiği sosyal ağlar, Facebook, Twitter, Instagram gibi isimlerle sınırlı. Oysaki bu sosyal ağlar dışında daha niceleri bulunuyor. Bunun nasıl bir meslek olduğuna gelecek olursak. Şirketler kurumsallık anlamında, sosyal medya ağlarına oldukça değer vermeye başladı. Bu ağların yönetilmesi, takipçi sağlanması, yeni müşterilere ulaşmak için amaçlarla sosyal medya uzmanlarına gerek duyuluyor.

Marka danışmanlığı, tüketicinin yönetilmesi, kampanyalar gibi konular da sosyal medya uzmanının görevlerinden olacak. Reklam ve pazarlama departmanlarının yeni alması bile konuşulurken, sosyal medya uzmanlarının 5 – 6 yıl içinde oldukça artacağı söylenmektedir.

Sosyal medya uzmanlarının yaratıcı, özgün, meraklı olması oldukça önemlidir. Ayrıca iyi iletişim kurabilen, Facebook, Twitter, bloglar, sözlükler ve forumlarda etkin bir şekilde var olabilen kişiler olmalıdır. İçerik üretebilmeli, kriz yönetimi konusunda tecrübe kazanmalıdır. Stratejiler üretmek, mobil pazarlama ve sosyal medya raporlaması gibi görevlerin altından kalkabilmelidir.

2-Mobil Yazılımcılık

Mobil YazılımcılıkYazılım işi bazılarına göre basit bir iş gibi görünür. Oysaki oldukça zor olan ve herkesin yapamayacağı bir iştir. Evet, güzel bir kazancı vardır; ama büyük emekler vermeniz de gerekmektedir. Günümüzde bilgisayardan çok mobil kullanıcı olduğunu düşünecek olursak, mobil yazılımcıların gelecekte daha da öne çıkacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Şirketler de işlerini mobil ortama döktüler ve mobil kullanıcı deneyimleri ile ilgili araştırmalar yapıyorlar. Yazılım mühendisliği, uzun yıllar çalışabileceğiniz güvenli meslekler arasında yer almaktadır. Bu nedenle bilgisayara bağlı kalmaksızın, mobilde de iyi işler çıkarabilecek ve sorunları çözebilecek mobil yazılımcıların ön planda olması pek de şaşırtıcı olmayacaktır.

3-Lojistik Elemanı

Lojistik ElemanıÖlmeyecek meslekler arasında lojistik, oldukça önemli bir konumda. Yeni ekonomik yapıyla birlikte şirketlerin, maliyetlerini azaltması, müşteri memnuniyetinin sağlanması gibi konulara odaklanması için lojistik elemanlarına daha da önce kazandıracak. Bu konuların gün geçtikçe önem kazanması da mesleğin popüler hale gelmesini sağlayacak.

Şirketlerin üretim departmanında düzgün işleyişi sürdürmesi için lojistik elemanlarını ön planda tutacakları biliniyor. Amerikan Çalışma Bakanlığı’na göre 2020 yılına kadar mevcut lojistik elemanı sayısı, % 26 oranında artacak.

4-Aktüer

AktüerAktüerler, yalnızca bugünün değil, yarının da finansal belirsizliklerini değerlendirirler. Şirketlerin geleceğe dönük projeksiyon ve stratejik karar konularına önem vermesi, aktüerlere olan ihtiyacın artmasına neden olacak. Özellikle sigortacılık ve bankacılık sektörleri için aktüerler, oldukça önemli bir konuda yer alacaktır. Finans ve banka gibi alanlarda eğitim görüp kendini yetiştirmiş elemanlara olan ihtiyaçlar da bu şekilde giderek artacak. Bankacılık ve finans sektörünün de ölümsüz meslekler arasında yer aldığını unutmamalısınız.

5-Gıda Kimyageri

Gıda KimyageriÜlkemizde Avrupa Birliği Uyum Yasası ile birlikte gıda mühendisliğini tercih eden öğrenci sayısı artış gösterdi. Buna rağmen iş bulma konusunda sıkıntı çektikleri de bir gerçektir. Ama üzülmeyi bırakın; çünkü gıda kimyagerleri geleceğin popüler meslek grupları arasında yer alıyorlar. Daha lezzetli yiyecek üretimi, yediklerimizin daha verimli hale getirilmesi için dokularıyla oynanması ve düzeltilmesi gıda kimyagerlerinin işidir. Bu alana gelecekte daha fazla gereklilik olması nedeniyle de, 2020 yılına kadar gıda kimyagerlerine olan ihtiyaç artacak.

6-İş Zekası Uzmanı

İş Zekası UzmanıŞirketlerin stratejilerini belirleyen, verilerini analiz eden kişiler olarak iş zekası uzmanlarını seçiyorlar. Özellikle bankacılık, finans, hızlı tüketim ve perakendecilik gibi müşteri yoğunluğu olan sektörlerde bu uzmanlara gereksinim duyuluyor. Son yılların en gözde meslekleri arasında yer almasının yanı sıra geleceğin de en popüler mesleklerinden olacak.

Analiz edilmesi gereken çok fazla ham bilginin olduğu şirketler, iş zekası bölümü oluşturuyor. Bu sayede müşterilerin bilgileri derinlemesine inceleniyor, farklı açılardan hazırlanan raporlarla üst yönetimin pazarlama stratejileri birleştirilerek alınacak kararlarda etkili oluyor. Mesleğin adı iş zekası uzmanı, analisti veya mühendisi olarak değişiklik gösterebiliyor. İsim değişmesine rağmen görev ve sorumluluk değişmiyor.

7-Front End Mühendisi

Front End MühendisiWeb sitelerini gezerken kullandığını butonlar ve çeşitli araçlar bazılarımızın dikkatini fazlaca çeker. Bu butonlar yardımıyla nasıl da kolay bir şekilde işlerinizi hallettiğinizi düşünürsünüz. Özellikle online alışveriş sitelerinde gördüğünüz butonlar sizi cezbedebilir. Hatta sitelerin renk tonlarının uyumunu bile farkında olmadan beğenirsiniz. İnternette karşılaştığınız bu ve buna benzer sorularınızın doğru ve net cevabı, size front end mühendisleri tarafından verilmektedir. Bunun ayrı bir iş dalı olduğunu düşünmek bile size garip gelebilir. Ama gelecekte onlara daha fazla ihtiyaç duyulacak.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte mühendislerin daha da değerlendiğini söyleyebiliriz. Gelecekte bu mühendislerin istihdamı % 22 oranında artacak ve oldukça popüler mesleklerden olacak.

8-Etik Hacker

Etik HackerGünümüzde bazı şirketler, güvenlik açıklarını saptamak ve önceden önlem almak için etik hacker’ları kullanıyor. Bu kişilere gelecekte ise çok daha fazla ihtiyaç duyulacak. Kendi verilerini korumak ve sistemlerini daha da güvenli hale getirmek isteyen şirketler, gelecekte bu kişileri istihdam etmeye başlayacak. Bu kişilere ihtiyacın 2020 yılında şimdikinden çok daha fazla olacağı tahmin ediliyor.

9-Veri Madenciliği

Veri Madenciliği

Hemen her bilgisayar başına oturduğunuzda veya akıllı telefonunuzu elinize aldığınız birçok arama yaparsınız. İşte bu şekilde oluşan veriler, altın kadar değerlidir. İnternette her gün yapılan aramalar, beğeniler, ne istediğiniz veya neye nasıl tepkiler verdiğiniz veri madenciliği adındaki yeni bir meslek tarafından oldukça önemlidir. Bu veriler işlenip, en iyi pazarlama raporları oluşturulur ve şirketlere sunulur. İşte bu şirketler için de bu işi yapan kişiler oldukça önemlidir. Bu mesleğe sahip olmak için bilgisayar mühendisliği okuyabilir ve veri madenciliği alanında açılacak bölümlere yönelebilirsiniz. Özel kurslar sayesinde de kendinizi geliştirmeniz mümkündür.

10-Yeni Medya

Yeni MedyaGünümüzde iletişimi nasıl sağlıyorsunuz veya uzaktaki bir yakınınızla nasıl haberleşiyorsunuz. Elbette hemen hepimiz hem görüntülü hem de sesli olarak görüşme yapabildiğimiz interneti tercih ediyoruz. Aynı zamanda yanınızdan ayırmadığınız cihazlarla internete bağlanarak tüm dünyadan da anlık haberlere ulaşabiliyorsunuz. İşte bu internet dünyası da, yeni medya adında bir meslek grubunu doğurdu.

Bilgisayar, internet ve telekomünikasyon teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte bilgiler, her an, her yer istenen yere ulaşabiliyor ve yayılabiliyor. Bilgi sistemlerinin yaratıcı sanatlar ve bilimle ile ilişkisinden doğan bu kolaylık sayesinde dünyanın diğer ucundaki birisiyle görüşebiliyorsunuz. Bir iş toplantısını bu şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu şekilde de medya sektöründe farklı bir çalışma alanı oluştu. Günümüzün medya profesyonelleri, geleneksel medya ortamlarının yanında çevrimiçi yayıncılık, etkileşimli reklam, dijital görsel tasarım gibi birçok sanal medya ortamlarında içerik üretimi ve yönetimi konusunda yetkin olmaya başladı.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107