Gelecekte bu mesleklerin yıldızı parlayacak

İş Dünyası
Gençlerin üniversite tercihlerinde yönelebileceği mesleklerin yer aldığı liste Secretcv.com kullanıcıları ile paylaşıldı ve onlara “Sizce geleceğin gözde mesleği nedir” diye soruldu. 3 bin kişini...
EMOJİLE

Gençlerin üniversite tercihlerinde yönelebileceği mesleklerin yer aldığı liste Secretcv.com kullanıcıları ile paylaşıldı ve onlara “Sizce geleceğin gözde mesleği nedir” diye soruldu. 3 bin kişinin katıldığı anketten İş Güvenliği ve Sağlığı Uzmanlığı yüzde 17,09 oyla 1’inci çıktı. Onu yüzde 16,5 ile Yazılım Mühendisliği, yüzde 14,4 ile Enerji Sistemleri Mühendisliği takip etti. 

Türkiye dünyaya entegre olurken, gençlerin meslek seçimleri de hızla değişiyor. Her yıl üniversitelerde yeni onlarca bölüm açılıyor, araştırmalar en çok kazandıran meslekleri sıralıyor. Secretcv.com, veritabanındaki ilan sayılarındaki eğilimleri analiz etti ve dünyadaki araştırmalar ile sentezledi. Ortaya günümüzde gençlerin üniversite tercihleri sırasında yönelebileceği mesleklerin bir sıralaması çıktı. Geleceğin gözde meslekleri arasında internet ve bilişim dünyasına yönelik uzmanlaşmalar dikkat çekerken, gastronomi, girişimcilik ve film tasarımı gibi yaratıcılık gerektiren ve kendini geliştirmeye yönelik alanlar da dikkat çekiyor.

Secretcv.com ayrıca, Türkiye’de bu mesleklere yönelik nasıl bir algı olduğunu ortaya koymak için kullanıcılarına “Sizce geleceğin gözde mesleği nedir” diye sordu ve ilk 10’u oylamalarını istedi. 1 hafta içinde 3 bin kişinin yanıtladığı ankette Türkiye’de son günlerde farklı birçok mecrada önemine dikkat çekilen İş Güvenliği ve Sağlığı Uzmanlığı yüzde 17 oyla 1’inci sıraya yerleşti. 2’inci sırayı yüzde 16,5 oyla Yazılım Mühendisliği, 3’üncü sırayı ise yüzde 14,4 ile Enerji Sistemleri Mühendisliği aldı.

Her firma İş Güvenliği ve Sağlığı Uzmanı çalıştırmak zorunda

İş Güvenliği ve Sağlığı Uzmanları iş yerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması ve geliştirilmesi amacı ile verilecek eğitimleri belirliyor ve uyguluyor. Riskleri ortadan kaldırıcı uygulamaları geliştiren ve iş yerindeki riskleri değerlendiren uzmanlar, iş güvenliği uygulamalarının verimli kullanılmasını sağlamakla da görevli. Sorumlulukları içinde iş güvenliği raporlarının hazırlanması, günlük, aylık ve yıllık olarak iş kazalarının değerlendirilmesi de bulunuyor.

2013 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda yeni düzenlemeler getirildi. Yapılan yeni düzenlemeyle her firma İş Güvenliği ve Sağlığı Uzmanı çalıştırmak zorunda. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olabilmek için; mühendis, mimar, teknik öğretmen olmak ya da üniversitelerin Fen veya Kimya bölümleri mezun olmak gerekiyor. Üniversitelerin ve Meslek Yüksekokulları’nın İş Sağlığı ve Güvenliği programlarından mezun olan gençler de belli ekstra koşulları sağladıkları durumda bu mesleği yapabiliyorlar.

Yazılım Mühendisleri ilaç, e-ticaret ve telekomünikasyonda iş buluyor

Yazılım Mühendisleri, bilgisayar sistemlerinin yazılım tasarımlarını hazırlayan ve bunları sisteme entegre edip, uygulamalarını yapan kişiler. Müşterilerden gelen talebe göre analiz ve tasarım yapıyor; program yazıyor ve test ediyor. Yazılım sorunsuz şekilde yapıldıktan sonra, yönergesini hazırlayarak kullanıcıların eğitilmesini sağlıyor. Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültelerine bağlı dört yıllık Yazılım Mühendisliği bölümleri açılmaya başlandı. Bu bölümü bitirdikten sonra bankalarda, ilaç sanayinde, holdinglerde ve telekomünikasyon sektöründe iş bulunabiliyor. Kamu sektöründe olduğu kadar, özel şirketlerde de yazılım mühendisi ihtiyacı her geçen gün artıyor. Bu meslektekiler için yurtdışında çalışma olanakları da oldukça geniş.

Enerji Sistemleri Mühendisleri geleceğe çözüm üretiyor

Enerji tüm dünyada ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel unsuru ve yaşamın sürdürülebilmesi için vazgeçilmez olarak kabul ediliyor. Enerji Sistemleri Mühendisleri enerji kaynaklarının çok daha verimli ve etkin olarak kullanılabilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Yenilenebilir enerji, konvensiyonel enerji, enerji verimliliği, enerji potansiyeli ile arz güvenliği konularında çalışmalar gerçekleştiriyorlar ve gelecekteki üretimimizi garanti altına alıyorlar. Üniversitelerin Mühendislik Fakültelerine bağlı dört yıllık Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümleri açıldı ve öğrenci kabul etmeye başladı. Bu bölümlerden mezun olanlar sanayi sektörü ve araştırma kurumlarında araştırma, geliştirme, projelendirme, yapım, işletme ve bakım çalışmalarında yer alacak şekilde eğitim öğretim görüyorlar.

Sosyal Medya Uzmanlığı popülerliğini kaybetmiyor

Sosyal Medya Uzmanlığı Secretcv.com’un geçen yılki araştırmasında ilk sırada yer almıştı. Bugünse yüzde 14,07 ile dördüncü sırada. Dijitalleşen dünyada oldukça popüler hale gelen sosyal medya kullanımını bütünsel bir strateji ile yönetmeye çalışan firmalar bu alanda kariyer yapmak isteyenlere kapılarını açıyor. Üniversitelerde Sosyal Medya Uzmanlığı bölümü henüz çok yaygın olmasa da birkaç üniversite Yeni Medya konusunda lisans ve lisansüstü programları açmaya başladı. Ayrıca Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Pazarlama, İşletme gibi bölümlerden mezun olan gençler de dijital medya konusunda eğitimlere katılarak ve kendilerini bu konuda geliştirerek sosyal medya uzmanı olabiliyorlar.

Gastronomide iş imkanı bol 

Sosyal medya Uzmanlığının ardından yüzde 11,74 ile Gastronomi bölümleri geliyor. Gastronomi ve mutfak kültürü tüm dünyada giderek profesyonelleşiyor ve Türkiye’de de bu konuda uzmanlaşma olanağı sunan bölümler daha çok ilgi görüyor. Gastronomi bir meslekten öte bir sanat dalı olarak kabul ediliyor. Yeme-içme uzmanları insanlara sadece güzel lezzetler değil, keyifli bir yaşam ve deneyim de sunuyor. Gastronomi bölümlerinden mezun olanlar ulusal ve uluslararası alanda tanınan otellerin ve restoranların mutfağında veya bu işletmelerin yiyecek-içecek pazarlama ve muhasebe bölümlerinde, gıda işletmelerinin yeni ürün geliştirme bölümlerinde (ARGE), yiyecek-içecek sektörüne eğitim veren kurumlarda, havayollarına hizmet veren yemek şirketlerinde ve görsel-basılı yayın kuruluşlarında çalışabiliyorlar.

Listenin son 5 sırasında ise yüzde 8,6 ile Girişimcilik, yüzde 6 ile Yönetim Bilişim Sistemleri, yüzde 4,5 ile İnternet Gazeteciliği, yüzde 3,7 ile Web Developer ve yüzde 3,3 ile Film Tasarımı geliyor.

Girişimciler artık alaylı değil, okullu yetişiyor

Girişimcilik tüm dünyada benimsenen bir kariyer rotası olmaya başladı. Özellikle internet alanında tüm dünyayı kasıp kavuran girişimcilik örneklerine rastlıyoruz. Yaratıcı, kendini geliştirmeye meraklı ve risk alabilen gençler, kendi kendisinin patronu olmak için girişimcilik rotasını takip edebilirler. Bu konuyla ilgili lisans bölümleri de artık üniversitelerde yer alıyor.

İş dünyasında avantaj yakalamak için Yönetim Bilişim Sistemleri

Yönetim Bilişim Sistemleri, Türkiye’de en çok tercih edilen üniversite bölümü olan işletme ile bilişim sistemlerini aynı noktada buluşturuyor. Günümüzde işletme yöneticilerinin bilişim sistemlerinden alanlarında etkin bir şekilde yararlanabilmeleri bekleniyor ve bu bölümden mezun olanlar, iş dünyasının üst kademelerinde avantaj yakalıyor.

Gazeteciliğin geleceği internette mi?

Bazı uzmanlara göre gazeteciliğin geleceğini internet oluşturuyor. Basılı gazetelerin kapanmasına tanıklık ettiğimiz bu dönemde, itibarlı bir meslek olarak kabul edilen gazeteciliğin de yerini internet gazeteciliği ve yayıncılığı alıyor. Web Developer olmak için kendini geliştirmek şart Kurumsal firmaların iş takibinden insan kaynakları uygulamalarının geliştirilmesine, reklam ve tanıtımdan bilişim sektöründeki imkanlara kadar birçok alanda görev alabilen web developer’lar için henüz Türkiye’de bir bölüm bulunmuyor. Fakat gençler bilgisayar ve bilişim alanına yönelik mühendisliklerde okurken kendilerini bu alanda geliştirebilirler. Hızla yenilenen web teknolojilerini düzenli olarak takip etmek ve kendini geliştirmek şart.

Film Tasarımı sinema ve televizyon için yetkin çalışanlar yetiştiriyor

Film Tasarımı bölümleri sinema ve televizyon alanında donanımlı, sanatsal ve mesleki açıdan yetkin araştırmacılar, yazarlar, görüntü yönetmenleri, yönetmenler ve canlandırmacılar yetiştiriyor. Film ve dizilerin giderek arttığı ve ilgi görmeye başladığı günümüzde, bu alanda başarılı çalışanlara büyük ihtiyaç duyuluyor.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107