Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müsteşarı Birol Aydemir, G-20 çalışma bakanları toplantısından ekonomilerde, ”istihdam politikalarının odak noktası haline getirilmesi isteğinin ortaya çıktığını” söyledi.
Aydemir, Türkiye’nin uyguladığı bazı politikaların krizle mücadelede çok etkili olduğunu belirterek, ”Gelişmiş ülkelerin krizle mücadelede uyguladıkları istihdamı koruma ve artırma programlarının bir çoğunu biz uyguluyoruz” dedi.
Bakan Ömer Dinçer’in TBMM’de Anayasa değişikliği görüşmeleri nedeniyle toplantıya gelememesi dolayısıyla, ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen G-20 çalışma bakanları toplantısında Türkiye’yi Müsteşar Birol temsil etti.
Toplantıya ilişkin Aydemir, ilk defa gerçekleşen bu toplantının ”tarihi bir nitelik” taşıdığını söyledi.
Aydemir, toplantıda, krize karşı ortak politikaların geliştirmesi ve ülkelerin birbirlerinin tecrübelerinden istifade etmeleri noktasında genel bir eğilimin ortaya çıktığını belirterek, ”Her ülkenin şartlarının ayrı olduğu, kendi politikalarını uyguladıkları ama bu iyi uyguladıkları politikalardan en iyi sonuçları aldıklarında tecrübelerini paylaşmaları ve bu konuda işbirliğinin artırılması gerektiği üzerinde anlaşmaya varıldı” dedi.
G-20 ülkelerinden gelen temsilcilerin bu toplantıların devamının getirilmesi konusunda hem fikir olduğuna dikkati çeken Aydemir, toplantıdan istihdam politikalarının odak noktası haline getirilmesi isteğinin çıktığını söyledi.
G-20’DEN İŞSİZLİĞE KARŞI 5 ÖNERİ
ABD’nin başkenti Washington‘da yapılan G-20 çalışma bakanları toplantısından küresel ekonomik krizle ilgili mücadelede ülkelere 5 öneri yapıldı.
ABD Çalışma Bakanı Hilda Solis’in başkanlığında yapılan toplatının sonucunda küresel ekonomik krizin dünya genelindeki çalışanlar ve ailelerine getirdiği zorluklarla mücadelede, ülkelere tavsiyeleri içeren öneriler hazırlandı. G-20 ülkelerinin temsilcileri, Beyaz Saray‘da ABD Başkanı Barack Obama tarafından kabul edildi.
Toplantı sonucunda ortaya çıkan 5 maddelik öneriler şöyle:
• "Sürdürülebilir iyileşme ve gelecekteki büyümeyi sağlamak için yeni iş yaratımını hızlandırmak,
• Sosyal koruma sistemlerini güçlendirmek ve kapsayıcı aktif çalışma piyasası politikasını teşvik etmek,
• Ulusal ve küresel ekonomik stratejilerin merkezinde fakirliğin azaltılması ve istihdamın yerleştirilmesi,
• Ülkelerin halkları için iş kalitesinin artırılması,
• Gelecekteki fırsat ve zorluklara karşı iş gücünü hazırlamak.