Engelli memur istediği yere tayin olacak. Çocuğu engelli olan memura, tayin hakkı ve yıllık izinden ayrı 20 gün hastalık izni verilecek. Engelleri kaldırmayanlar ayrımcılıkla suçlanabilecek.
Engellilerin ve engelli çocuğu olan ailelerin hayatını kolaylaştıracak, daha iyi hizmet almalarını sağlayacak yeni düzenlemeler geliyor. Başbakanlık’a gönderilen ve Haziran ayı içerisinde yasalaşması hedeflenen yeni düzenleme, engelliliğin tanımından başlayarak bir dizi değişiklik içeriyor.
TANIM DEĞİŞECEK
Ak Parti Sosyal İşler Başkan Yardımcısı Murtaza Yetiş, ‘engelli’ tanımının değiştirileceğini ve yeni bir bakış açısıyla düzenleneceğini belirtti. Düzenlemeyle, toplumda engellilere yönelik olarak yapması gerekenleri yapmayanların, engelleri kaldırmayanların ‘ayrımcılıkla’ suçlanmasına kadar gidilebileceğini anlatan Yetiş, "Örneğin bir belediye, yapması gereken hizmeti yapmıyor, önlem almıyorsa ayrımcılık yapmakla suçlanabilecek. Engelli birey, engelli olmayan birey kadar ulaşımdan yararlanamıyorsa bu ayrımcılık olarak nitelendirilebilecek" dedi.
UZMAN SAYISI ARTACAK
Kendisi engelli olan ya da engelli çocuğu bulunan memurlara, bir defaya mahsus olmak üzere istediği yere tayin hakkı verileceğini bildiren Yetiş, engelli kişilerin daha sık hastalandığı ve tedavilerinin daha uzun sürdüğü gerçeğini göz önünde bulundurarak engelli çocuğu olan memur anne veya babaya, yıllık izin haklarından ayrı olarak 20 gün daha ‘hastalık izni’ verileceğini söyledi. Yetiş, zihinsel engellilerin rehabilitasyon ve eğitimin erken başlatılmasının önemine işaret ederek, bunun için ‘erken müdahale uzmanları’nın sayısını artıracaklarını, daha çok üniversitede yüksek lisans programları çerçevesinde bu uzmanların yetiştirilmesinin sağlanacağını ifade etti.
KORUMALI İŞYERLERİ DESTEKLENECEK
Engellilerin istihdamı konusunda korumalı işyerlerinin yasayla güvence altına alınacağını belirten Yetiş, korumalı işyerini zihinsel engellilere yönelik kurguladıklarını söyledi. Engellilikte temel esasın kaynaştırma olduğunu, ancak zihinsel engellilerde kaynaştırmanın zor sağlandığını vurgulayan Yetiş, "Onları hiç olmazsa evden sokağa çıkarabilelim düşüncesiyle korumalı işyerini geliştiriyoruz. İşyerinin kuruluşundan mesleki eğitim verilmesine, personelin priminden maaşının verilmesine kadar geniş teşvik sağlanıyor" dedi.
İHTİYACA GÖRE SOSYAL YARDIM
Murtaza Yetiş, engellilere yönelik standart sosyal yardım verilmesi yerine bunun bireyselleştirilmesini amaçladıklarını kaydetti. Yetiş, geliri, özbakımı, engellilik durumu farklı olanlara farklı sosyal yardımın verilmesinden hareketle ‘daha çok ihtiyacı olan ve daha çok bakım gerektirene daha fazla yardım ve destek verilmesi’ni amaçladıklarını söyledi.
AA