Türkiye’de ve İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerde engellilerin istihdamında var olan durumun politika, mevzuat, uygulama düzeyinde ele alınması, yeni yaklaşımların, başarılı uygulamaların paylaşılması amacıyla 26-28 Ekim’de İstanbul’da ‘İslam İşbirliği Teşkilatına Üye Ülkelerde Engelli Bireylerin İstihdamı Konferansı’ düzenlenecek.
Türkiye’de son yıllarda engellilerin toplumsal yaşamın her alanında bağımsız şekilde, kendi kendilerine yeter bireyler olarak yaşamlarını devam ettirebilmeleri, vatandaşlık haklarını engelli olmayanlar kadar kullanabilmeleri amacıyla çeşitli mevzuat düzenlemeleri yapılarak başarılı sonuçlar elde edildi.
Engellilerin istihdamında Türkiye’de yaşanan bu gelişmeler, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerde ilgiyle karşılandı ve Türkiye’nin deneyimlerinden faydalanma talebi gündeme geldi.
Birleşmiş Milletlerden (BM) sonra dünyanın en büyük uluslararası organizasyonu olan ve 57 üyesi bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 2016-2018 yılları arası dönem başkanlığını Türkiye üstlendi. Bu kapsamda, İİT’ye üye ülkelerde engellilerin istihdamı alanında yaşanan sorunlar ile politika ve uygulama düzeyinde alınması gereken tedbirlere ilişkin kapsamlı bir organizasyon düzenlenecek. Türkiye önderliğinde teşkilata üye ülkelerde engelli istihdamını güçlendirecek öneriler geliştirilecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve üye ülkeler arasında istatistik, araştırma ve eğitim konularında iş birliğinin geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla Ankara’da hizmet veren SESRIC (İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi) ortaklığında 26-28 Ekim 2016 tarihlerinde İstanbul’da ‘İslam İşbirliği Teşkilatına Üye Ülkelerde Engelli Bireylerin İstihdamı Konferansı’ düzenlenecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, konferansın hazırlık çalışmalarına ilişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 5 milyona yakın engelli olduğunu belirtti.
Kaya, ‘Bakanlık olarak engellilerimiz bizim pozitif ayrımcılık yaptığımız önemli bir kesim. Bizler engellilerden tarafız, engelliler, bizim pozitif ayrımcılık yaptığımız önemli bir kesim.’ dedi.
Son 14 yılda engelli vatandaşlarımız için birçok reform yapıldığının altını çizen Kaya, girişimcilik eğitimi alan veya kuracağı meslekte eğitim almış engellilerden kendi işini kurmak isteyenlere, gerekli şartları sağlamaları durumunda 36 bin liraya kadar hibe desteği verildiğini ifade etti.
Kamuda, 49 bin 264 engellinin istihdam edildiğini anlatan Kaya, ‘Yaptığımız sınavlarla ve açtığımız istihdam imkanlarıyla çalışan engelli sayısını yükseltmeye çalışıyoruz. 2002 yılında kamuda çalışan engelli sayısı sadece 5 bin 77 idi. 14 yıllık AK Parti iktidarında biz bu sayıyı 49 bin 264’e çıkardık. Engellilerimizi ekonomik kalkınmanın bir parçası yapmak için çabalıyoruz. Çünkü engellilerimizin potansiyelini kullanamazsak, hedeflere ulaşmamız mümkün değil.’ diye konuştu.
Bakan Kaya, engellilerin toplumsal entegrasyonuna ve rehabilitasyonuna hizmet eden, istihdam edilebilirliklerini artırmayı amaçlayan mesleki eğitim ve rehabilitasyon amaçlı projelerin de maddi olarak desteklendiğini söyledi.
Kaya, hem engelliler hem de tüm iş dünyası için devrim niteliğinde olan ‘korumalı işyerleri’ne ilişkin ise projeyle engellilik sebebiyle işgücü piyasasına kazandırılmaları zor olan engellilerin istihdamının sağlandığını vurguladı.
– Geleceğe dönük somut adımlar atılacak
Konferansa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, SESRİC Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Vekili Mehmet Ali Özkan, Devlet Personel Başkan Vekili Enes Polat ile yurt içi ve yurt dışı olmak üzere 200 kişi, 57 üye ülkeden 70 katılımcı konuşmacı ve dinleyicinin katılması bekleniyor.
İİT’ye üye ülkelerde engelli bireylerin mesleki eğitimi, mesleki rehabilitasyonu ve istihdamı alanında faaliyette bulunan kurum ve kuruluş temsilcilerinin de bulunacağı konferans, engelli istihdamı tüm boyutlarıyla mesleki eğitimi ve mesleki rehabilitasyonu da kapsayacak şekilde ele alınacak. Böylece iyi uygulamalarda öne çıkan ülkeler, bu alanda desteğe ihtiyacı olan ülkelerle doğrudan iletişime geçecek ve geleceğe dönük somut adımlar atılması sağlanacak.
Türkiye’nin dönem başkanlığında gerçekleşecek etkinlikte, Türkiye’nin en üst düzeyde temsil edilmesi, alınacak kararların etkili olması bakımından önemli olacak.