İnsan kaynakları şirketi Manpower‘ın yaptığı ‘Yetenek Açığı Araştırması‘na göre, tüm dünyada yetenek açığının en fazla olduğu mesleklerin başında elektrikçi, tesisatçı, kaynakçı gibi zanaatkarlar geliyor. Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş, zanaatkarların yanı sıra satış temsilcileri, teknisyenler, mühendisler, orta kademe yöneticiler, muhasebe ve finans çalışanları, işçiler, üretim operatörleri, ofis sekreterleri/yönetici asistanları ve şoförler olarak sıraladı.
YABANCI DİL ÇOK ÖNEMLİ
Yetenek açığının yüzde 40’larda bulunduğuna işaret eden Coş, temel sorunu, ‘taleple arzın eşleşmemesi’ olarak tanımladı ve ‘işverenler istedikleri özellikte eleman bulmakta zorlanıyor. Türkiye’de herkes üniversite okumak istiyor ama eğitim kalitesi giderek düşüyor. Oysa iyi bir meslek lisesini bitirmiş, dil bilen biri mühendisten daha çok kazanabilir’ dedi. Coş, Türkiye’de İngilizce bilen teknisyen ve muhasebeci açığının fazla olduğunu belirterek ‘Yabancı dil konuşabilen zanaatkarlarımız olsa, onları başka ülkelere ihraç edebileceğiz. Türkiye’de yatırım yapmak isteyen şirketlerin ilk sorduğu soru, İngilizce bilgisi. Özellikle teknisyen düzeyindeki biri dil biliyorsa, maaş paketi yükseliyor’ dedi.
ALIMLARDA KIPIRDANMA BAŞLADI
İstihdama ilişkin olarak, geçen yıl krizin, ABD, Avrupa ve gelişmiş pazarlarda daha fazla, gelişmekte olan pazarlar ve bazı Asya Pasifik ülkelerinde daha az hissedildiği bilgisini veren Coş, genel olarak açık iş sayısının yüzde 50 azaldığına dikkati çekti. Şu anda mavi yakada da kıpırdanma görüldüğüne ve teklif talepleri almaya başladıklarına değinen Coş, ancak bu durumun 2007 yılı ve 2008’in son çeyreği ile kıyaslanamayacağını vurguladı. Ebru Coş, krizde Türk yöneticilere talebin arttığına yönelik haberler yayımlandığı hatırlatılarak, kendi gözlemlerinin sorulması üzerine, buna ilişkin bir veri bulunmadığını ve bu durumu gözlemediklerini söyledi.