Doğu’da çalışan hekime teşvik

İş Dünyası
Sağlık Bakanlığı Doğu ve Güneydoğu illerinde mecburi hizmet süresi biten doktorlara ‘çakılı kadro’ vererek, bu bölgelerde çalışmayı teşvike hazırlanıyor. Bakanlık bunun için 5 bin kadro ay...
EMOJİLE

Sağlık Bakanlığı Doğu ve Güneydoğu illerinde mecburi hizmet süresi biten doktorlara ‘çakılı kadro’ vererek, bu bölgelerde çalışmayı teşvike hazırlanıyor. Bakanlık bunun için 5 bin kadro ayırdı.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu’da çalışan hekimlere ilişkin bilgi verdi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun talimatıyla bakanlık bürokratlarının Kars, Mardin, Şırnak Batman ve Siirt gibi illerde inceleme yaptıklarını hatırlatan Gümüş, sağlık personeli ile bir araya gelerek taleplerini dinlediklerini aktardı.

Atılacak ilk adımın Doğu ve Güneydoğu illerindeki hekimlerin görev süreleri ve çalışma şartlarının düzeltilmesine ilişkin olduğunu anlatan Gümüş, şunları belirtti:

‘Orada çalışan hekimlerimizin bazılarının hasta sayıları fazla değil o yüzden döner sermayeleri düşük olabiliyor. Gelirleri de batıya göre az olabiliyor. Çakılı kadro dediğimiz 4924 dediğimiz bir kadro sistemi var bunların fiks bir maaşları var. Herhangi bir performansa bağlı değil. Tamamen net bir maaşları var. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne veya kritik bölgelere şehirler dahil yaklaşık 5 bin kadroyu düşünüyoruz. Bunların ücretleri diğerlerinden daha fazla olacak ve döner sermaye derdi de kalmayacak. Hasta gelsin gelmesin paralarını alacaklar.’

‘(Kadroyu verin kalalım) dediler’

Hekimlerin mecburi hizmet sürelerinin bir yıl olduğunu anlatan Gümüş, görev süresi biten doktorların kanun kapsamındaki yüksek gelirden faydalanarak iki yıl daha çalışmalarını istediklerini söyledi. Doktorların bir yıllık görev süreleri biter bitmez Batı illerine tayin istediklerini ifade eden Gümüş, şu değerlendirmede bulundu:
‘Böyle olunca sürekli sirkülasyon oluyor Güneydoğu’da. Orada çakılı üç yıl, bir yılını doldurdu daha sonra iki yıl da yine 4924 kapsamında çalışmasını sağlayacağız. Toplam 10 bin kadromuz vardı. Kullanmadığımız 5 bin kadro var. Hemotoloji, gastroenteroloji gibi uzmanlık dalları boş kaldı. O kadroları revize ediyoruz. Maliye ile görüşüyoruz. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki hekimlerin uzun vadeli kalmalarını ekonomik hak vererek sağlamayı hedefliyoruz. Bize ‘Bunu verin kalalım’ dediler. Biz de bunun üzerinde çalışıyoruz.’

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/