Bir bilgisayar programcısının flash animasyon tabanlı hazırladığı CV’nin internette elden ele dolaştığını hatırlayanlarınız vardır. Rivayete göre bu CV internette bir milyon kere izlenmiş ve CV’nin sahibi 180’den fazla iş teklifi almıştı. (http://tinyurl.com/97oh7). Sahibini Microsoft Fransa’da işe yerleştiren bu CV’nin başarısı o zaman için hiç yapılmamışı yapmasından kaynaklanıyordu. Şimdiyse internette bunun çok çok üzerinde binlerce CV var ve artık fark yaratmak için başka şeyler yapmak gerekiyor. Digitalage dergisinin CV’sini işverenlere ulaştırmak isteyenler için dikkat çekici, yaratıcı ve üstelik çok kolay bir önerisi var: Google Adwords…
Bir reklam platformu olan Google Adwords’ün çalışma mantığı çok basit. Örneğin bir pizzacısınız ve İstanbul bölgesi içinde hizmet veriyorsunuz. Müşterilerinize ulaşmak için Adwords’te bir reklam kampanyası yaratmanız yeterli. Bu reklam ile kullanıcılar Google’a “pizza” yazıp arama yapınca kendi reklamının çıkmasını sağlayabiliyorsunuz. Bir de makine mühendisi ya da bir işletmeci olduğunuzu düşünelim. Bu durumda Google Adwords ile kendi reklamınızı nasıl yapar, CV’inizi işverenlere nasıl ulaştırır, yani kısacası nasıl iş bulursunuz?
İşte size Google Adwords ile adım adım iş bulma tekniği…
Kendimizi bir ürün ya da servis sağlayan bir şirket gibi düşünelim. Satmaya çalıştığımız ürün, yetkinliklerimiz, eğitimimiz, tecrübelerimiz yani kendimiz olsun. Ürünlerimizi alacak olan müşteriler de potansiyel işverenlerimiz olsun. Hedef kitlemiz ve ürünümüz belli olduğuna göre Google Adwords ile kendi reklamınızı rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Google Adwords’te reklam yaratmak için altı aşamalı bir form kullanılıyor. Aşağıda bir satış mühendisi için hazırlanmış reklam örneğini bulabilirsiniz.
Google Adwords sitesine gidin ve “Şimdi Kaydolun” düğmesine basın. Google Adwords’ü kullanmak konusunda tecrübeli değilseniz “Başlangıç Sürümü” seçeneğini işaretleyerek ilerleyebilirsiniz.
1- YER VE DİL:
Müşterilerinizi nerede bulunuyor? Yani hangi şehirde çalışmak istiyorsunuz? Buraya çalışmak istediğiniz şehri ya da şehirleri yazın. Yazarken iyi düşünün, bu şehirler çalışmayı göze alabileceğiniz yerler olsun. Reklamınızı hangi dilde olacak? CV’niz hangi dilde ise buraya o dili yazın. CV’niz birden fazla dilde hazırlanmış ise her dil için farklı bir reklam kampanyası hazırlamanız en iyisi…
2- REKLAMINIZI YAZIN:
Reklamınız hangi siteye bağlanacak? CV’nizi basit bir web sayfası haline getirin. Bunu yapmak içini Google Page Creator’ü kullanabilirsiniz. CV’nizin bulunduğu sitenin adresini bu bölüme yazın.
Reklamınız ne demeli: Bir başlık ve iki satırdan oluşan bir açıklama cümlesi yazın. Ne kadar farklı ve ilgi çekici yazarsanız o kadar çok ilgi çekersiniz.
Örneğin:
Proje Satış Mühendisi
Mekanik tesisat konusunda tecrübeli
30 yaş, Autocad kullanan, Bay
3- ANAHTAR KELİMELER SEÇİN:
Hangi kelimeler arandığında ilanınızın görünmesini istiyorsunuz? Buraya o kelimeleri yazın. Örneğin: Proje Satış Mühendisi – Mühendis – Makine – Autocad
4- PARA BİRİMİNİZİ SEÇİN:
Reklamınıza tıklandıkça para ödeyeceksiniz. Buraya ödeme yapmak istediğiniz para birimini yazın. Örneğin TL seçebilirsiniz.
5- BÜTÇENİZİ BELİRLEYİN:
İş aramak için ayda kaç TL ayırabiliyorsanız onu buraya yazın. Eğer bir an önce iş bulmak istiyorsanız bütçenizi yüksek tutmakta fayda var. İş bulunca reklam masraflarınızı nasıl olsa karşılamış olacaksınız.
6- İLERİDEKİ İLETİŞİM:
Google’ın sizinle yeni duyurular ya da kampanyalar hakkında iletişime geçmesini istiyorsanız işaretleyin.
İşte bu kadar, reklamınız hazır! Şimdi tek yapmanız gereken size gelecek iş tekliflerini beklemek. Google’ın sunduğu anında raporlama araçlarıyla kampanyanızın durumunu istediğiniz her an inceleyebilirsiniz. Eğer beklediğiniz sonuçlara ulaşamazsanız ilanınızı tekrar gözden geçirip değişiklikler yapabilirsiniz. İyi şanslar!