CV Hazırlamak İçin İpuçları

İş Dünyası
Mezun oldunuz ya da işinizden ayrıldınız ve yeni iş arıyorsunuz. Bu süreç elbette ki hepimiz için zordur. İnternet üzerinden birçok ilana başvurup dönüş almayı beklemek olsun, yüzlerce yere CV bırakıp...
EMOJİLE

Mezun oldunuz ya da işinizden ayrıldınız ve yeni iş arıyorsunuz. Bu süreç elbette ki hepimiz için zordur. İnternet üzerinden birçok ilana başvurup dönüş almayı beklemek olsun, yüzlerce yere CV bırakıp onlardan haber beklemek olsun fazlasıyla stresli bir sürecin içindeyizdir. Özellikle dönemimizdeki artan işsizlik oranıyla birlikte “Acaba ben de o grupta mı olacağım?” düşüncesi kaplar içimizi. Elbette kimse işsiz kalmak istemez. Kendi paranı kazanmak, kendi ayaklarının üzerinde durabilmek insana ayrı bir özgüven verir. Bu yüzden bir işte çalışmak istediğinizde öncelikle ne tür bir işte çalışacağınıza karar vermelisiniz. İyice düşünün, ne tarz bir iş size uygun olur? Neleri yapabilirsiniz veya yapamazsınız? Ekip çalışmalarında iyi misiniz yoksa bireysel olarak mı bir şeyler başarmak istiyorsunuz? Öncelikle karar vermeniz gereken şeyler bunlardır.

Kararınızı verdiniz ve ben bu alanda başarılı olurum diyebiliyorsanız sıra araştırma yapmaya gelmiştir. Başvurmayı düşündüğünüz alanla ilgili şirketleri araştırabilirsiniz. Şirketleri araştırırken internet sitelerindeki vizyon ve misyon bölümlerini okuyarak şirket hakkında daha iyi bir bilgi edinebilirsiniz. Şirketin tam olarak hangi hizmeti sunduğunu öğrenerek size uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Ne tarz bir işte çalışmak istediğinizi biliyorsunuz ve kafanızdaki düşünce doğrultusunda hizmet veren şirketleri de araştırdınız. O zaman şuan özgeçmiş hazırlamanın tam zamanı. Özgeçmişiniz hakkında bilmeniz gereken birkaç püf nokta olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Öncelikle CV’niz dikkat çekici olmalıdır. İnternet üzerinden CV’nizi gönderiyorsanız işverenin dikkatini çekerek merak uyandırmalıdır çünkü araştırmalara göre işverenler ellerine ulaşan yüzlerce özgeçmişin her birine yalnızca 3 ile 8 saniye arasında süre ayırmaktadır. Uygun bir fotoğrafla birlikte, klasik bir CV yerine güzel bir şablon kullanarak CV’nizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Fotoğrafınız sosyal medya hesaplarınızdaki gibi değil, iş başvurusuna uygun olarak profesyonel görünmelidir. Tasarım konusunda ise internetin sunduğu kolaylıklardan yararlanabilir ve şablon oluşturmak için www.cvmaker.com.tr adresinden yararlanabilirsiniz. Böylelikle size uygun olan şablonu kolayca seçerek CV’nizi oluşturabilirsiniz.

CV’nizi başvuracağınız şirkete göre düzenleyin. Şirketleri zaten araştırıp vizyon ve misyonları öğrenmiştiniz. Size uygun olan şirket ve pozisyon için CV’niz örtüşüyor mu kontrol edin. Şirketin aradığı nitelikleri mutlaka ön plana çıkarın. Her farklı şirket ve farklı pozisyon için CV’nizi tekrar düzenlemelisiniz.

Özgeçmişinizin içeriği sade olmalıdır. Dikkat çekmek için uzun uzun şeyler yazmaya ya da yazacaklarınızı bir-iki kelimeyle bırakmaya çalışmayın. Özgeçmişinizdeki bilgiler ne eksik ne de fazla bilgi içermelidir.

Önceki deneyimlerinizden mutlaka bahsetmelisiniz. Daha önce çalıştığınız işyerlerini ve tam olarak hangi pozisyonda ne kadar süre çalıştığınızı belirtin. Eğer daha önce hiçbir işte çalışmadıysanız, ki bu yeni mezun olanların sıkça karşılaştığı bir problemdir, size profesyonel yetiler kazandıran diğer deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz. Katıldığınız seminerler, içinde bulunduğunuz projeler, kazandığınız ödüller ya da yer aldığınız sosyal sorumluluk projelerinden bahsetmelisiniz. Fakat yeni mezunsanız ve iş deneyiminiz yoksa CV’nizin 1 sayfayı geçmemesine dikkat etmelisiniz.

İletişim bilgileriniz büyük önem taşımaktadır. CV’nizde bulunacak e-posta kesinlikle ciddi durmalı ve mümkünse sadece ad-soyad içermelidir. Yabancı sözcükler, komik ifadeler CV’nizdeki ciddiyeti bozacaktır. Numaranızı doğru yazdığınızdan kesinlikle emin olmalısınız. Adresinizi ise mutlaka doğru yazın ve işin bulunduğu konuma yakın gözükmek için sakın değiştirmeyin. Bu davranış kesinlikle etik olmayacaktır.

Özgeçmişiniz tam olarak benliğinizi yansıtmalıdır. Gerek ilgi alanlarınız ile olsun gerek yetenekleriniz ile olsun işveren sizi CV’nizi okurken tanıyabilmelidir. Örneğin puzzle yapmayı seviyorsanız ilgi alanlarınız içinde buna yer vermelisiniz ki işveren sizin karışık olguları çözmeyi sevdiğinizi ve çözebildiğinizi anlayabilsin. Ya da evde boş zamanlarınızda yazı yazıyorsanız bunu da kesinlikle eklemelisiniz.

Özgeçmişinizdeki yazıları dilbilgisel yazıp yazmadığınızı mutlaka kontrol edin. İmla hataları, yanlış sözcük kullanımı, yanlış kelime yazımı olmadığından emin olun. Bu davranış sizin iş için ne kadar özen gösterdiğinizin göstergesi olacaktır. Herhangi bir yanlışlık olmadığından emin olmak için CV’nizi başka bir kişiye de okutarak kontrol etmesini isteyebilirsiniz.

Bilgisayar bilginiz büyük önem taşıyor! Kullanabildiğiniz bütün programlara CV’nizde yer vermelisiniz. Özellikle başvuracağınız pozisyonda belli bir bilgisayar programı kullanma becerisi isteniyorsa, CV’nizdeki bilgisayar bilgileri kısmının en üst satırına bu programı yazmalısınız. Eğer istenen programı kullanmayı bilmiyorsanız, bilgisayar bilgisinde bu programdan bahsetmek etik bir davranış olmayacaktır. Bilginizin her zaman, her aşamada sınanabileceğini unutmayın.

Sosyal medya profillerine dikkat! Artık internet çağındayız ve neredeyse hepimiz en az bir sosyal medya platform kullanıcısıyız. İşverenler sosyal medya profilinizi, paylaşımlarınızı ve aktivitelerinizi kontrol edebilir. Bunun için hazırlıklı olmalısınız ve kullandığınız platformu kariyeriniz için bir kazanıma dönüştürebilirsiniz. İlgili olduğunuz iş alanlarını takip edebilir, içinde bulunduğunuz faaliyet, sosyal sorumluluk projeleri, seminer gibi şeylerin paylaşımlarını yapabilirsiniz. Fakat bunları yaparken abartıdan ve gereksiz paylaşımlardan uzak durmalısınız. Kendinizi ilgili olmadığınız alanlar hakkında ilgiliymiş gibi göstermemeli ve sahtecilikten uzak durmalısınız.

CV’nizi hazırlarken kullandığınız yazı tipi ve boyutuna dikkat etmelisiniz. Times New Roman ya da Arial yazı tipini 12 punto ile kullanmanız sizin için iyi olacaktır. CV’nizi okuyacak olan kişi rahat bir şekilde okumak ister. Okunaklı bir CV olmazsa mülakata çağrılma şansınızı bir hayli düşürecektir.

CV’niz Word dosyası ya da PDF formatında olmalıdır. Özellikle internet üzerinden yapılan başvurularda buna çok dikkat etmelisiniz. CV’nizi gönderdiniz ve karşı tarafın bilgisayarında açılmayacak bir format ise bu da sizi eksilere çekecek durumlardan biridir.

Unutmayın, CV hazırlamadan önce kendinizi tanımalı, nasıl bir kariyer hedefiniz olduğuna karar vermelisiniz. Kararınızı verdikten sonra istediğiniz pozisyonlara açık şirketleri araştırıp yeterince tanımalısınız. Araştırmalarınız bittikten ve şirketi iyice tanıdıktan sonra dikkat çekici bir CV hazırlamaya başlayabilirsiniz. Her farklı iş ve her farklı pozisyon için CV’lerinizi değiştirmelisiniz. CV’nizi oluştururken etik ahlak kurallarına uymalı, sahte veya yanlış bilgiler vermemeli, abartıdan uzak durarak sade ve öz bir şekilde özgeçmişinizi oluşturmalısınız. Emin olun tüm bu bahsedilenler kariyer hayatınızda büyük avantaj sağlayacaktır.Umarız ki kariyer hedeflerinizin basamaklarını mutlulukla çıkarsınız!