Çocuk İşçilere Hükümet Desteği

İş Dünyası
Beş ilçe pilot seçildi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın başlattığı projede, mevsimsel tarım işçilerinin ve çocuklarının yaşam standartlarının yükseltilmesi hedefleniyor. Üç yılda tamamla...
EMOJİLE

Beş ilçe pilot seçildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının başlattığı projede, mevsimsel tarım işçilerinin ve çocuklarının yaşam standartlarının yükseltilmesi hedefleniyor. Üç yılda tamamlanacak proje kapsamında göç veren ve alan illerin valileri ve belediye başkanlarıyla toplantı yapıldı. Çalışma için Ankara-Polatlı, Mersin-Tarsus, Adana’nın bir bölgesi, Aydın-Söke ve Ordu-Çarşamba olmak üzere beş ilçe pilot olarak belirlendi. TBMM Kayıp ve Mağdur Çocuklar Araştırma Komisyonu’nun konuğu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Zahteroğulları, konuyla ilgili şunları aktardı: “300 bin insan, mevsimlik işlerde çalışmak üzere bulundukları illerden göç ediyorlar. Çoğunluğu bir yerden başlıyor, Türkiye coğrafyasını sekiz ay boyunca geziyor. Ortalama beş, altı ay çocuklarının eğitimden yoksun olduğunu tespit ettik. Burada çocuğu hem okula gönderme imkânı sınırlı, hem okula gönderme niyetinde değiller; çünkü onun emeğinden istifade ediyorlar. Bu da bütün ailenin 7’den 70’e birlikte çalışmasını gerektiriyor.”

5 metrekarede 12 kişi

5-6 metrekare çadırda, 10-12’ye varan sayıları ile koca ailelerin yaşadığını söyleyen Zahteroğulları, “Ortalama çocuk sayısı 5-6 düzeyinde. Mevsimsel tarım işçilerinin ulaşımdan konaklamaya, eğitime, sağlığa, çevreyle ilişkilerine ve sosyal güvencelerine kadar bir dizi tedbir hazırladık. İllerde meslek tarım işçileri izleme kurulları oluşturduk, standartları belirledik. Kurullara, eylem planı hazırlayıp gönderdik” diyor.

Seyyar sınıflar olacak

Düşünülen ilk tedbir ise gidilen illerde çocukları yatılı okullara misafir öğrenci olarak almak. Zahteroğulları: “Çünkü çocuk araziye giderse mutlaka çalıştırılacak. Hem çocuk işçiliğini önleriz, hem de eğitimini daha iyi sağlarız. İllerin yöneticilerine talimat verdik. Toplulaştırılmış çadır yerleşim yerleri de oluşturuyoruz. Seyyar sınıflar, seyyar okullar oluşturacağız. Bunlara rağmen aile hâlen çocuğunu göndermiyorsa, o aileye de çalıştırana da her türlü yaptırımı uygulayacağız. Eylem planında, bir ay içerisinde bütün iller bu konudaki projelerini hazırlayıp gönderecekler, ama bütün programı üç yıla yaydık” diyor.

-Göç eden çocuklar yatılı okullara alınacak
-Seyyar sınıflar oluşturulacak
-Çadır kentler kurulacak