Bilgi teknolojileri alanının sahip olduğu geniş seçenek yelpazesi dolayısıyla diğer birçok alanda olduğunun aksine bu sektörde işe başlamak için tek bir yol yoktur.
Bilgi teknolojilerine dair tecrübeniz olmaması bu alanda iş bulamayacağınız anlamına gelmez çünkü birçok firma dönüştürülebilir yeteneklere sahip donanımlı adaylara daima fırsat tanımaya hazırdır.
Üniversitelerde katılabileceğiniz veya uzaktan eğitim ile faydalanabileceğiniz birçok tam ve yarı zamanlı kurslar bulunmaktadır. Örneğin İngiltere’de bilgi teknolojileri endüstrisinin büyük bir kısmını bünyesi altında barındıran British Computer Society bu alana adım atmak isteyen kişilerin faydalandığı ilk kaynaklardan biridir.
Bilgi teknolojileri alanındaki en yaygın başlangıç pozisyonları yazılım geliştirme stajyerliği veya analiz programcılığıdır. Stajyer yazılım geliştiriciler ve analizciler ayrıca web tasarımcısı, veri tabanı analizcisi veya teknik destek sorumlusu olarak da anılabilirler. Bu rollerdeki görevler aşağı yukarı aynı da olsa, farklı sektörler kendi uzmanlıklarına ve alanlarına en uygun iş başlığını kullanmayı tercih ederler.
Bu rollerden sonra kariyerinizin bir sonraki adımı büyük olasılıkla uzman yazılım geliştiriciliği veya uzman programcılık olacak ve hemen ardından sistem analizciliği, proje yöneticiliği veya danışmanlık sizleri bekleyen pozisyonlar olacaktır.
Tabii ki de bütün pozisyonlar programlama ile ilgili değildir. Bilgi teknolojileri sektöründeki en yaygın ve aranan rollerden biri de daha yaratıcı bireylerin gelişimine fayda sağlayan grafik tasarımcılığıdır.
En az teknik bilgi gerektiren alanlar ise bilgi teknolojileri dahilindeki satış ve pazarlama pozisyonlardır. Bu pozisyonlar daha fazla işletme bilgisine dayanıp ticari tecrübe gerektirirken, teknik bilgiye sahip olmayı şart koşmazlar.
Profesyonel ve kişisel alanda kendinizi geliştirdiğiniz, daima yeni bilgiler edinmeye ve teknolojik gelişmeleri takip etmeye açık olduğunuz takdirde bilgi teknolojileri kariyerinizi hemen her alanda geliştirebileceğiniz fırsatlar sunar.
Yetenekleriniz ve bilginizin yanında, karakter özellikleriniz de kariyeriniz gelişimi açısından çok mühimdir. Karşınızdaki kişilerle etkili bir iletişim kurabiliyor olmanız, liderlik yeteneklerine sahip olmanız, bilgi teknolojilerinin stratejik kararlarda nasıl kullanıldığını bilmeniz ve firmanıza neler kattığınız da gelişiminiz için çok büyük önem teşkil eder.
Tek bir bilgi teknolojileri danışmanına ihtiyaç duyan küçük çaplı bir firmadan, yüzlerce bilgi teknolojileri çalışanını bünyesinde barındıran geniş firmalara kadar her firmanın bu alanda çalışmaya istekli kişilere ihtiyacı vardır. Nasıl bir firmanın size daha uygun olduğuna karar vermek ise size kalmıştır.
İletişim teknolojileri sektörü için gereken 6 yetenek
Yetenekli ve deneyimli çalışanların eksikliği her sektörde yaşanabilir, ancak bu eksikliğin en şiddetli olduğu alan kesinlikle bilgi teknolojileridir.
Uygun adaydan daha fazla boş pozisyonun olduğu bu alanda doğru yeteneklere sahip olduğunu kanıtlayabilen kişileri birçok kariyer fırsatı bekler.
Bu alandaki herkes basit bilgi teknolojileri projelerini yönetebilmek ve web sitelerine hakim olmak için JavaScript, HTML, CSS, PHP ve XML gibi değişik programlama dillerini bilmelidir.
C++, C# ve Java gibi yetenekler çok değerli olsa da, SQL gibi veri tabanı teknolojileri ile ilgili yeteneklere duyulan ihtiyaç da çok fazladır.
Programcılığa kişisel ilgileri olduğunu gösterebilen adayların şansı çok yüksektir, çünkü girişimci ve yetenekli bir imaj çizerler. Ayrıca, eski diller yeni teknolojiler ile birlikte kullanılmamaya başlandı, bu yüzden firmalar gelişmeleri takip eden adayları işe alırlar.
Grafik veya web dizaynı gibi daha yaratıcı roller için firmalar kesinlikle QuarkXPress, AutoCAD veya Adobe Photoshop gibi belirli yazılımlarda bilgi sahibi olan adayları tercih ederler.
Bilgi teknolojilerinin hangi alanında çalışıyor olursanız olun, başarıya ulaşmak için bazı soyut yeteneklere de sahip olmak zorundasınız. Örneğin:
Açık İletişim – Teknik bilgiye sahip olmayan kişilerle konuşurken teknik jargonlardan kaçınmak çok önemlidir.
Takım Çalışması – Tek bir kişi tarafından yönetilebilecek çok fazla bilgi teknolojileri firması yoktur, bu yüzden farklı kişilerle en iyiye nasıl ulaşılabileceğini bilmek gerekir.
Görevleri Sıralamak – Altından kalkmanız güç gözüken bir yığın göreviniz varken, görevlerinizi önem sırasına göre düzenlemek gerekir.
Problem Çözebilme ve Geniş Düşünebilme – Eğer bilgi teknolojileri departmanının çok önemli bir hedefi varsa, bütün problemleri bu hedefe ulaşmayı kolaylaştıracak şekilde çözmeyi bilmek gerekir.
Sabırlı ve Sakin Olabilmek – Görevleriniz veya zorlu müşterileriniz nedeniyle baskı altında olduğunuz zamanlar bile kendinizi kaybetmeden sizden beklenenleri yerine getirmelisiniz.
Esneklik ve Uyumluluk – Sizden daima bir projeyi başarıyla tamamlayabilmek için yardım istenecektir; bu yüzden her konu hakkında bilgi sahibi olmaya özen gösterin.
Yukarıdaki kabiliyetler donanımlı olduğunuzu, bu endüstriyi ve dünyadaki önemini anladığınızı ve bu alanda kariyer yapmak için istekli olduğunuzu gösterir.
İletişim teknolojileri alanı için özgeçmiş hazırlama önerileri
Firmalar bazen adayları teknik becerilerine dayanarak elerler, bu yüzden teknoloji dalında iş arayan kişiler özgeçmişlerinde teknik becerilerini açıkça belirtebilmeyi isteyebilir.
Özgeçmiş hazırlarken genel olarak bu sorunlarla karşılaşılır:
Becerilerinizi alfabetik olarak mı, önemine göre mi sıralamalısınız?
Sağlayabildiğiniz her ayrıntıyı vermeli ve bütün becerilerinizden bahsetmeli misiniz?
Gelişmiş yetenekler ve sıradan olanlar nasıl ayırt edilir?
Abartmayın!
İşe alım sorumluların tavsiyesi çok basittir: Yeteneklerinizi sunarken güzelleştirmeniz gerektiği düşüncesini kafanıza takmayın. Ayrıca Software Architects firmasının kıdemli işe alım sorumlusu Scott Hajer, özgeçmişlerine becerilerini eklerken bir çok insanın değişik teknolojik alanlardaki uzmanlıklarını abarttığını ve daha fazla yeteneğin daha çok dikkat çekmek anlamına geldiğini düşündüklerini belirtmiştir.
Bunlar gibi taktikler özellikle iş görüşmeleri sırasında geri tepebilir. Hajer, bir anısını şöyle anlatmıştır: “ Bir keresinde özgeçmişinde büyük bir tablo olan bir adayla karşılaşmıştık. Bu tabloda becerilerini belirtmiş ve 1 den 5 e kadar beceri seviyesini değerlendirmişti. Yeteneklerinden biri J2EE idi ve bu yetenek için ortalama seviye anlamına gelen 3 puanını vermişti. Ancak kendisinden J2EE’den bahsetmesini istediğimizde değil deneyimlerinden bahsetmek, J2EE terimini bile tanımlayamadı.”
Bazı firmalar adayların belirli alanlardaki yeteneklerini değerlendirmek için anketleri kullanırlar, fakat özgeçmişin yetenekler kısmında böyle bir numaralandırmanın yapılmasını beklemezler. Adımlarınızı basit tutun. Becerilerinizi göstermek istiyorsanız deneyim yılınıza göre numaralandırın veya “orta düzey”, “uzman” gibi sözcükleri kullanın.
Yetenekler ve Kullanımları
Özgeçmişinizin yetenek kısmında bu yetenekleri iş hayatında nasıl kullandığınızı da belirtmelisiniz. Mesela Java, Oracle ve UML programlarını kullanma yeteneklerine sahipseniz, bu teknolojilerden belirli bir projede nasıl yararlanabileceğinizi de belirtmelisiniz. Bu tarz detaylar firmaya adayın sahip olduğu bilgi ve deneyim hakkında daha aydınlatıcı bilgiler sağlar.
Mantıklı Davranın
Aşağıdaki önerileri inceleyin:
Artık kullanılmayan veya başvurduğunuz işle bir alakası olmayan becerilerinizden bahsetmeyin.
Teknik becerilerinizi programcılık, ağ ve işletim sistemleri gibi kategorilere ayırın.
Becerilerinizi alfabetik olarak sıralamaktansa başvurduğunuz pozisyon için teşkil ettiği önem derecesine göre sıralayın
Eğer o beceriyi sadece Computerworld’de veya News.com gibi sitelerde okuduysanız özgeçmişinize eklemeyin
Özgeçmişin Düzenlenmesi
Teknisyenler genellikle özgeçmişlerinin yetenek kısmına iş amaçlarından sonra, deneyimlerden önce yer vermek isterler. Eğer iş aramaya yeni başlıyorsanız, eğitiminize ve stajlarınıza dikkat çekmeyi istersiniz. Ve eğer satış veya işletme alanında iş arıyorsanız özgeçmişinizi teknik becerilerle doldurmaktan kaçınmalısınız. Bunun yerine, deneyimleriniz veya iletişim yetenekleri ve yabancı dilleriniz gibi noktalar üzerinde yoğunlaşabilirsiniz.
İş arayan bir kişinin teknik yeteneklerini listeleme örnekleri:
En Yaygın Şekil Olan Paragraf Formatı
Teknik Yetenekler
İsimleri: Java, XML, C, C++, JavaScript, SQL, HTML, UML.
Araçlar: Borland JBuilder, Sun ONE Studio (Forte), Macromedia Dreamweaver MX, Rational Rose, UltraEdit-32, Borland CBuilder, Oracle SQL Plus.
İşletim Sistemleri: Windows (XP, 2000, NT), IBM OS/2 2.0, HP-UX 9.0, DEC VMS 4.1, Unix (Linux and Sun Solaris).
Listeleme Formatı – Firmaya Hızlı Bir İnceleme Şansı Verir
İsimleri |
Araçlar |
İşletim Sistemleri |
Java |
Borland JBuilder |
Windows (XP, 2000, NT) |
Tecrübe Yıllarınız İle Birlikte Listeleme Formatı- Daha Derin Bilgi Sağlar
Teknik Yetenekler
İnternet Teknolojileri |
Dreamweaver, JavaScript, HTML |
4-7 yıl |
İsimleri |
Java, C, C++, UML |
5-8 yıl |
Tecrübe Yıllarınız ve Seviyeniz İle Birlikte Listeleme Formatı – Daha Detaylı Bilgi
Sadece tecrübe yıllarını belirtmek de alternatif bir yoldur.
Teknik Yetenekler
İsimleri |
Deneyim |
Seviyesi |
Java |
6 |
Uzman |
Monster.com.tr