Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Dünya Bankası‘nın, 183 ülkenin iş ve yatırım ortamının uygunluğu açısından kıyaslandığı ”İş ve Yatırım Ortamı 2010” isimli raporundan yola çıkarak, Türkiye’nin bu alanda dünyadaki yerini değerlendiren bir çalışma yaptı.
TİSK’in çalışmasına göre, Türkiye, ”İş yapma kolaylığı” açısından bir önceki yıl 63. sırada yer alırken, 10 sıra kaybederek 73. sıraya geriledi.
Bu sonuçta, diğer ülkelerde çeşitli alanlarda çok sayıda reform yapılırken, Türkiye’de sadece bir alanda (kredi alma) reform yapılmasının etkili olduğu ifade edildi. Ülkelerin iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından yarış halinde olduğu, geri düşmemek için mevcudu korumak yerine, ”En reformcu” ülkeler içine girmek gerektiği belirtildi.
Çalışmaya göre, iş ve yatırım yapmaya en elverişli ilk 10 ülke ise Singapur, Yeni Zelanda, Hong Kong, ABD, İngiltere, Danimarka, İrlanda, Kanada, Avustralya ve Norveç’ten oluşuyor.
Bu konudaki genel sıralama, ”İş yeri açma”, ”İnşaat ruhsatı alma”, ”İşçi istihdamı”, ”Mülkiyet devri”, ”Kredi alma”, ”Yatırımcıları koruma”, ”Vergi ödeme”, ”Sınır ötesi ticaret”, ”Sözleşme uygulama” ve ”İş yeri kapatma” kategorilerinde elde edilen notların bileşkesi ile ortaya çıkıyor.
Türkiye’nin, Haziran 2009’da bir yıl önceye göre yapılan değerlendirmede bu 10 alandan hiçbirinde nispi ilerleme gösteremediği, ”İnşaat ruhsatı alma” kategorisinde 133. sırasını korurken, diğerlerinde 1 ila 12 sıra gerilediği bildirildi.
Dünya Bankası raporunda, Türkiye açısından en kötü sıralama ”İşçi istihdamı” alanında ortaya çıktı. Türkiye, koşulların işçi istihdam etmeye uygunluğu bakımından 183 ülke içinde 145. oldu. Türkiye, sıralamada bir yıl önce 143. basamakta yer almıştı.
Türkiye, sıralamadaki en iyi sonucu 27. sırayı elde ettiği ”Sözleşme uygulama” kategorisinde aldı.