“2023 Diyorsak Girişimcilik Şart”

İş Dünyası
Zuhal ERKEK‘in haberi TOBB Liderliği’nde; TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu, Endeavor ve MIT EF Türkiye evsahipliğinde Global Girişimcilik Platformu paydaşlığın...
EMOJİLE

Zuhal ERKEK‘in haberi

TOBB Liderliği’nde; TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu, Endeavor ve MIT EF Türkiye evsahipliğinde Global Girişimcilik Platformu paydaşlığında düzenlenen girişimcilik haftası 14 Kasım Pazartesi günü başladı. Bu kapsamda TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu ile İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği ”Genç Girişimciler Liselilerle Buluşuyor” söyleşilerinin ilki Eminönü Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa konuşmacı olarak katılan Kiler Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Kiler, kendi meslek hayatından tecrübelerini ve girişimcilik konusundaki deneyimlerini gençlere aktardı.
Programda ilk olarak Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürü Şeref Çalışır, söz aldı. Çalışır, konuşmasında gençlere girişimciliğin ilk şartlarından birinin çalışmak olduğunu belirtti.

AVRUPA BİRLİĞİ İÇİN GİRİŞİMCİLİK ÖNEMLİ

Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürü Şeref Çalışır şunları söyledi: "Girişimcilikte birinci şart çalışkanlıktır. Bir işe yapabilirimden çok yapmalıyım anlayışıyla yaklaşmalısınız.  Girişimcilik mucit olmak değildir. Bir şeyi icat etmeniz gerekmez.  Girişimcilik medeni cesaretle bir şeye teşebbüs etmek demektir. Girişimciliğin olmazsa olmaz tek şartı çalışkanlıkdır. Türkiye’nin Avrupa Birliğine girebilmesi için girişimcilik en önemli şartlardan bir tanesidir. Sakın ola ben bu işi yapabilirim demeyin ben o işi yapabilirim diye başlayın girişimcilik budur."

Daha sonra söz alan İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız girişimciliğin eğitim içerisindede yerini aldığını belirtti.

GİRİŞİMCİLİK BİR İŞ DEĞİLDİR

İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, "Girişimcilik sektör itibariyle bir iş değil. Sosyal hayatın en önemli davranış biçimlerinden bir tanesidir. Bir yaşam biçimidir. Eğitim öğretim görevlerimizden en temel konularından biri hayata hazırlamaktır. Üniversiteye hazırlarken sizi gerçek hayatta yeteneklerinize ve kabiliyetlerinize göre şekil verdirmekle yükümlüdür. Girişimcilik mesleki bir dersin kapsamı içerisinde algılanırdı. Ama yeni konseptimizde girişimciliği yeni ortak bir beceri olarak belirledik. Bir dersin sınrılarına sığmayacak kadar muhim bir konu. Girişimcilik Türkçe ve matematik dersindede bir kazanım olarak yer alıyor. Biz çocuklarımızı girişimcilik alanında sadece bir ders olarak algılamamalı. Hayatın her alanına yaymalıyız.  Eğitim öğretim yuvaları sadece akademik bilgilerin verildiği yerler değildir. Globalleşen dünyada yeteneklerimize göre  iş hayatımızı seçmeliyiz." diye konuştu.

TOBB İstanbul Global Genç Girişimciler Temsilcisi Kiler Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Kiler ise girişimcilikle ilgili gençlere bilgi verdi.

2023 HEDEF İÇİN GİRİŞİMCİLİK ŞART

Ümit Kiler konuşmasında şunları söyledi: "Türkiye kalkınacaksa, dünyada kendine yer edinecekse, 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsa girişimci sayısı artırılması gerekir. Girişimci sayısı artırılmalı ki ülke kalkınsın. Sadece iş arkadaşlarımızın ticaret erbabları kalkınması yetmiyor. Bunu Anadolu’ya yaymak. Anadolu’da girişimci sayısını artırması lazım. Özellikla kadın girişimci sayısı artırılmalı. Kadınlarımızın büyük kısmı evde oturuyor. Girişimcilik bir hayat biçimidir. Girişimciliği kendi içerisinde kabullenmeniz lazım. Kendinizi girişimci olarak görmeniz lazım. Girişimcilik ders alınarak, sonradan kazanılacak bir olgu değil. Girişimci kendi kafasında kendini girişimci görmelidir. Çok çalışmayı sevmesi lazım girişimcinin."

HAYAT BİZİ GİRİŞİMCİ OLMAYA İTTİ

Kiler konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hayat bizi ister istemez girişimci olmaya itti. Bitlis’li bir ailenin çocuğuydum. Babam işçiydi. İşçi maaşıyla bize yetmediğini görüyorduk. İlkokul 2. sınıfda okuduğum okulun önünde bisküit satar para kazanırdım. 8 yaşında ticaretin içine atıldım. O günden sonra babamın bana hiç masrafı olmadı."

MESLEĞİNİZİ BELİRLEYEREK EĞİTİM ALIN

Eğitimin önemine değinen Kiler, "Girişimcilikle ilgili bazı çalışmalarımız var. Gençleri girişimciliğe dahil etmeye çalışıyoruz. Sisteme ve kendişerine zarar vermeden bu işi nasıl başarabileceğimizin tartışmalarını yapıyoruz.  Öncelikle yapabileceğinizi işi tartmalısınız. Eğitim tamamlamadan bir işe başlamayın. Bunun her zaman eksikliğini hissedeceksiniz. İşiniz ne kadar büyük olursa olsun. Mutlaka eğitiminiz tamamlayın. Ama mesleğinizide belirleyerek eğitim alın. Mutalaka sevdiğiniz işi yapın." diye konuştu.

HER ZAMAN AMATÖR RUHLA ÇALIŞIN

Kiler konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Ticaret hayatınızın ilk dönemlerinde amatör ruhla çalışın. 30 yıldır hala amatör tuhla çalışıyorum. Mutlaka profesyonelleşmeyi koyun. Hayatınızı boyunce elde edeceğiniz en önemli kredi kendi kredinizdir. Bir insanın kendi itibarı yoksa, en büyük işleri yapsın. Şirket çalışanlarının irtibarı yoksa, şirketin itibarı sıfırdır. İtibar kişinin yaşantısıyla hal ve tavrıyla oluşur. Bu çağlarda kazanmanız gerekir. Sözünüz eönem verin. Doğru yapın, tam yapın. Dürüstlük itibarın omurgası. Yeniliklere açık olun. Sürekli yenilik peşinde koşun.  Hızlı ve doğru karar verin.

GİRİŞİMCİLİK RUHUMUZ VAR AMA CESARETİMİZ YOK

Dünyanın en iyi ekonomisi içine girmek istiyorsak  birey olarak mutlaka girişimci sayısı artmalı. Girişimcilik Türkiye’de çok geri. Girişimcilik ruhu Türkiye’de çok fazla. Ama girişimci sayısı cesaret eksik. Kadın girişimcimiz çok az. Kadınlarımızı özendirmemeiz gerekiyor. 1930’lu yıllardaki depremlerde tek yardım Kızılay ve asker. Ama şimdi değişti artık. Sivil toplum örgütleri, belediyeler koşuyor artık. Bunlar girişimciliğin bir sonucudur.

GİRİŞİMCİLİKTE EN BÜYÜK SORUN ÖNYARGI

Bizim ailelerimizin en büyük sorunu. Çocuğum memur olsun onunla yetinsin. Girişimcilik konusunda en büyük ön yargı. Bu yargıları yıkmak gerekir. Bunun içinde böyle seminerle ve söyleşilerle biliçlendirilmeli. Aileler ve gençler girişimciliğe teşvik edilmeli."

on5yirmi5