İşgücüne katılma oranı yüzde 48,8 olan İstanbul’da her yüz kişiden 11,8’i işsiz durumda. Batı Karadeniz bölgesi ise yüzde 6’lık işsizlik oranıyla işsizliğin en az olduğu bölge.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan değerlendirmeye göre, 2011 yılı itibarıyla kurumsal olmayan nüfusun (üniversite yurtları, yetiştirme yurtları, huzurevi, özel nitelikteki hastahane, hapishane, kışla vb. yerlerde ikamet edenler dışında kalan nüfus) 72 milyon 376 bin kişiye ulaştığı Türkiye’de çalışma çağındaki nüfus, yani 15 ve daha yukarı yaştaki nüfus 53 milyon 593 bin kişi olarak belirlendi.
İşgücüne katılma oranının yüzde 49,9, istihdam oranının yüzde 45, işsizliğin yüzde 9,8 olduğu 2011 yılında, en fazla işsizlik İstanbul’da görüldü. İstanbul’da işgücüne katılma oranı yüzde 48,8, işsizlik oranı ise yüzde 11,8 oldu.İstanbul’u yüzde 36,3 ile işgücüne katılma oranının en düşük olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi izledi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde işsizlik oranı yüzde 11,7 olarak belirlendi. Bu bölgeyi yüzde 11,2 ile Ortadoğu Anadolu ve yüzde 10,6 ile Akdeniz Bölgesi takip etti.
Geçen yıl itibarıyla işsizliğin en az olduğu bölge ise Batı Karadeniz. İşgücüne katılma oranının yüzde 54,7 olduğu bu bölgede işsizlik oranı yüzde 6 olarak belirlendi.
Batı Karadeniz’i, işgücüne katılımın en yüksek olduğu Doğu Karadeniz bölgesi izledi. Söz konusu bölgede işgücüne katılma oranı yüzde 57,4, işsizlik oranı ise yüzde 6,4 olarak belirlendi.
Bu bölgeleri yüzde 7,1 ile Batı Marmara ve yüzde 8,3 ile Kuzeydoğu Anadolu bölgesi takip etti.
İşsizlik verilerine cinsiyet temelinde bakıldığında; kadın işsizliğinin 12 istatistiki bölgeden 7’sinde, erkek işsizliğinin de 5 bölgede ülke ortalamasının üzerinde olduğu görüldü.
Kadınlar için işsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 15,2 ile İstanbul, en az olduğu bölge ise yüzde 3,3 ile Kuzeydoğu Anadolu bölgesi oldu.
Erkek nüfusta ise işsizliğin en çok olduğu bölge yüzde 12,1 ile Güneydoğu Anadolu, en az olduğu bölge de yüzde 5,6 ile Batı Karadeniz olarak tespit edildi.
AA