Zekat paralarıyla okul, köprü, han, hamam yapılmaz

İslam
22. Uluslararası Güncel Zekat Sorunları Sempozyumu’na katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Zekat paralarıyla okul, köprü, han, hamam yapılmaz. İslam’ın da olsa re...
EMOJİLE

22. Uluslararası Güncel Zekat Sorunları Sempozyumu’na katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Zekat paralarıyla okul, köprü, han, hamam yapılmaz. İslam’ın da olsa reklamı, propagandası yapılamaz” dedi. Görmez konuşmasında Berkin Elvan için de başsağlığı dileklerini iletti.

22. Uluslararası Güncel Zekat Sorunları Sempozyumu, Kuveyt Devleti Zetak Fonu Kurumu ve Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliği ile Cevahir Otel’de gerçekleşti. Sempozyuma Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ürdün Haşimi Krallığı Müftüsü Prof. Dr. Abdulkerim el – Hasavine, Güncel Zekat Sorunları Müessesesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İsa Zeki İsa, Beytu’z Zekat Müessesesi Genel Müdürü İbrahim Ahmet Salih ve çok sayıda Arap ve Türk vatandaş katıldı. Sempozyum Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Sempozyumda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “İslam’ın en önemli müesseselerinden biri olan zekat ibadetini anlamak ve bugün zekatın en etkin şekilde kullanılarak İslami toplumsal sorumluluğun ifa edilmesine katkı için böyle bir toplantının yapılıyor olması anlamlıdır. Zira İslam sadece bireysel ibadetleri vazederek kişinin arınabileceğini söylemez. İslam’ın ibadet mefhumu bütün hayatı kuşatarak, kişinin Rabbine, kendisine, topluma ve çevreye karşı mesuliyetini ve mükellefiyetlerini kapsar. Bu açıdan bütün mükellefiyetler bu bütünün içinde anlam ifade ederler. Zekat veya başkaca diğer ibadetler tek başlarına değerlendirilmezler” diye konuştu.

“Komşusu açken tok yatan bizden değildir” hadisini hatırlatan Görmez, “Buradaki ahlaki prensip, zekat ile ilgili fıkhi hükümlerin ötesinde çok anlamlı bir duruş vermektedir. Bugün İslam dünyasında veya başkaca dünyada açlıktan ölenlerin sayısı istatistiki rakamlar içerisinde yer alıyorsa hiçbir mümin kılı kırk yararak ve kırkta bir ölçüsüne göre zekatını vermeyi hesaplayıp bunu ifa etmenin huzuruyla yatamaz” ifadelerini kullandı.

“AFRİKA’DA AÇLIKTAN ÖLEN İNSANLARIN HAKKIYLA CAMİ YAPILMAZ”

Sadece zekatı hesap ederek toplumsal vazifelerin yerine getirilemeyeceğini vurgulayan Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zekat müessesesinin temellerini değiştirerek fakirliği ve yoksulluğu ortadan kaldırma ve azaltma amacını bir tarafa bırakarak, zekatı kendi düşüncemizin, güç ve çoğaltma tutkumuzun bir aracı haline getirmek hem Allah’ın hududuna hem de fakir kullarının hukukuna alenen tecavüzdür. Buna göre Afrika’da açlıktan ölen insanların hakkıyla cami yapılmaz. Zekat paralarıyla okul, köprü, han, hamam yapılmaz. Suriye’de ot kaynatarak hayatta kalmaya çalışan kadınların, çocukların hakkıyla gazete çıkarılamaz, televizyon kanalları kurulamaz. İslam’ın da olsa reklamı, propagandası yapılamaz. Aç komşularımızı ihmal ederek, yok sayarak, öksüzleri ve yetimleri muhtaç bırakarak zekatla kendi derneğimizin, vakfımızın, teşekkülümüzün gelişmesini önceleyemeyiz.”

GÖRMEZ, BERKİN ELVAN’IN AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Konuşmasının sonunda Berkin Elvan’ın ailesine başsağlığı dileklerinde bulunan Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Yanı başımızda dün hayatını kaybeden bir gencimiz oldu. Berkin Elvan gencimize Cenab-ı Allah’tan rahmetler diliyorum. Ailelerine sabırlar ihsan ediyorum. Yüce Rabbimden bu topraklarda ve alemi İslam’da hiçbir gencimize, hiçbir ailemize, hiçbir annemize, hiçbir babamıza bu tür üzücü hadiselerin yaşanmamasını temenni ediyorum. Yüce Rabbimizden, milletimizin fertleri arasında barışı, huzuru, kardeşliği egemen kılmasını niyaz ediyorum” dedi. Mehmet Görmez’in başsağlığı mesajı salondakilerden büyük alkış aldı.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107