Umre’ye gidecekler için menenjit uyarısı

İslam
Çağrı Büke, AA muhabirine yaptığı açıklamada, menenjitin yılın her döneminde görülebilecek bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ve çeşitli türlerinin bulunduğunu belirtti.  İnsandan insana bula...
EMOJİLE

Çağrı Büke, AA muhabirine yaptığı açıklamada, menenjitin yılın her döneminde görülebilecek bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ve çeşitli türlerinin bulunduğunu belirtti. 

İnsandan insana bulaşma olasılığı da olan menenjite özellikle Suudi Arabistan ve Orta Doğu ülkelerini ziyaret ettikten sonra Türkiye’ye dönenlerde rastladıklarını ifade eden Büke, “Umre veya hacca gidip menenjitle karşımıza gelen vakalar var. Ancak bu ülkelere seyahat etmemiş olan menenjit hastalarıyla da karşılaşabiliyoruz” dedi. 

Virüslerin menenjite neden olabileceğini aktaran Büke, Türkiye’de kronik menenjitin en büyük etkenlerinin de tüberküloz, brucella, kriptotok mantarı olduğunu, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda menenjitle daha sık karşılaştıklarını dile getirdi.

– Aşının etkinliği için en az 10 gün süre gerekiyor

Suudi Arabistan ve Orta Doğu ülkelerine gidenler için menenjit aşısının çok önemli olduğunu kaydeden Çağrı Büke, umreye gitmeden en az 10 gün önce aşı olunması gerektiğini vurguladı.

Menenjit aşısının anında etki gösteren koruyuculuğunun olmadığına dikkati çeken Büke, “Aşı yapıldıktan sonra vücutta organizmalara karşı koruyucu maddeler oluşacaktır. Bu oluşum için de en az 10 güne ihtiyaç var. Sınır kapısından girmeden 1-2 gün önce aşılanmış olması kişiyi korumaz” dedi. 

Orta Doğu ülkelerinden gelenlerle birlikte Türkiye’de nadir görülen hastalıklarla karşılaşmaya başladıklarını söyleyen Çağrı Büke, şöyle konuştu:

“Kızamık, su çiçeği, menenjit gibi hastalıklar görüyoruz. Bu durum okul çağındaki çocuklarda aşılanma önerilerini de beraberinde getiriyor. Bazı firmaların ürettiği aşıların içinde farklı menenjit türlerine karşı koruma da görebiliyoruz. Eğer bir risk söz konusuysa menenjitten en iyi korunma yolu aşılamadır. Menenjitli hastalarla 6 saatten fazla aynı havayı soluyan kişilerin de antibiyotik kullanması gerekiyor.”

Hastalığın en sık görülen tipi olan meningokokun bakterilerin neden olduğu bir menenjit türü olduğunu söyleyen Çağrı Büke, hastalığın tedavisinde dakikaların bile büyük önem taşıdığını söyledi.

Akut menenjit tablosunda etken mikroorganizmayı aldıktan 2-3 gün sonra belirtilerin ortaya çıktığını anlatan Büke şöyle konuştu:

“Ani ateş, kusma, baş ağrısı, kusma zaman zaman bilinç kaybı bizi şüphelendirir. Meningokoksit menenjitler kanamalı döküntülere de sebep olabilir. Hastanın tablosu ağır olduğu için çok ciddi tedaviye rağmen yüksek ölüm oranıyla karşı karşıya kalabiliriz. Tedavideki gecikme de ölüm riskini yükseltecektir. Menenjit tanısını belden su alma işlemiyle elde edilen beyin omurilik sıvısını inceleyerek koyabiliriz. Menenjit şüphesi olan hastalar, hemen hastaneye yatırılmalı ve tedaviye başlanmalıdır.”

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri de Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ortaklığıyla menenjit aşısını hac ve umre yolcularına zorunlu olarak uyguladıklarını ancak birkaç gün içinde uygulanan aşının koruyucu olmayacağını, kutsal topraklara gitmek isteyenlere 10 gün önce aşı uyarısında bulunduklarını kaydetti.